Institutul National al Magistraturii – prezent si perspective – Bucuresti, 30 iunie 2010. Cum a fost


1 iulie 2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: ANUNTURI
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Miercuri, 30 iunie 2010, CSM a organizat conferinta cu tema „Institutul National al Magistraturii – prezent si perspective”, în scopul identificării soluţiilor optime ameliorării situaţiei resurselor umane din cadrul sistemului judiciar şi eficientizării pregătirii profesionale iniţiale a auditorilor de justiţie prin prisma experienţei dobândite de la înfiinţarea institutului şi până în prezent.

Potrivit unui comunicat al CSM, „manifestarea a fost onorată de prezenţa doamnei judecător Lidia BARAC, secretar de stat la Ministerul Justiţiei, a domnilor prof. univ. dr. Valeriu STOICA şi prof.univ.dr. Flavius BAIAS, a  celor care au coordonat prestigiosul Institut Naţional al Magistraturii în calitate de directori – doamna judecător Dana Iarina VARTIRES, prof. univ. dr. Marilena ULIESCU şi a domnului Mihai SELEGEAN. Evenimentul a fost moderat de doamna judecător Florica BEJINARU – preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Gazda acestei reuniuni a fost Institutul Naţional al Magistraturii, reprezentat de domnul judecător Constantin BRÂNZAN, director al institutului şi domnii Diana Elena UNGUREANU şi Nicolae Dragoş DUMITRU, directori adjuncţi.

În cuvântul de deschidere al acestei manifestări, doamna judecător Florica Bejinaru – preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii sublinia:” Dincolo de evaluările anuale ale calităţii recrutării şi formării iniţiale realizate în cadrul INM şi CSM, o radiografie a activităţii acestuia, după 5 ani de activitate în coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii, cu evidenţierea împlinirilor, dar şi a vulnerabilităţilor existente, constituie un proces firesc, care ne ajută să identificăm oportunităţile de dezvoltare  ale Institutului Naţional al Magistraturii. Independenţa justiţiei se află în legătură directă cu gradul de profesionalism al întregului personal din sistemul judiciar, indice de calitate esenţial al funcţionării acestuia. Profesionalismul judecătorilor şi procurorilor are ca premisă o riguroasă selecţie a celor care doresc să devină magistraţi, completată printr-o formare iniţială de calitate, în vederea exercitării funcţiei de judecător sau procuror.”

Lipsa acută a resurselor umane şi implicaţia pe care acest factor o are asupra calităţii actului de justiţie determină, azi, necesitatea analizării cu maximă responsabilitate a duratei optime pe care cursurile de pregătire a viitorilor magistraţi trebuie să o aibă, a modului în care componenta practică a pregătirii auditorilor de justiţie trebuie să prevaleze, precum şi a înaltului profesionalism al formatorilor. Magistratura trebuie să reprezinte o profesie atractivă pentru absolvenţii de studii juridice, însă această condiţie se realizează în conexiune cu asigurarea de către autorităţile statului a unui statut stabil magistraţilor şi a unor condiţii decente de exercitare a profesiei în acord cu standardele europene.

Conferinţa de astăzi şi-a propus să găsească soluţii pentru optimizarea politicii de recrutare şi pregătire teoretică şi practică a viitorilor magistraţi, cu consultarea conducerii prezente şi anterioare ale Institutului Naţional al Magistraturii, a unor reprezentanţi de marcă a mediului universitar, formatori ai INM, conducători de instanţe şi parchete.

În acest an, se împlinesc 5 ani de când activitatea Institutului Naţional al Magistraturii este coordonată de Consiliul Superior al Magistraturii.

Remarca în alocuţiunea sa doamna prof.univ.dr. Marilena ULIESCU, director al institutului în perioada 2001-2004,  că: ” Institutul Naţional al Magistraturii este o stare de spirit, este chintesenţa reformei sistemului judiciar românesc. Aici trebuie să se pună baza reală a reformei justiţiei.”

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro