Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Citeşte mai mult în legătură cu Flux informații

Institutul National al Magistraturii – prezent si perspective – Bucuresti, 30 iunie 2010. Cum a fost

1 iulie 2010 | JURIDICE.ro

Miercuri, 30 iunie 2010, CSM a organizat conferinta cu tema „Institutul National al Magistraturii – prezent si perspective”, în scopul identificării soluţiilor optime ameliorării situaţiei resurselor umane din cadrul sistemului judiciar şi eficientizării pregătirii profesionale iniţiale a auditorilor de justiţie prin prisma experienţei dobândite de la înfiinţarea institutului şi până în prezent.

Potrivit unui comunicat al CSM, „manifestarea a fost onorată de prezenţa doamnei judecător Lidia BARAC, secretar de stat la Ministerul Justiţiei, a domnilor prof. univ. dr. Valeriu STOICA şi prof.univ.dr. Flavius BAIAS, a  celor care au coordonat prestigiosul Institut Naţional al Magistraturii în calitate de directori – doamna judecător Dana Iarina VARTIRES, prof. univ. dr. Marilena ULIESCU şi a domnului Mihai SELEGEAN. Evenimentul a fost moderat de doamna judecător Florica BEJINARU – preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Gazda acestei reuniuni a fost Institutul Naţional al Magistraturii, reprezentat de domnul judecător Constantin BRÂNZAN, director al institutului şi domnii Diana Elena UNGUREANU şi Nicolae Dragoş DUMITRU, directori adjuncţi.

În cuvântul de deschidere al acestei manifestări, doamna judecător Florica Bejinaru – preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii sublinia:” Dincolo de evaluările anuale ale calităţii recrutării şi formării iniţiale realizate în cadrul INM şi CSM, o radiografie a activităţii acestuia, după 5 ani de activitate în coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii, cu evidenţierea împlinirilor, dar şi a vulnerabilităţilor existente, constituie un proces firesc, care ne ajută să identificăm oportunităţile de dezvoltare  ale Institutului Naţional al Magistraturii. Independenţa justiţiei se află în legătură directă cu gradul de profesionalism al întregului personal din sistemul judiciar, indice de calitate esenţial al funcţionării acestuia. Profesionalismul judecătorilor şi procurorilor are ca premisă o riguroasă selecţie a celor care doresc să devină magistraţi, completată printr-o formare iniţială de calitate, în vederea exercitării funcţiei de judecător sau procuror.”

Lipsa acută a resurselor umane şi implicaţia pe care acest factor o are asupra calităţii actului de justiţie determină, azi, necesitatea analizării cu maximă responsabilitate a duratei optime pe care cursurile de pregătire a viitorilor magistraţi trebuie să o aibă, a modului în care componenta practică a pregătirii auditorilor de justiţie trebuie să prevaleze, precum şi a înaltului profesionalism al formatorilor. Magistratura trebuie să reprezinte o profesie atractivă pentru absolvenţii de studii juridice, însă această condiţie se realizează în conexiune cu asigurarea de către autorităţile statului a unui statut stabil magistraţilor şi a unor condiţii decente de exercitare a profesiei în acord cu standardele europene.

Conferinţa de astăzi şi-a propus să găsească soluţii pentru optimizarea politicii de recrutare şi pregătire teoretică şi practică a viitorilor magistraţi, cu consultarea conducerii prezente şi anterioare ale Institutului Naţional al Magistraturii, a unor reprezentanţi de marcă a mediului universitar, formatori ai INM, conducători de instanţe şi parchete.

În acest an, se împlinesc 5 ani de când activitatea Institutului Naţional al Magistraturii este coordonată de Consiliul Superior al Magistraturii.

Remarca în alocuţiunea sa doamna prof.univ.dr. Marilena ULIESCU, director al institutului în perioada 2001-2004,  că: ” Institutul Naţional al Magistraturii este o stare de spirit, este chintesenţa reformei sistemului judiciar românesc. Aici trebuie să se pună baza reală a reformei justiţiei.”

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Interviuri JURIDICE.ro

Arbitraj comercial


Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories