Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
2 comentarii

Sebastian Vladescu: Sistemul de taxe si impozite trebuie regandit
30.06.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Marti, 29 iunie 2010, Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice:

”Sedinta board-ului Fondului Monetar International nu va fi pe 30 iunie ci pe 2 iulie, strict din motive tehnice care tin de domniile lor. Scrisoarea suplimentara este in regula in acest moment. Toata legislatia care trebuia implementata este in vigoare din punctul nostru de vedere, la 1 iulie masurile de austeritate vor fi implementate si asteptam ca pe 2 iulie, care cred ca este vineri, boardu-ul sa dea aprobarea pentru deblocarea transei ulterioare.

Memorandumul suplimentar cu Comisia Europeana va fi transmis, urmand sa intre in procedurile Comisiei, acolo din pacate pe parcursul verii o sa fie o perioada in care nu se va lucra si aprobarea va veni in septembrie.

Care va fi sistemul de taxe si impozite in 2011 vom vedea in momentul in care vom face bugetul anului 2011.

Nu ne-am dorit aplicarea TVA-ului. A trebuit sa venim cu acesta masura pentru ca masura pe care noi am considerat-o normala, utila si eficienta nu am putut sa o implementam.

Deocamdata lucram la noua prognoza. In mod cert contractia economica va fi mai mare decat cea estimata. Vrem sa vedem si cifrele primului semestru, deci sa vedem ce spune prima estimare a statisticii dupa semestrul I. In mod cert atat tinta de crestere economica cat si tinta de curs vor fi modificate dupa aceasta masura.

Rectificarea (n.n. bugetului) in momentul de fata este o chestiune de mai mult de o luna.

Incepand cu 20, 23 iulie o noua misiune a Fondului Monetar va veni la Bucuresti si vom face rectificarea in baza cifrelor pe care le vom stabili de comun acord la acel moment.

Faptul ca majorarea taxelor ii poate face multi sa se duca si mai rau catre evaziune fiscala este un lucru public. Nu este primul lucru la care ar trebui sa ne gandim cand majoram taxele. Problema noastra in momentul de fata cu sau fara aceasta majorare de taxe este ca in domeniul TVA-ului avem o solida evaziune fiscala si trebuie sa ne luptam cu ea. Acum va trebui sa ne luptam si mai dur cu evaziune fiscala in materia TVA-ului.

Uniunea Europeana ne-a comunicat foarte ferm ca daca introducem taxarea inversa sau TVA pe intrarile intracomunitare vom avea probleme cu transa respectiva de la Comisie.

Taxarea inversa a ramas ca potentiala taxare inversa pe baza aprobarii Consiliului Europei.

In acest moment nu avem o problema de lichiditate. Avem in continuare un bufer pe care l-am constituit la inceputul anului care nu s-a epuizat. Urmeaza sa platim tot ceea ce avem de platit in mod curent.

In acest momet, cu aceasta masura deficitul bugetar prognozat, pe care l-am agreat cu Fondul Monetar si cu Uniunea Europeana este de 6,8%.

Cred ca in anul 2011, tot sistemul de taxe si impozite trebuie regandit. In ce fel, deocamdata suntem in faza in care construim optiuni pe care sa le oferim lumii politice care va trebui sa decida, bineinseles in acord cu partenerii nostri internationali.

Nu numai sistemul de pensii are probleme in Romania. Datorita cresterii numarului de someri si fondul de somaj este in acest moment in deficit si trebuie sa transferam bani de la bugetul de stat.

Nu oprim nici un ban din fondurile care se colecteaza la bugetul fondului Casei de Asigurari de Sanatate. Toti banii care se colecteaza se duc la ei, ba chiar suplimentar dam bani in plus. Anul acesta vom face o alocare suplimentara pentru ca au un deficit mare provenit din datoriile de anul trecut.

In sistemul alocatiei pentru mame, din punctul meu de vedere, ar trebui sa se ia in considerare salariul mediu pe ultimii 2 ani. De ce cineva care pana ieri platea contributie de sanatate dintr-odata, in conditiile in care beneficiaza mai mult de sistemul de sanatate, nu mai plateste contributie de sanatate, pentru mine e o enigma a sistemului de taxe si impozite romanesc.

Speram sa nu mai fie nevoie de un scenariu nou de reduceri in condtiile in care am majorat deja TVA-ul.

In mod cert la parghia TVA-ului nu mai avem cum sa umblam. In mod cert va trebui sa existe o ajustare suplimentara pe cheltuielile materiale si de capital.

Daca intrebarea dumneavoastra directa este anul viitor va mai fi sau nu cota unica, va spun ca din puncztul meu de vedere acest subiect este deschis.

Exista un proces de restructurare, decis la nivelul fiecarei entitati guvernamentale. Iar prin modificarea legii finantelor publice locale, acest proces de restructurare va fi extins si la autoritatile locale, pentru ca vor exista standarde de personal pentru autoritatile locale.

Lucram acum la o noua schema de functionare a Ministerului Finantelor. Vedem daca vor fi acelasi numar de departamente sau mai putine, vedem ce se-ntampla in structura teritoriala, daca raman toate trezoreriile, daca raman toate administratiile financiare locale, vedem ce se intampla cu sistemul de control daca integram Garda intr-un sistem unic de control, vedem ce se intampla cu entitatile de asistenta, cele care ne asigura servicii financiar-contabil, IT, juridic care sunt deocamdata dublate intre minister si ANAF.

Deprecierea leului are aspectul favorabil al sustinerii exporturilor, deci din acest punct de vedere, tinand cont si de o tendinta a exporturilor pozitiva in acest stat, poate fi un factor incurajator.

O afectare a sistemului de pensii prin reducerea punctului de pensii, sau prin recalcularea pensiilor care sa determine un nivel al pensiei mai mic decat cel din momentul acesta este imposibila.

Pensia nominala de la 1 iunie 2010 nu poate sa scada prin lege anul viitor.

Nu sunt jurist ca sa pot sa intru foarte profund in logica juridica, dar ca economist si ca fost ministru al finantelor si ca actual ministru al finantelor eu cred ca e un pericol foarte mare sa spui: indiferent la ce nivel un Guvern duce veniturile, Guvernele ulterioare nu pot ajusta acel nivel de cheltuiala in mod rational.

E mult prea periculos pentru Romania ca cineva sa creada ca, in Romania, Ministerul Finantelor, BNR sau Comisia Nationala de Statistica fac cea mai mica manevra de a lucra cu cifrele intr-un mod nepermis.

In Romania resursa interna, o crestere autarhica a Romaniei nu este posibila.

Deci nu avem in interiorul Romaniei suficienta resursa ca sa crestem. Trebuie sa fim contectati la fluxurile financiare internationale.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti