Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
14 comentarii

Independenta magistratilor vine din lucrul bine facut


18 iunie 2010 | JURIDICE.ro, Mariana GHIMBASANU
Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Asigurarea independentei prin gestionarea si stabilirea propriului buget„… de gestionat da, poate, dar de stabilit! E ca si cum copilul meu si-ar stabili singur un buget facand abstractie de castigul meu si mi-ar reprosa ca, daca nu ma pot conforma, ii afectez dezvoltarea personala. Cred ca am fost perceputi ca o categorie sociala rapace. Eram corupti si incompetenti, acuma mai suntem si lacomi! Nenorocirea e ca unii dintre noi sunt chiar corupti, lenesi sau pur si simplu incompetenti, ori niste functionari marginiti. Daca ne asezam pe locul justitiabilului si ne privim cu ochii lui, riscam ca uneori sa nu ne placa nici noua ce vedem. Pe de alta parte, daca eu, dupa foarte multi ani in profesie (nu spun cati, ca ma deprima!) sunt un procuror proletar, caruia ii este rusine sa depuna declaratia de avere, suspect de goala, daca multi alti colegi au agoniseli “normale”, sunt si oameni “despre care se stie”. Si nu stie barbatul ce stie tot satul!

Tot punandu-ma in pielea contribuabilului de rand pot sa spun ca o parte din hotararile prin care s-au dobandit tot felul de sporuri sunt dupa mine contra naturii, nu doar contra legii si ca in lupta justificata pentru salarii decente am utilizat mijloace care ne-au compromis. Ca nu este normal nici ca pensia – nici macar pensia unui magistrat – sa fie mai mare decat salariul. Ca nu e stat care sa poata suporta asa ceva. Ca nu e admisibil si decent sa stai 7 luni in sistem si sa iesi la pensie anticipat, ca magistrat. Ca stiu colegi care vin la munca la 9 si pleaca la ora 14 si nici acasa sau pe unde se duc nu fac dosare si nu citesc drept. Unora nu le pasa de oameni, ii trateaza cu indiferenta sau chiar cu dispret iar uneori din comunicarile sau din hotararile motivate nu se intelege mare lucru, astfel ca lumea ne percepe ca pe niste paraziti inutili, care o umilesc pe banii ei.

Atata timp cat nu vom avea puterea si curajul sa facem curat in propria ograda, daca nu vom fi mai putin induratori cu noi insine si mai constienti ca suntem o parte a societatii, cu toate tarele ei, oricat ne-am proclama, nu vom fi o elita. Ce spun e banal, dar independenta noastra vine, daca vine, din lucrul bine facut.

Mariana GHIMBASANU
Prim-proc. adjunct, Parchetul de pe langa Tribunalul Buzau

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro