Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Aplicarea dispozitiilor aquis-ului Schengen in Romania si Bulgaria
01.07.2010 | Andrei PAP

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L 166 din 01 iulie 2010 a fost publicata Decizia Consiliului Uniunii Europene din 29.06.2010 (2010/365/UE) privind aplicarea dispozitiilor acquis-ului Schengen referitoare la Sistemul de Informatii Schengen in Republica Bulgaria si in Romania

Avandu-se in vedere Actul de aderare din 2005  si in special articolul 4 alineatul (2), care prevede ca dispozitiile acquis-ului Schengen, altele decat cele mentionate in anexa II la respectivul act, se aplica in Bulgaria si Romania numai in urma unei decizii a Consiliului in acest sens, cat si dupa parcurgerea unei verificari a indeplinirii conditiilor necesare pentru aplicarea respectivului acquis,

Dupa o verificare a Consiliului, daca cele doua state membre asigura niveluri satisfacatoare de protectie a datelor prin luarea unor masuri, la 26 aprilie 2010, Consiliul a ajuns la concluzia ca statele in cauza au indeplinit conditiile in acest domeniu, astfel ca, este posibila stabilirea unei date de la care acquis-ul Schengen referitor la Sistemul de Informatii Schengen (SIS) poate fi aplicat in aceste state membre.

O data cu intrarea in vigoare a prezentei decizii ar trebui sa se permita transferul de date SIS reale catre statele membre in cauza.

Utilizarea propriu-zisa a acestor date dau posibilitatea Consiliului sa verifice, prin intermediul procedurilor de evaluare Schengen aplicabile, astfel cum acestea sunt definite in SCH/Com-ex (98) 26 def., corectitudinea aplicarii dispozitiilor acquis-ului Schengen referitoare la SIS in statele membre mentionate. In urma efectuarii unor astfel de evaluari Consiliul poate hotara asupra eliminarii controalelor la frontierele interne cu statele membre respective.

In ceea ce priveste Islanda si Norvegia, prezentul regulament constituie o dezvoltare a dispozitiilor acquis-ului Schengen in sensul acordului incheiat de catre Consiliul Uniunii Europene si Republica Islanda si Regatul Norvegiei privind asocierea acestor doua state la punerea in aplicare, asigurarea respectarii si dezvoltarea acquis-ului Schengen, care se afla sub incidenta articolului 1 litera (G) din Decizia 1999/437/CE a Consiliului.

In cazul Elvetiei, prezenta decizie constituie o dezvoltare a dispozitiilor acquis-ului Schengen in intelesul Acordului intre Uniunea Europeana, Comunitatea Europeana si Confederatia Elvetiană privind asocierea Confederatiei Elvetiene la punerea in aplicare, asigurarea respectarii si dezvoltarea acquis-ului Schengen, care se afla sub incidenta articolului 1 litera (G) din Decizia 1999/437/CE, coroborat cu articolul 3 din Decizia 2008/149/JAI a Consiliului si cu articolul 3 din Decizia 2008/146/CE a Consiliului.

Potrivit art. 1 din prezenta decizie, incepand cu data de 15 octombrie 2010, dispozitiile acquis-ului Schengen referitoare la SIS, astfel cum sunt mentionate in anexa I cat si anexa II, se vor aplica Republicii Bulgaria si Romaniei intre ele si in raporturile lor cu Regatul Belgiei, Republica Ceha, Regatul Danemarcei, Republica Federala Germania, Republica Estonia, Republica Elena, Spania, Republica Franceza, Republica Italiana, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungara, Malta, Regatul Tarilor de Jos, Republica Austria, Republica Polona, Republica Portugheza, Republica Slovenia si Republica Slovaca, Republica Finlanda si Regatul Suediei, precum si cu Republica Islanda, Regatul Norvegiei si Confederatia Elvetiana.

Pana la data eliminarii controalelor la frontierele interne cu statele membre in cauza, respectivele state membre nu pot fi obligate sa refuze intrarea pe teritoriul lor sau sa expulzeze resortisanti din state terte pentru care un alt stat membru a emis o alerta SIS in scopul refuzului intrarii.

De asemenea, trebuie sa se abtina de la introducerea datelor aflate sub incidenta dispozitiilor articolului 96 din Conventia din 19 iunie 1990 de punere in aplicare a Acordului Schengen din 14 iunie 1985 dintre guvernele statelor Uniunii Economice Benelux, Republica Federala Germania si Republica Franceza privind eliminarea treptata a controalelor la frontierele lor comune (denumita in continuare „Conventia Schengen”)

Pentru Juridice.ro, Andrei PAP

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti