Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
4 comentarii

O noua profesie: registrator comercial
28.06.2010 | JURIDICE.ro, VASS Lawyers

Secţiuni: Corporate, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 323 din data de 17 mai 2010 a fost publicata Legea nr. 84/2010 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 116/2009 pentru instituirea unor masuri privind activitatea de inregistrare in registrul comertului.

Astfel, O.U.G. nr. 116/2009 a fost aprobata cu modificari ce vizeaza in principal masuri procedurale privind activitatea de inregistrare in registrul comertului, dupa cum urmeaza:

  • registratorii comerciali;
  • obligatiile instantei;
  • competenta;
  • solutionarea plangerilor.

Registratorii comerciali

Daca initial, prin O.U.G. nr. 116/2009, profesia de registrator comercial urma sa fie infiintata intr-un termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a ordonantei, respectiv in luna iunie 2010, potrivit modificarilor aduse de Legea nr. 84/2010, Guvernul urmeaza sa adopte proiectul de lege privind infiintarea, organizarea si functionarea profesiei de registrator comercial in luna septembrie a acestui an.

Obligatiile instantei

Legea nr. 84/2010 a instituit obligatia instantei de judecata de a dispune, din oficiu, cu privire la modificarea corespunzatoare a datelor inregistrate in registrul comertului atunci cand:

  • a fost investita cu o cerere pentru indreptarea, lamurirea sau completarea incheierii judecatorului delegat;
  • a fost investita cu o cerere privitoare la fuziune, divizare sau fuziune transfrontaliera.

Competenta de numire a lichidatorului

Prin actul normativ astfel adoptat s-a stabilit competenta directorului oficiului registrului comertului de pe langa tribunal si/sau a persoanei ori persoanelor desemnate, pentru numirea lichidatorului. De asemenea, directorul si/sau persoanele desemnate dispun/e si cu privire la plata onorariului lichidatorului, in cuantum fix de 1.000 lei.

Solutionarea plangerilor

Plangerile formulate impotriva rezolutiilor directorului si/ sau persoanelor desemnate vor fi solutionate de catre instanta, in camera de consiliu, fara citarea partilor.

Pentru Juridice.ro, VASS Lawyers

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti