Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Flux informații

Vizita a Ministrului pentru Afaceri Europene al Turciei

29 iunie 2010 | JURIDICE.ro

Ministrul pentru Afaceri Europene al Republicii Turcia, Egemen Bağis, care indeplineste si functia de negociator sef al tarii sale in relatia cu Uniunea Europeana, efectueaza in zilele de 28 si 29 iunie 2010 o vizita oficiala in Romania, la invitatia sefului Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) al Guvernului Romaniei, Bogdan Manoiu.

Potrivit unui comunicat al DAE, ”in cadrul convorbirilor desfasurate la Departamentul pentru Afaceri Europene, cu care a debutat programul vizitei demnitarului turc la Bucuresti, au fost abordate cu predilectie subiecte legate de negocierile de aderare a Turciei la UE, experienta acumulata de Romania in propriul proces de negocieri si modalitatile prin care aceasta experienta poate fi valorificata in cadrul raporturilor bilaterale.

Ministrul turc pentru afaceri europene a subliniat in mai multe randuri dificultatile cu care tara sa se confrunta in procesul de negocieri, aratand ca in anumite cazuri opozitia manifestata de statele membre se situeaza in contradictie cu evaluarile tehnice ale Comisiei Europene. Egemen Bağis s-a referit la perspectiva de deschidere a altor capitole de negociere, solicitand sprijinul Romaniei pentru depasirea rezervelor exprimate de unele state membre si prezentand o serie de argumente, inclusiv de ordin strategic, in acest sens.

Seful DAE a reiterat pozitia de principiu a Romaniei in ceea ce priveste aderarea Turciei la Uniunea Europeana, respectiv de sustinere a aderarii propriu-zise a acestei tari la organizatia comunitara, odata ce conditiile specifice au fost indeplinite, si a subliniat deschiderea autoritatilor romane de a facilita, in special prin asistenta tehnica, procesele de reforma interna presupuse de compatibilizarea legislatiei interne cu dreptul european. Discutiile au pus in evidenta acordul celor doua parti pentru constituirea unui mecanism de cooperare in domeniul afacerilor europene, a carui prioritate s-o reprezinte, pe termen mediu, sprijinirea reformelor institutionale din Turcia, pe de o parte, si promovarea punctelor de vedere ale acestei tari la Bruxelles si in raport cu celelalte state membre, pe de alta parte.

Convorbirile au prilejuit, de asemenea, discutarea modului in care este institutionalizata in Romania si in Turcia activitatea de gestionare a afacerilor europene, constatarea comuna fiind aceea ca sistemele institutionale sunt foarte asemanatoare, sub aspectul structurarii si al raportului fata de primul ministru.

A mai fost abordata tema cooperarii economice bilaterale, fiind relevat interesul comun al celor doua parti pentru dezvoltarea de noi proiecte de investitii in Romania si cresterea ponderii sectorului energetic in cadrul acestora. Ministrul Bağis a remarcat, in context, importanta Turciei in demersurile de valorificare a resurselor de hidrocarburi din zona caspica si pentru asigurarea, in acest fel, a securitatii energetice a continentului european.

Programul vizitei oficiale a ministrului pentru Afaceri Europene al Republicii Turcia mai cuprinde o primire la primul ministru al Romaniei, Emil Boc, si intrevederi cu presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului, Titus Corlatean, si cu presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului, Viorel Hrebenciuc. De asemenea, demnitarul turc va avea convorbiri cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, si va sustine o alocutiune in cadrul conferintei „Turcia: cheia pentru viitorul Europei”, organizata in spatiul Bibliotecii Centrale Universitare.”

Citeşte mai mult: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică