Autoritatile colaboreaza pentru identificarea disfunctionalitatilor din domeniul achizitiilor publice
17.06.2010 | JURIDICE.ro

Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP), Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) si Consiliul Concurentei isi unesc eforturile in vederea identificarii si remedierii disfunctionalitatilor din domeniul achizitiilor publice.
Potrivit unui Consiliul Concurentei, ”Consiliul Concurentei a incheiat protocoale de colaborare cu ANRMAP si CNSC in scopul prevenirii si descurajarii practicilor anticoncurentiale in domeniul achizitiilor publice.
Presedintele A.N.R.M.A.P. Cristina Traila a tinut sa precizeze ca este ”nevoie de un efort concentrat al celor trei institutii, si nu numai, pentru a putea duce la indeplinire un demers atat de important. A.N.R.M.A.P. ca singura institutie de reglementare, monitorizare si control in domeniul achizitiilor publice va veni in acest parteneriat cu toata deschiderea, din dorinta puternica de a reforma sistemul si, mai ales, din nevoia de creare a unor practici care sa conduca la cheltuirea eficienta a banilor publici. Cu vointa si buna colaborare un astfel de demers va crea doar beneficii pentru societatea romaneasca, mai ales intr-o perioada de criza, ca aceasta cu care ne confruntam.”
Protocoalele creeaza cadrul general prin care cele trei institutii isi vor coordona actiunile pentru aplicarea unitara atat a legislatiei specifice, cat si a celei din domeniul concurentei, in vederea asigurarii functionarii eficiente a domeniului achizitiilor publice, in conformitate cu atributiile si competentele specifice prevazute de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre partile semnatare.
“In contextul actualei crize economice, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor isi propune sã identifice impreunã cu ANRMAP si Consiliul Concurentei eventualele licitatii trucate, care pot face posibilã atribuirea unor contracte in ciuda existentei unor evidente conflicte de interese intre autoritatea contractanta si diversi operatori economici sau a unei concurente neloiale ca urmare a formãrii unor monopoluri intre diversi operatori economici. Sperãm cã actiunea comunã a celor trei institutii va conduce la o cheltuire mult mai eficientã a banului public prin identificarea si sanctionarea autoritãtilor contractante si a operatorilor economici care incalcã legislatia in vigoare, dar si la o absorbtie mai mare a fondurilor europene”, a declarat domnul Bogdan Lehel Lorand, presedintele C.N.S.C.
Echipele celor trei institutii vor colabora in permanenta pentru promovarea legislatiei, masurilor si actiunilor privind achizitiile publice si mediul concurential prin organizarea unor intalniri cu agentii economici si autoritatile contractante care activeaza in domeniul licitatiilor publice.
“Cu sprijinul A.N.R.M.A.P. si C.N.S.C., speram sa obtinem, suficiente indicii cu privire la posibilitatea existentei unor intelegeri intre firme care participa la licitatii cu oferte trucate, practici anticoncurentiale la care se recurge cu o frecventa mult mai mare in situatia economica actuala. Pe de alta parte, ne asteptam sa primim semnale privind acele specificatii tehnice din caietele de sarcini care ar putea constitui bariere la intrarea pe piata licitatiilor” a explicat, la randul sau, domnul Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Colaborarea se va concretiza si prin infiintarea unui „Modul de Licitatii Trucate”, care va constitui un instrument de lucru axat pe schimbul rapid de informatii intre expertii desemnati de cele trei institutii. Baza de date, rezultata in urma acestui schimb de informatii dintre expertii modulului, va fi gestionata de catre noua Directie de Licitatii si Petitii din cadrul Consiliului Concurentei, care va asigura si prioritizarea actiunilor, in functie de impactul la consumatorul final.
Pentru a veni in intampinarea atat a autoritatilor, cat mai ales a agentilor economici, va fi realizata o pagina de Internet, care va contine toate informatiile referitoare la licitatiile publice. Aceasta pagina web va putea fi accesata si de pe site-urile celor trei institutii.”