Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CE verifica utilizarea scanerelor corporale in aeroporturile din UE
16.06.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Marti, 15 iunie 2010, Comisia Europeana a emis o comunicare prin intermediul careia analizeaza utilitatea scanerelor corporale in aeroporturile din UE, la cererea Parlamentului European si a statelor membre.

Potrivit unui comunicat al CE, ”ca urmare a tentativei teroriste de a utiliza explozibili la zborul Amsterdam-Detroit din 25 decembrie 2009, scanerele corporale sunt folosite din ce in ce mai mult, fiind in stadiu de proba in mai multe state membre, printre care Regatul Unit, Țarile de Jos, Franta si Italia. Prin natura lor, scanerele corporale nu intra in domeniul de aplicare al reglementarilor UE in materie de securitate aeriana, acestea fiind tratate diferit in diferite state membre.Raportul publicat astazi subliniaza ca aceasta metoda de control de securitate reprezinta o posibilitate reala de crestere a nivelului de securitate in ceea ce priveste pasagerii. Comisia este de acord cu o abordare la nivelul Uniunii Europene care sa asigure ca, atunci cand statele membre decid sa utilizeze scanere corporale, utilizarea si functionarea lor sa faca obiectul unor standarde comune, care sa stabileasca un nivel minim de performanta al capacitatii de detectare si care sa asigure un nivel armonizat de conformitate cu drepturile fundamentale si cu dispozitiile in materie de sanatate aplicabile in UE. Comisia va solicita opinia Parlamentului European si a Consiliului pe marginea informatiilor concrete prezentate in raport.

Vicepresedintele Siim Kallas, responsabil cu transporturile, a afirmat:„Scanerele corporale sunt utilizate de un numar din ce in ce mai mare de state membre ale UE, dar in prezent utilizarea lor nu intra in domeniul de aplicare al legislatiei UE si, prin urmare, difera de la stat la stat. Scanerele corporale nu sunt un panaceu, insa ofera o posibilitate reala de crestere a nivelului de securitate in ceea ce priveste pasagerii. Fiecare stat membru are dreptul sa decida daca autorizeaza utilizarea scanerelor in aeroporturile nationale.Acest lucru nu se va schimba. Insa dupa ce se opteaza pentru folosirea acestei tehnologii, scanerele trebuie sa respecte standarde comune ale UE pentru capacitatea de detectare si sa asigure conformitatea cu drepturile fundamentale si cu dispozitiile in materie de sanatate aplicabile in UE.”

Chestiunea utilizarii scanerelor corporale a fost adusa in discutie in urma unui incident grav care a avut loc la 25 decembrie 2009, in cursa aeriana NW 253 de la Amsterdam catre Detroit, cand un terorist a incercat sa detoneze explozibilii ascunsi in haine, care nu fusesera detectati de detectoarele de metale.La cererea Parlamentului European si a statelor membre, Comisia a adoptat astazi raportul privind utilizarea scanerelor corporale in aeroporturile din UE.Raportul evalueaza impactul utilizarii acestui tip de control de securitate in ceea ce priveste performanta capacitatii de detectare si respectarea drepturilor fundamentale si a protectiei sanatatii.

Raportul conchide ca scanerele corporale pot fi considerate o metoda fiabila si eficienta de control, prin care se pot detecta atat obiectele metalice, cat si cele nemetalice purtate de o persoana.Ar fi de asemenea posibil sa se abordeze preocuparile exprimate in legatura cu protejarea sanatatii si a drepturilor fundamentale, in masura in care scanerele sunt utilizate in conditii corespunzatoare.

Mai multe state membre ale UE folosesc deja scanere corporale in aeroporturi, insa tehnologiile si conditiile de operare variaza de la un stat la altul.Din acest motiv, in UE exista reglementari diferite in materie.

Comisia este de acord cu o abordare comuna la nivelul Uniunii Europene, care sa asigure ca, atunci cand statele membre decid sa utilizeze scanere corporale, utilizarea si functionarea lor sa faca obiectul unor standarde comune, care sa stabileasca un nivel minim de performanta al capacitatii de detectare si care sa contina masuri de garantare a conformitatii cu drepturile fundamentale si cu dispozitiile in materie de sanatate aplicabile in UE.

Scanerele corporale reprezinta o posibila solutie in scopul consolidarii cadrului european de securitate aeriana, concomitent cu facilitarea calatoriilor. Cooperarea internationala, tehnologia si psihologia criminalistica sunt in egala masura instrumente utile care pot fi utilizate pentru garantarea securitatii cetatenilor.

Comisia transmite acest raport Consiliului si Parlamentului European. In functie de rezultatul discutiilor, se pot contura propuneri in vederea elaborarii unui cadru legal in UE pentru utilizarea scanerelor corporale in aeroporturile din Uniunea Europeana.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti