Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Comisia Juridica din Senat a respins proiectul de lege al Guvernului privind insolventa unitatilor administrativ teritoriale


25 iunie 2010 | JURIDICE.ro, Iulian URBAN
Secţiuni: Insolvență, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Proiectul de lege al Guvernului privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ teritoriale L 325/2010 a fost avizat negativ de Comisia Juridica din Senat.

Desi intentia si necesitatea adoptarii unei asemenea legi este indiscutabila, totusi asa cum puteti studia aici, textul de lege sufera grav intrucat are probleme deosebite :
– de exemplu, Consiliul Local va putea oricand sa blocheze cererea creditorilor de anulare a unor acte frauduloase prin care banul public este folosit in interesul personal al unor persoane cu influenta pe plan local
– nu se precizeaza ce se intampla in momentul in care planul de reorganizare judiciara al unitatii administrativ-teritoriala esueaza. MAI propuse mai multe variante insa nici una fezabila: [1] propusese ca unitatea administrativ-teritoriala sa se desfiinteze si sa se alipeasca la o alta unitate cu care se invecineaza, insa cum ai putea sa desfiintezi de exemplu Bucurestiul si l-ai alipi la ce comuna? La Glina? La Balotesti?… [2] se propunea ca planul de reorganizare sa poata continua la infinit…..

Desi Comisia Juridica din Senat a cerut in doua randuri reprezentantilor MAI sa rezolve aceste probleme, nu s-a gasit o solutie si, pe cale de consecinta, s-a dat acest aviz negativ legii:

„Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări

Nr. XIX/424/2010

Domnului senator Petru Filip

Preşedinte al Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului

Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, prin adresa nr. L325 din 18 mai 2010, a fost sesizată, în vederea întocmirii avizului, cu Proiectul de lege privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ teritoriale, iniţiator: Guvernul României.

În şedinţa din 22 iunie 2010, Comisia juridică a analizat proiectul de lege şi a hotărât, cu majoritate de voturi (două „abţineri” ale domnilor senatori Iulian Urban şi Daniel Augustin Humelnicu), să adopte aviz negativ.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului general şi procedurile privind redresarea financiară a unităţilor administrativ-teritoriale aflate în criză financiară sau în insolvenţă, modul de implicare a instituţiilor abilitate în redresarea economico-financiară a acestor unităţi, drepturile şi obligaţiile creditorilor unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi drepturile şi obligaţiile autorităţilor administraţiei publice locale, în scopul întăririi situaţiei financiare şi sprijinirii disciplinei economico-financiare a acestor unităţi.

În raport cu obiectul de reglementare, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice.

Potrivit art. 75 alin. (1) din Constituţie şi art. 88. alin. (7) pct. 2 din Regulamentul Senatului, proiectul de lege urmează a fi adoptat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Iulian URBAN
senator, vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro