Laura Codruta Kovesi catre absolventii INM: „Sa va faceti datoria cu pasiune si nu cu patima”
16 iunie 2010 | JURIDICE.ro

Ministerul Public a dat publicitatii, marti, 15 iunie 2010, discursul sustinut de Laura Codruta Kovesi, Procurorul General al Romaniei, la festivitatea de absolvire promotia 2010 Institutul National al Magistraturii.
”Dragi colegi,
Va felicit pentru reusita absolvirii Institutului National al Magistraturii si ma bucur ca am ocazia de a va felicita si pentru reusita de a deveni magistrati.
Stim cu totii cat de dificil a fost sa accedeti la Institututul National al Magistraturii, dar mai ales sa treceti de toate examenele dificile. Este o premisa care dovedeste ca generatiile de magistrati care s-au format la Institutul National al Magistraturii sunt bine pregatite profesional si ca au cunostinte teoretice solide.
Daca ne dorim un corp profesional puternic, profesionist, performant cred ca singura solutie de recrutare a magistratilor ar trebui sa fie prin Institutul National al Magistraturii.
Atat din perspectiva procurorului general, dar si din cea de procuror cu functie de executie vreau sa va spun ca, de astazi ati primit cel mai mare dar. Acela de a alege. Fiecare dintre dumneavoastra puteti alege sa aduceti beneficii societatii aparand cetateanul, aplicand corect si rapid legea sau puteti alege sa rastalmaciti ori sa ignorati legea si astfel , ea va deveni doar un document de sertar demodat si irelevant.
Astazi nu doresc sa va vorbesc despre drepturile pe care le aveti in calitate de magistrat pentru ca sunt convinsa ca le stiti. Nu va vorbesc nici despre obligatiile pe care le aveti pentru ca, despre ele va vor aminti mereu sefii dumneavoastra.
Am constatat ca, in ultima perioada de timp, magistratii si nu numai, vorbesc din ce in ce mai mult despre independenta, atat in interiorul sistemului, dar si raportat la celelalte autoritati publice sau persoane din exterior. Uneori, uitam ca acest concept e strans legat de responsabilitate.
Independenta procurorului reprezinta o garantie in aplicarea legii atunci cand este exercitata cu buna credinta. Inteleasa altfel, nu face decat sa limiteze independenta procurorului. Statutul de independent nu inseamna ca beneficiezi de un permis sa incalci legea sau ca ai dreptul sa faci ce vrei. Independenta te obliga sa iei decizii legale, eficiente si rapide.
Cred in independenta magistratilor si in calitate de procuror general am aparat-o de multe ori, atunci cand cei care erau obligati sa o faca nu au facut-o asumandu-mi riscul de a fi atacata de cei carora le displace acest statut sau de cei deranjati de anchetele procurorilor.
Va incepeti activitatea intr-o perioada in care, dincolo de greutatile legate de incarcatura foarte mare de dosare, va veti confrunta cu o inconsecventa legislativa si cu o neincredere destul de mare a publicului in actul de justitie.
Daca pentru primele probleme, solutiile depind intr-o mai mica masura de dumneavoastra, solutiile cu privire la cresterea gradului de incredere in justitie vor depinde de dumneavoastra. Dar aceasta schimbare nu o vom putea face decat daca vom fi impartiali, obiectivi si vom da solutii rapide si corecte.
Fiecare dosar solutionat este o contributie la cresterea increderii in justitie .
Fiecare solutie, mai devreme sau mai tarziu ajunge la cunostinta publicului si va caracterizeaza profesional . Atunci cand vom avea un grad ridicat de incredere in ceea ce fac magistratii, nu va mai trebui sa cerem garantii pentru independenta noastra.
Fiecare noua generatie de magistrati intrata in sistem poarta cu ea cunostinte teoretice de actualitate si un potential profesional semnificativ, dar care trebuie completat permanent si cu abilitati practice. As vrea sa nu uitati ca, in colectivele in care veti merge veti avea colegi care au o experienta in magistratura echivalenta cu varsta dumneavoastra si atunci cand aveti nevoie de lamurirea unor aspecte practice va vor fi de folos. Fie ca o veti face prin Institututul National al Magistraturii sau in cadrul structurilor teritoriale nu trebuie sa pierdeti din vedere faptul ca, o buna pregatire profesionala reprezinta de multe ori singura cale de a solutiona cauzele din ce in ce mai complexe si de a aplica textele de lege astfel incat sa se evite orice erori.
E posibil ca , in ochii altor cetateni, tineretea sa constituie un dezavantaj, pentru ca s-ar putea gandi ca nu aveti experienta sa intelegeti cu adevarat complexitatea relatiilor dintre oameni. Eu, care in mod constant sunt acuzata ca sunt prea tanara, va spun ca, indiferent de varsta si experienta profesionala, cand aveti de partea dumneavoastra legea si buna credinta nu trebuie sa va fie teama.
Cata vreme veti respecta legea, procurorul general va fi alaturi de dumneavoastra.
In final, va face aceeasi urare pe care o fac tuturor procurorilor din Ministerul Public: sa va faceti datoria cu pasiune si nu cu patima.
Mult succes!”