« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Accelerarea judecatii
21.06.2010 | Alexandra LĂNCRĂNJAN

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Mă bucură faptul că MJ s-a decis să creeze o strategie pentru justiție, este un semnal că vrem să ne dezvoltăm ca sistem într-un mod organizat, planificat, ușor de monitorizat. Cu toate că este un pas lăudabil mă întreb ce finalitate va avea strategia în forma actuală. Citeam că obiectivul principal este adoptarea noilor coduri… Este adoptarea suficientă? Oare nu avem nevoie de studii cu privire la modul de implementare? Nu ar trebui să ne gândim dacă sistemul suportă aceste Coduri, dacă nu se va prăbuși sub multitudinea de schimbări? Corelarea dispozițiilor de drept material cu cele de drept procesual a fost verificată? Impresia mea este că cineva, într-o instituție a statului a înțeles greșit problema: adoptarea noilor coduri ar trebui să fie metoda prin care eficientizăm sistemul; să schimbăm perspectiva- adoptarea codurilor ca mijloc pentru atingerea unui scop mai mare decât multe foi de legislație publicate, acela de a avea o justiție transparentă și eficientă.

Un alt punct de maxima importanta in strategia MJ priveste accelerarea judecatii, probabil un reflex al vietii sub sabia termenului rezonabil si condamnarilor CEDO. Modalitati de accelerare cu maxim impact la care s-a gandit institutia mentionata mai sus: citarea, eliminarea caii de atac, reformarea ICCJ si a procedurii RIL-ului, oportunitatea si recunoasterea vinovatiei in penal. Prima mea intrebare ar fi daca durata este chiar problema esentiala a sistemului judiciar, apoi daca aceste puncte evidentiate ar avea un impact atat de puternic incat sa limiteze durata procesului…. si in subsidiar celelalte drepturi ale partilor cui le lasam, sa zicem … dreptul la aparare? Cu privire la problematica duratei rezonabile a procedurilor exista mai mult o aparenta de termen nerezonabil decat o problema de esenta: majoritatea cauzelor se solutioneaza rapid in instantele si parchetele din Romania numai ca acestea nu au de ce sa apara in media. Mult mai interesant este sa prezinti acea minoritate care face valva si starneste dezacordul public. Iar acea minoritate nu se rezolva cu citarea prin telefon. Daca vrem sa eficientizam citarea nu trebuie sa scurtam termenul deoarece nu intotdeauna ce este mai rapid este si mai bun. Poate ar trebui sa ne uitam la eficienta celor care indeplinesc procedura sau sa existe sanctiuni pentru depunerea adreselor incomplete sau incorecte de catre parti. Raspunsul nu este sa nu citam si ca rezultat partile sa nu isi poata face apararea dar cred ca putem sa gasim parghiile de a solutiona alte probleme legate de aceasta procedura de exemplu in cazul in care martorii citati refuza sa se prezinte chiar si dupa emiterea mandatului de aducere. Si stiu ca este dreptul fiecaruia sa nu vina dar ce se intampla cand este vorba de un martor cheie in materie penala?

Se mai vorbeste de reformarea competentei ICCJ in materie penala… minunat…. dar cineva s-a uitat la volumul de munca al judecatoriilor si parchetelor de pe langa aceste instante…. tot in materie penala? Dreptul de petitionare este prost inteles in societate iar in loc de reformarea competentei instantei supreme ar trebui sa ne uitam la realitatea folosirii penalului in loc de civil deoarece nu se platesc taxe si la multitudinea de plangeri penale fara suport real care din pacate ocupa timpul magistratilor fara un rezultat concret. Daca stau sa motivez pe zi 50 de NUP-uri deoarece fapta nu exista sau nu este prevazuta de legea penala timpul pentru dosare complexe se reduce drastic. Vrem sa eficientizam durata procedurilor? Sa ne uitam la lipsa banilor pentru expertize de care depinde soarta procesului, la modalitatile efective de ancheta din punct de vedere al tehnologiei, la imposibilitatea tehnica de stenografiere a declaratiilor. Scurtarea timpului este o buna strategie doar daca este dublata de eficienta iar aceasta eficienta trebuie la randul ei sustinuta de mecanisme complexe de tehnica in materie penala. Traim in anul 2010 iar modalitatile de investigare in Romania sunt inghetate in timp…. dar sunt sigura ca citarea va rezolva problema .

Parerea mea umila de incepator in materie? Sa incercam sa explicam si sa mediatizam medierea in civil si comercial, sa pasim in noua era tehnologica in materie penala, sa existe un filtru al plangerilor nefondate, al amanarilor abuzive, al exceptiilor de neconstitutionalitate sicanatorii. Dar cel mai important sa explicam petentilor rolul si scopul sistemului judiciar pentru a putea la randul lor sa il foloseasca cu buna-credinta.

Alexandra LANCRANJAN
procuror

 
Secţiuni: Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD