CE solicita unui numar de 20 de state membre sa transpuna normele ref. piata unica
29 iunie 2010 | JURIDICE.ro
Luni, 28 iunie 2010, Comisia Europeana a hotarat sa trimita 35 de cereri separate unui numar de 20 de state membre prin care le solicita transpunerea si aplicarea integrala a diverse aspecte ale legislatiei UE in vederea crearii pietei unice de gaz si energie electrica.
Potrivit unui comunicat al CE, ”aceste norme vizeaza consolidarea capacitatii si a transparentei pietelor de gaz si de energie electrica. Pentru a asigura concurenta si securitatea aprovizionarii, este esential ca piata sa functioneze in mod corespunzator, sa fie bine reglementata, transparenta si interconectata. O piata unica a energiei la nivelul UE eficienta si pe deplin functionala va oferi consumatorilor posibilitatea de a alege, dintre companii, pe cele care furnizeaza gaz si electricitate la preturi rezonabile; in acelasi timp, piata va deveni mai accesibila pentru toti furnizorii, in special pentru furnizorii cei mai mici si cei care fac investitii in surse regenerabile de energie. Acest lucru va ajuta si UE sa depaseasca criza economica. In termen de doua luni, statele membre respective trebuie sa raspunda cererilor care, in cadrul procedurilor de incalcare a dreptului UE, iau forma unor „avize motivate”. In cazul in care raspunsurile oferite de statele membre vizate nu sunt satisfacatoare, Comisia poate prezenta aceste cazuri in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Urmatoarele 20 de state membre primesc, in total, 35 de avize motivate din partea Comisiei:Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Ceha, Germania, Spania, Franta, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Țarile de Jos, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Slovacia, Suedia si Regatul Unit.
Principalele cazuri de incalcare a legislatiei identificate de Comisie se refera la faptul ca
- operatoriii sistemelor de transport de energie electrica si gaz nu furnizeaza informatii, ceea ce impiedica accesul efectiv al furnizorilor la retele;
- sistemele de alocare a capacitatii retelelor nu sunt corespunzatoare, ceea ce face ca retelele de transport de energie electrica si gaz in statele membre sa nu fie folosite in cele mai bune conditii;
- nu exista coordonare si cooperare transfrontaliera intre operatorii sistemelor de transport de energie electrica si autoritatile nationale, aspecte necesare pentru a imbunatati alocarea capacitatii retelelor in punctele de interconectare transfrontaliera, astfel incat reteaua electrica existenta sa raspunda cat mai bine nevoilor regionale si europene;
- operatorii sistemelor de transport de gaz nu depun eforturi suficiente pentru ca utilizatorii retelei sa aiba posibilitatea de a intra pe pietele gazului aflate in amonte, de exemplu din Germania in Polonia sau din Grecia in Bulgaria, oferind servicii de flux inversat intreruptibil (cunoscut si sub denumirea de „backhaul”);
- autoritatile competente ale statelor membre nu adopta masuri eficace privind aplicarea legii in cazul nerespectarii reglementarilor UE, iar la nivel national nu exista sanctiuni eficace;
- nu exista proceduri corespunzatoare de solutionare a litigiilor – una dintre premisele fundamentale ale directivelor privind energia electrica si gazul este aceea ca toti cetatenii care se bucura de avantajele pietei unice a energiei ar trebui sa beneficieze si de un nivel ridicat de protectie a consumatorilor. Lipsa unor proceduri transparente, simple si necostisitoare pentru tratarea plangerilor poate conduce la o reticenta a consumatorilor in a profita de piata unica a energiei.
Context:
Cazurile de incalcare se refera la nerespectarea, de catre statele membre, a obligatiilor legale care decurg din urmatoarele doua regulamente:
- Regulamentul (CE) nr. 1228/2003 privind conditiile de acces la retea pentru schimburile transfrontaliere de energie electrica (care a intrat in vigoare la 1 iulie 2004) + anexa la regulament (modificata prin Decizia din 9 noiembrie 2006 siintrata in vigoare la 29 noiembrie 2006);
- Regulamentul (CE) nr. 1775/2005 privind conditiile de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale + anexa (statele membre trebuie sa respecte regulamentul incepand de la 1 iulie 2006).
Aceste regulamente, direct aplicabile in statele membre, au ca scop garantarea accesului nediscriminatoriu al partilor terte la retelele de transport de energie electrica si gaz. In temeiul acestor regulamente, operatorii sistemelor de transport trebuie sa faca publice informatii referitoare la disponibilitatea si capacitatea retelei si sa puna la dispozitia pietei capacitatea maxima a retelei. In plus, statele membre trebuie sa stabileasca normele referitoare la sanctiunile aplicabile in cazul in care sunt incalcate dispozitiile din regulamente.
In plus, patru state membre (Belgia, Polonia, Romania si Slovenia) nu si-au respectat obligatia de a crea mecanisme alternative de solutionare a litigiilor, in conformitate cu urmatoarele directive:
- Directiva 2003/54/CE privind normele comune pentru piata interna de energie electrica;
- Directiva 2003/55/CE privind normele comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale.
Statele membre trebuiau sa transpuna aceste directive in legislatia nationala pana la 1 iulie 2004. Insa in Belgia, Polonia, Romania si Slovenia, consumatorii nu beneficiaza nici in prezent de proceduri transparente, simple si necostisitoare de tratare a plangerilor, astfel cum se prevede in aceste directive.”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro