Ofiteri de politie si administrator SRL trimisi in judecata pentru luare de mita, abuz in serviciu, fals intelectual s.a.
23 iunie 2010 | JURIDICE.ro

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Pitesti au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a doi ofiteri de politie si a unui administrator SRL pentru mai multe infractiuni.
Potrivit unui comunicat al DNA, ”GARAIMAN ALEXANDRU, ofiter de politie, sef al Serviciului Logistic din cadrul I.P.J. Arges (cu gradul profesional de comisar sef), in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- luare de mita, in forma continuata,
- abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,
- fals intelectual si
- sustragere de inscrisuri;
RABAN CATALIN LAURENTIU, ofiter de politie in cadrul I.P.J. Arges – Serviciul Logistica (cu gradul profesional de subcomisar), in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- luare de mita,
- abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,
- fals intelectual si
- fals in declaratii, in forma continuata;
MATEI CONSTANTIN ROBERT, administrator al SC REBOB SRL Bradu, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
- dare de mita, in forma continuata,
- complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,
- evaziune fiscala, in forma continuata,
- fals intelectual.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2003 – 2004, inculpatii Garaiman Alexandru si Raban Catalin Laurentiu, in calitate de sef al Serviciului de Logistica din cadrul I.P.J. Arges, respectiv ofiter in cadrul aceluiasi serviciu, au primit de la inculpatul Matei Constantin Robert, administrator al SC REBOB SRL Bradu, mai multe foloase pentru ca, in schimb, sa atribuie in mod nelegal un contract de executie de lucrari catre aceasta societate comerciala, contract ce avea ca obiect construirea noului sediu al Directiei Judetene a Arhivelor Nationale Arges. De asemenea, ofiterii de politie au aprobat suplimentarea valorii acestui contract fara a derula o procedura de achizitie publica si au acceptat la plata bunuri si servicii care nu au fost executate, prejudiciind I.P.J. Arges cu suma de 512.183,69 lei.
Concret, in scopul mentionat mai sus, inculpatul Garaiman Alexandru a primit bunuri si servicii (autoturism de lux, materiale si servicii) in suma totala de 60.378 lei iar Raban Catalin Laurentiu a beneficiat de servicii turistice in suma de 313 lei.
In plus, in cursul anului 2006, dupa efectuarea unui control de catre Corpul de Control al Ministrului Administratiei si Internelor ce avea ca obiect respectarea legislatiei privind achizitiile publice, inculpatii Garaiman Alexandru si Matei Constantin Robert au semnat un proces verbal de receptie a lucrarilor intocmit in fals de Raban Catalin Laurentiu, in calitate de diriginte de santier, pentru a ascunde neregulile descrise mai sus.
Cu ocazia efectuarii cercetarilor in prezentul dosar penal, inculpatul Garaiman Alexandru a sustras din arhiva I.P.J. Arges documente referitoare la corespondenta dintre I.P.J. Arges si Directia Nationala Anticoruptie si Directia Generala Anticoruptie din M.A.I. pentru a avea un control asupra datelor existente la dosar si pentru a-si construi, astfel, apararea.
In perioada 2003 – 2004, inculpatul Matei Constantin Robert, pentru sumele de bani date cu titlu de mita precum si pentru cele incasate prin decontarea lucrarilor neexecutate, a intocmit si inregistrat in contabilitatea firmei sale documente fictive (11 facturi fiscale si un contract de achizitii de materiale), prejudiciind bugetul de stat cu suma de 140.674,26 lei, reprezentand TVA si impozit pe profit.
In perioada anilor 2004 – 2009, inculpatul Raban Catalin Laurentiu a intocmit si depus declaratii de avere in care a consemnat date necorespunzatoare adevarului referitoare la achizitia unui teren in suprafata de 1.898,37 mp.
In vederea recuperarii prejudiciului creat si pentru ca instanta sa dispuna confiscarea bunurilor date cu titlu de mita sau echivalentul lor in bani, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile detinute de catre cei trei inculpati.
La data de 31 mai 2010, procurorii anticoruptie au dispus retinerea celor trei inculpati pe o perioada de 24 de ore iar la 1 iunie 2010, Tribunalul Arges a admis propunerea de arestare preventiva a acestora pe o perioada de 29 zile.
La instrumentarea cauzei, procurorii anticoruptie au colaborat cu ofiteri din cadrul M.A.I. – Directia Generala Anticoruptie si Directia Generala de Informatii si Protectie Interna
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Arges.
Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.”