Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Tratatul de la Lisabona si rolul Romaniei in procesul de aprofundare a integrarii europene – Bucuresti, 24 iunie 2010. Cum a fost
25.06.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 24 iunie 2010, Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) si Comisia pentru Afaceri Europene a Parlamentului Romaniei, in parteneriat cu Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, au organizat, la Palatul Parlamentului, conferinta inaugurala Tratatul de la Lisabona si rolul Romaniei in procesul de aprofundare a integrarii europene”.

Potrivit unui comunicat al DAE, ”conferinta  inaugurala s-a desfasurat pe trei sectiuni si a abordat teme precum noile provocari la adresa spatiului administrativ european, perspectivele cresterii inteligente, durabile si favorabile incluziunii si spatiul public european – o Europa a cetatenilor.

In deschiderea conferintei, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, ministrul Bogdan Manoiu a enuntat obiectivele pe care le vizeaza ciclul de conferinte, respectiv sa prezinte inovatiile introduse de noul tratat si sa le contextualizeze in directia dezvoltarii economice si sociale a intregii comunitati de cetateni europeni.

In continuare, seful DAE a trecut in revista principalele modificari si inovatii pe care Tratatul de la Lisabona le aduce la nivelul constructiei europene, intr-un context international dominat de o competitie economica foarte stransa si, conjunctural, de o criza financiara si economica de amploare.

Nu in ultimul rand, Bogdan Manoiu a subliniat ca noul Tratat „contureaza o noua arhitectura institutionala, insa nu inlocuieste vointa politica a liderilor europeni, necesara pentru transpunerea in practica a prevederilor acestui cadru esential de dezvoltare”.

In interventia sa, Paul Dobrescu, rector al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, a insistat asupra politicilor de stimulare a cercetarii si inovarii, ca instrumente de dezvoltare a Europei. In opinia sa „Uniunea Europeana trebuie sa se transforme intr-ul leagan al inovarii pentru a face fata provocarilor viitoare”.

Decanul Departamentului de Relatii Internationale si Integrare Europeana, SNSPA, Iordan Gheorghe Barbulescu, a explicat modul in care Tratatul de la Lisabona va reglementa functionarea Uniunii Europene in viitor si a evidentiat nevoia unei consolidari a coordonarii intre Statele Membre.

In cadrul panelului cu tema „Perspectivele cresterii inteligente, durabile si favorabile incluziunii”, vicepresedintele Confederatiei Nationale Sindicale „Cartel Alfa”, Petre Dandea, a subliniat faptul ca reducerea beneficiilor sociale nu reprezinta o solutie pentru a asigura cresterea competitivitatii, nici la nivelul Uniunii Europene si nici in cazul Romaniei. El s-a referit in context la necesitatea ca sistemele europene de pensii sa devina sustenabile si adecvate realitatilor economice si sociale existente in prezent.

Petre Dandea a vorbit si despre nevoia unei simplificari masive a sistemului de taxe si impozite – atat la nivelul Uniunii Europene, cat si al Romaniei – in sensul ca acesta sa devina mai usor de administrat si aplicat, permitand reducerea evaziunii fiscale si a economiei subterane.

La randul sau, Razvan Buzatu, consilier pe probleme de afaceri europene in cadrul Grupului de Economie Aplicata, a aratat ca, in calitatea ei de stat membru al UE, Romania trebuie sa isi promoveze identitatea culturala si a insistat asupra importantei pe care o prezinta impactul cultural al unui act normativ adoptat la nivel european, alaturi de impactul politic, economic si social. Nu in ultimul rand, Razvan Buzatu a aratat ca este important ca Uniunea Europeana sa ofere lumii un model economic si social, cuprinzator si adaptabil la evolutiile care se manifesta la nivel mondial.

In cadrul panelului „Spatiul public european – o Europa a cetatenilor”, discutiile s-au axat pe cadrul oferit de Tratatul de la Lisabona in exercitarea drepturilor cetatenilor, participarea cetateneasca activa la procesul decizional european si rolul comunicarii europene in proiectul european comun. Invitatii la dezbatere, respectiv Gabriel Giurgiu, jurnalist TVR, Daniela Angheluta, sef Serviciu DAE, Ionut Sibian, Director executiv la Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, au subliniat nevoia de intensificare si eficientizare a comunicarii europene in vederea asigurarii unei cetatenii europene participative.

Evenimentul desfasurat astazi face parte dintr-un ciclu de conferinte organizate in Bucuresti si in celelalte 7 regiuni de dezvoltare ale Romaniei si are menirea de a prezenta diverselor grupuri-tinta principalele informatii privind modificarile aduse de Tratatul de la Lisabona in privinta institutiilor si politicilor Uniunii Europene

Noutatea acestor demersuri consta in faptul ca seria de conferinte ofera o platforma de dialog pentru structurile guvernamentale de la nivel central si local, mediul academic, reprezentantii mass-media si ai societatii civile, cu intentia de a facilita un autentic proces de consultare publica.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti