Secţiuni » Arii de practică » Protective » Protecţia consumatorilor
Protecţia consumatorilor

Campanie de informare ref. marcajul CE
16.06.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Protecția consumatorilor
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeana realizeaza o campanie de informare privind marcajul CE, utilizand deviza „Marcajul CE va deschide piata Europei!”.

Potrivit unui comunicat al CE, ”marcajul semnaleaza ca un produs este in conformitate cu intreaga legislatie UE relevanta, ceea ce il face eligibil pentru a fi introdus pe piata si vandut pe intreg teritoriul UE. Prin atasarea marcajului CE la un produs, un fabricant declara, pe propria raspundere, ca produsul este conform cu toate cerintele legale relevante, in special cu cele care asigura sanatatea, siguranta si protectia mediului. Repercusiunile juridice si economice ale abuzurilor de neconformitate sunt atat de mari incat vor determina marea majoritate a intreprinderilor legitime sa nu incerce sa nu respecte aceste norme legislative. Aceasta campanie este orientata mai ales catre operatorii economici, in sensul sensibilizarii acestora si sporirii gradului de intelegere a marcajului CE.

Comisarul pentru industrie si antreprenoriat, vicepresedintele Antonio Tajani a declarat:„Trebuie sa imbunatatim vizibilitatea si increderea publicului in marcajul CE. Obiectivul campaniei noastre il reprezinta promovarea unei mai bune intelegeri a semnificatiei marcajului si a scopului pentru care este folosit. Dar aceasta incredere este legata, de asemenea, de fiabilitatea sistemului pe care se bazeaza marcajul CE. Prin urmare, el va spori increderea consumatorului si va aduce beneficii producatorilor si distribuitorilor.”

Nu toate produsele vandute in UE trebuie sa poarte marcajul CE. Acesta se aplica pentru aproximativ 23 de categorii diferite de produse, de exemplu jucarii, produse electrice, aparate, echipament personal de protectie si lifturi.

Marcajul CE nu arata ca un produs a fost fabricat in SEE, dar declara ca produsul a fost evaluat inainte de a fi introdus pe piata si ca satisface, prin urmare, cerintele legislative (de exemplu un nivel de securitate armonizat). Aceasta inseamna ca fabricantul a verificat conformitatea produsului cu toate cerintele relevante esentiale (de exemplu cerintele de sanatate si securitate) ale directivei (directivelor) aplicabile sau l-a oferit spre examinare unui organism de evaluare a conformitatii notificat.

Pentru produsele fabricate in UE,fabricantul are responsabilitatea de a realiza evaluarea conformitatii, de a initia dosarul tehnic, de a emite declaratia CE de conformitate si de a atasa la un produs marcajul CE. Distribuitorii trebuie sa verifice atat prezenta marcajului CE, cat si existenta documentatiei pentru acesta. Pentru produsele importate dintr-o tara terta, importatorul trebuie sa verifice daca fabricantul din afara UE a realizat pasii necesari si daca documentatia este disponibila la cerere. Marcajul CE usureaza sarcina intreprinderilor si autoritatilor nationale:

  • pentru industria europeana, marcajul ofera intreprinderilor UE accesul la intreaga piata comuna, fara sa trebuiasca sa obtina 27 de aprobari individuale din partea autoritatilor nationale, reducand astfel costurile si sarcina conformitatii si mentinand, in acelasi timp, standarde ridicate;
  • pentru autoritatile nationale, marcajul faciliteaza operatiunile de control care trebuie realizate de fiecare agentie intr-o perioada in care gama de marfuri disponibile pe piata UE creste exponential, fara compromiterea standardelor.

Totusi, consolidarea operatiunilor de control ale organismelor notificate si imbunatatirea supravegherii pietei sporeste reputatia marcajului CE si increderea consumatorilor.

Odata cu intrarea in vigoare a pachetului de legislatie revizuit privind marfurile pe piata interna, s-a consolidat rolul si credibilitatea marcajului CE (a se vedea MEMO/10/257).

Procedurile, masurile si sanctiunile aplicabile produselor contrafacute sau abuzurilor fata de marcajul CE sunt prevazute in legislatiile administrative si penale ale fiecarui stat membru.In functie de gravitatea faptei, operatorii economici ar putea fi amendati si, in anumite circumstante, pedepsiti cu inchisoarea. Totusi, daca produsul nu este considerat drept un risc iminent la adresa securitatii, producatorul ar putea primi o a doua sansa de a se asigura ca produsul este conform cu legislatia aplicabila, inainte de a fi obligat sa scoata produsul de pe piata.

Campania de comunicare consta, printre alte initiative, din 30 de evenimente/seminarii privind marcajul CE pentru operatori economici, asociatii profesionale, asociatii ale consumatorilor si jurnalisti.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti