Secţiuni » Jurisprudenţă » CCR
Jurisprudenţă CCR (Curtea Constituţională a României)
DezbateriCărţiProfesionişti

Exceptie de neconstitutionalitate admisa cu privire la art. 385 indice 9 alin. 1 pct. 12 din Codul de procedura penala


18 iunie 2010 | Roxana Lucaci, ENESCU, PANAIT, POP SI ASOCIATII
Secţiuni: CCR, Noutăți legislative, Procedură penală
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 392 din 14 iunie 2010 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 694 din 20 mai 2010 asupra exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. I pct. 184 din Legea nr. 356/2006 pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, precum si pentru modificarea altor legi, referitoare la modificarea dispozitiilor art. 3859 alin. 1 pct. 12 din Codul de procedura penala.

Dispozitiile care au facut obiectul exceptiei de neconstitutionalitate sunt cele ale art. 3859 alin. 1 pct. 12 din Codul de procedura penala, care, dupa ce au fost modificate prin art. I pct. 184 din Legea nr. 356/2006, au inlaturat posibilitatea contestarii pe calea recursului a unei hotarari nelegale ce vizeaza incidenta unui caz de achitare si, anume acela cand nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii.

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorul acesteia a sustinut ca prevederile legale mentionate incalca dispozitiile constitutionale ale art. 21 referitoare la accesul liber la justitie, ale art. 53 referitoare la restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati si art. 20 referitoare la tratatele internationale privind drepturile omului raportate la dispozitiile art. 13 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale referitoare la dreptul la un recurs efectiv, deoarece prin abrogarea posibilitatii de a contesta pe calea recursului o hotarare nelegala atunci cand nu sunt intrunite elementele constitutive ale unei infractiuni este afectat tocmai dreptul la un recurs efectiv, care trebuie sa asigure o reparatie adecvata.

Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea retine ca aceasta este intemeiata prin raportare la prevederile legale a caror incalcare a fost invocata, argumentand ca inlaturarea din legislatia procedural romana a posibilitatii de a contesta pe calea recursului o hotarare cand nu sunt intrunite elementele constitutive ale unei infractiuni genereaza incapacitatea de reparatie a urmarilor pe care le-ar putea produce o condamnare posibil eronata.

In consecinta, a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 3859 alin. 1 pct. 12 din Codul de procedura penala, asa cum au fost modificate prin art. I pct. 184 din Legea nr. 356/2006.

Pentru Juridice.ro, ENESCU, PANAIT, POP SI ASOCIATII

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro