Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Cetatean palestinian stramutat. Protectie. CJUE. C-31/09, Bolbol
21.06.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE
JURIDICE - In Law We Trust

Un palestinian strămutat beneficiază de protecţia sau de asistenţa Agenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţii Palestinieni numai atunci când acesta recurge efectiv la protecţia sau la asistenţa menţionată.

Comunicat CJUE: „Organizaţia Naţiunilor Unite a creat Agenția ONU de Ajutorare și Construcție pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) în scopul de a furniza ajutor şi asistenţă palestinienilor strămutaţi care se găsesc în Liban, Siria, Iordania, Cisiordania şi în Fâşia Gaza. Serviciile UNRWA sunt în principiu accesibile palestinienilor care trăiesc în aceste teritorii şi care şi-au pierdut atât domiciliul cât şi mijloacele de subzistenţă în urma conflictului din 1948, precum şi descendenţilor acestor persoane.

Convenţia de la Geneva (Convenţia de la Geneva din 28 iulie 1951 privind statutul refugiaţilor)  defineşte cui şi în ce împrejurări i se poate recunoaşte calitatea de refugiat şi ce implică această recunoaştere. În contextul Uniunii Europene, obligaţiile care decurg din convenţie sunt reluate în Directiva 2004/83 (Directiva 2004/83/CE a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind standardele minime referitoare la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească resortisanții țărilor terțe sau apatrizii pentru a putea beneficia de statutul de refugiat sau persoanele care, din alte motive, au nevoie de protecție internațională și referitoare la conținutul protecției acordate (JO L 304, p. 12, Ediție specială, 19/vol. 7, p. 52).

Potrivit convenţiei, termenul „refugiat” este aplicabil oricărei persoane care, în urma unor temeri justificate de a fi persecutată datorită rasei, religiei, naţionalităţii, apartenenţei la un anumit grup social sau opiniilor sale politice, se află în afara ţării a cărei cetăţenie o are și care nu poate sau, datorită respectivei temeri, nu dorește protecţia acestei ţări; sau oricărui apatrid ce se află în afara țării în care avea reședința obișnuită şi care nu poate sau, din cauza acestei temeri, nu dorește să se întoarcă în respectiva țară.

Totuşi, convenţia prevede că aceste dispoziţii nu se aplică persoanelor care beneficiază în prezent de protecţie sau de asistenţă din partea unui alt organism al Naţiunilor Unite decât Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (ICNUR), precum UNRWA. Totuşi, atunci când această protecţie sau asistenţă încetează, indiferent de motiv, fără ca situaţia persoanelor să fie soluţionată definitiv, acestea beneficiază de drept de convenţia menţionată.

În 2007, Nawras Bolbol, apatridă palestiniană, a sosit în Ungaria împreună cu soţul său, plecând din Fâşia Gaza în temeiul unei vize. Aceasta a formulat o cerere de azil la oficiul ungar al imigraţiei întrucât nu dorea să se întoarcă în Fâşia Gaza din cauza stării de insecuritate existente acolo ca urmare a confruntărilor curente dintre Fatah şi Hamas.

Bolbol nu a recurs la protecţia şi la asistenţa UNRWA atunci când se afla încă în Fâşia Gaza, însă arată că este eligibilă pentru a obţine protecţie şi asistenţă din partea acesteia ca urmare a legăturilor sale de rudenie. Aceasta consideră că poate pretinde recunoaşterea necondiţionată a calităţii sale de refugiat în calitate de palestinian rezident în afara zonei de operaţiuni a UNRWA.

Oficiul pentru Imigraţie ungar a refuzat să des curs cererii acesteia întrucât nu a părăsit ţara de origine ca urmare a persecuţiilor pentru motive de apartenenţă rasială sau religioasă, de naţionalitate sau din alte motive politice şi că nu avea dreptul să i se recunoască automat statut de refugiat.

Doamna Bolbol a introdus o acţiune împotriva acestei decizii la Fővárosi Bíróság (Tribunalul Municipal din Budapesta, Ungaria), care trebuie să examineze dacă normele specifice ale convenţiei aplicabile palestinienilor strămutaţi pot fi invocate cu privire la doamna Bolbol. În acest context, instanţa ungară a solicitat Curţii să stabilească dacă o persoană beneficiază de protecţia sau de asistenţa UNRWA ca urmare a simplului fapt că are dreptul la această protecţie sau asistenţă sau dacă este necesar ca aceasta să fi recurs efectiv la protecţie sau asistenţă.

Curtea reaminteşte că, deşi termenul de refugiat palestinian se aplică oricărei persoane care a pierdut atât domiciliul cât şi mijloacele de subzistenţă în urma conflictului din 1948, şi alte persoane pot pretinde să beneficieze de asistenţa sau de protecţia UNRWA. Curtea constată că, în urma ostilităţilor ulterioare din regiune, alte grupuri de palestinieni au devenit strămutaţi şi pot beneficia de ajutorul UNRWA.

Totuşi, normele specifice ale convenţiei aplicabile palestinienilor strămutaţi privesc numai persoanele care beneficiază în prezent de protecţia sau de asistenţa UNRWA. În consecinţă, numai în cazul persoanelor care au recurs efectiv la ajutorul furnizat de UNRWA sunt aplicabile aceste reguli specifice. Dimpotrivă, pentru persoanele care sunt sau care au fost eligibile numai să beneficieze de protecţia sau de asistenţa din partea acestui oficiu rămân aplicabile dispoziţiile generale ale convenţiei. Astfel, solicitările de acordare a statutului de refugiat trebuie să facă obiectul unui examen individual şi nu pot fi admise decât în caz de persecuţii din motive de apartenenţă rasială sau religioasă, de naţionalitate sau din motive politice.

În ceea ce priveşte problema dovezii beneficiului efectiv al unui ajutor din partea UNRWA, Curtea arată că, deşi înregistrarea la această agenţie constituie o dovadă suficientă, trebuie să se permită beneficiarului să facă dovada prin orice alt mijloc.”

>> C-31/09

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti