Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiTop LegalAvocaţiConsilieri juridiciExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Flux informații

Vizita a Ministrului pentru Afaceri Europene al Turciei

29 iunie 2010 | JURIDICE.ro

Ministrul pentru Afaceri Europene al Republicii Turcia, Egemen Bağis, care indeplineste si functia de negociator sef al tarii sale in relatia cu Uniunea Europeana, efectueaza in zilele de 28 si 29 iunie 2010 o vizita oficiala in Romania, la invitatia sefului Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) al Guvernului Romaniei, Bogdan Manoiu.

Potrivit unui comunicat al DAE, ”in cadrul convorbirilor desfasurate la Departamentul pentru Afaceri Europene, cu care a debutat programul vizitei demnitarului turc la Bucuresti, au fost abordate cu predilectie subiecte legate de negocierile de aderare a Turciei la UE, experienta acumulata de Romania in propriul proces de negocieri si modalitatile prin care aceasta experienta poate fi valorificata in cadrul raporturilor bilaterale.

Ministrul turc pentru afaceri europene a subliniat in mai multe randuri dificultatile cu care tara sa se confrunta in procesul de negocieri, aratand ca in anumite cazuri opozitia manifestata de statele membre se situeaza in contradictie cu evaluarile tehnice ale Comisiei Europene. Egemen Bağis s-a referit la perspectiva de deschidere a altor capitole de negociere, solicitand sprijinul Romaniei pentru depasirea rezervelor exprimate de unele state membre si prezentand o serie de argumente, inclusiv de ordin strategic, in acest sens.

Seful DAE a reiterat pozitia de principiu a Romaniei in ceea ce priveste aderarea Turciei la Uniunea Europeana, respectiv de sustinere a aderarii propriu-zise a acestei tari la organizatia comunitara, odata ce conditiile specifice au fost indeplinite, si a subliniat deschiderea autoritatilor romane de a facilita, in special prin asistenta tehnica, procesele de reforma interna presupuse de compatibilizarea legislatiei interne cu dreptul european. Discutiile au pus in evidenta acordul celor doua parti pentru constituirea unui mecanism de cooperare in domeniul afacerilor europene, a carui prioritate s-o reprezinte, pe termen mediu, sprijinirea reformelor institutionale din Turcia, pe de o parte, si promovarea punctelor de vedere ale acestei tari la Bruxelles si in raport cu celelalte state membre, pe de alta parte.

Convorbirile au prilejuit, de asemenea, discutarea modului in care este institutionalizata in Romania si in Turcia activitatea de gestionare a afacerilor europene, constatarea comuna fiind aceea ca sistemele institutionale sunt foarte asemanatoare, sub aspectul structurarii si al raportului fata de primul ministru.

A mai fost abordata tema cooperarii economice bilaterale, fiind relevat interesul comun al celor doua parti pentru dezvoltarea de noi proiecte de investitii in Romania si cresterea ponderii sectorului energetic in cadrul acestora. Ministrul Bağis a remarcat, in context, importanta Turciei in demersurile de valorificare a resurselor de hidrocarburi din zona caspica si pentru asigurarea, in acest fel, a securitatii energetice a continentului european.

Programul vizitei oficiale a ministrului pentru Afaceri Europene al Republicii Turcia mai cuprinde o primire la primul ministru al Romaniei, Emil Boc, si intrevederi cu presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului, Titus Corlatean, si cu presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului, Viorel Hrebenciuc. De asemenea, demnitarul turc va avea convorbiri cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, si va sustine o alocutiune in cadrul conferintei „Turcia: cheia pentru viitorul Europei”, organizata in spatiul Bibliotecii Centrale Universitare.”

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership