Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Executia bugetului general consolidat pe primele cinci luni


29 iunie 2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Ministerul Finantelor Publice a dat publicitatii luni, 28 iunie 2010, executia bugetului general consolidat in perioada 1 ianuarie  – 31 mai 2010.

Potrivit unui comunicat al MFP, ”conform datelor provizorii, executia bugetului general consolidat pe primele cinci luni ale anului s-a incheiat cu un deficit estimat de 16,7 miliarde lei, reprezentand 3,1% din PIB.

  1. Veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost in suma de 64,2 miliarde lei, cu 1,6% mai reduse fata de realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent.
  2. Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 80,9 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 5,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar s-au redus cu 0,6 puncte procentuale, ca procent din PIB:
  • La principalele venituri fiscale se mentin diminuari importante ale incasarilor fata de aceeasi perioada a anului precedent: taxa pe valoare adaugata cu – 7,8%, impozitul pe venit cu – 6,4%, impozitul pe profit cu – 2,7%.
  • Incasarile din contributii de asigurari sociale s-au redus de asemenea cu – 4,4% in timp ce la accize s-a inregistrat o crestere de 20 mil. lei ceea ce reprezinta +0,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
  • De asemenea, s-au inregistrat cresteri la incasarile din venituri nefiscale cu 802,0 mil. lei precum si a sumelor restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate pentru proiecte cu finantare europeana cu 915 mil. lei.
  • Cheltuielile de personal sunt mai mici cu 965 de mil. lei, ceea ce reprezinta cca. 4,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
  • Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus la bugetul de stat cu – 5,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar pe ansamblul bugetului general consolidat sunt mai mari cu 3,1%, ca urmare a cresterii inregistrate la bugetele administratiilor locale cu 10,7%*.
  • Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare, in suma de 9,8 miliarde lei, s-au majorat cu 6,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent .
  • Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 13,4% fata de cele din aceeasi perioada a anului precedent, cea mai mare crestere (+102,4%) inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj.
  • De asemenea, la nivelul administratiilor locale au crescut cheltuielile cu asistenta sociala ca urmare a majorarii venitului minim garantat incepand cu 1 iulie 2009, precum si a ajutoarelor acordate pentru nou nascuti, pentru constituirea familiei, incalzirea locuintei.
  • Cheltuielile cu dobanzi s-au majorat cu 19,5%, in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a cresterii in termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si angajarii imprumuturilor pentru acoperirea acestora.

*Ministerul Finantelor si Ministerul Administratiei si Internelor au elaborat un proiect de OUG de modificare a Legii finantelor publice locale, care propune noi reglementari privind cheltuielile cu bunuri si servicii, la nivelul administratiei publice locale, precum si un nou mod de calcul al numarului maxim de angajati din administratie. Proiectul de OUG propune aceste schimbari dupa recomandarile Fondului Monetar International, ale Comisiei Europene si ale Bancii Mondiale, privind eficientizarea administratiei publice locale si reducerea cheltuielilor bugetare ale autoritatilor administratiei publice locale. Proiectul de OUG poate fi consultat la adresa:

http://www.mai.gov.ro/Documente/Transparenta%20decizionala/OUG-modifLege-273-2006.pdf

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro