Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

Turcia – cheie catre viitorul Europei – Bucuresti, 29 iunie 2010. Cum a fost
02.07.2010 | Anemarie LAZARESCU

Secţiuni: Comunicare profesională, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Institutul European din Romania a dat publicitatii o sinteza a conferintei din 29 iunie 2010, respectiv discursul sustinut de către E.S. domnul Egemen Bağış, Ministru pentru Afaceri Europene şi Negociator Şef al Turciei.

Potrivit unui comunicat al IER, ”in data de 29 iunie 2010, Institutul European din România a organizat, în parteneriat cu Ambasada Republicii Turcia în România, conferinţa cu tema „Turcia – cheie către viitorul Europei”. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa E.S. domnul Egemen Bağış, Ministru pentru Afaceri Europene şi Negociator Şef al Turciei, a domnului Leonard Orban, consilier prezidenţial, fost Comisar European, a doamnei Gabriela Drăgan, director general al Institutului European din România, moderator al evenimentului. În cadrul intervenţiei sale, domnul Ministru Egemen Bağış a subliniat importanţa relaţiilor tradiţionale de colaborare dintre România şi Turcia, similitudinile în planul mentalităţilor, precum şi a proiectelor de cooperare avute în vedere de cele două ţări în regiune. Dorinţa de pace şi de asigurare a prosperităţii în Balcani reprezintă un deziderat comun pentru România şi Turcia. Domnul Ministru Bağış a subliniat rolul major al relaţiei bilaterale turcoromâne, în care componenta comercială (de cca 7,5 miliarde dolari) şi investiţională (de cca 5,5 miliarde dolari -investiţii ale Rep Turcia în România) ocupă un loc extrem de important. Dezvoltarea componentei energetice, susţinerea proiectului Nabucco, relaţiile de bună vecinătate

cu ţările din zonă, lupta împotriva terorismului sunt alte câteva exemple de proiecte în care

interesele comune ale României şi Turciei apropie cele două ţări.

Domnul Ministru Bağış a ţinut să reliefeze o serie de raţiuni pentru care Turcia ar putea

constitui “cheia” soluţionării unei serii de probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană.

INSTITUTUL EUROPEAN DIN ROMÂNIA

Aspectul economic (piaţă în continuă dezvoltare, cu un grad sporit de modernizare economică, şi un potenţial continuu de creştere, un număr impresionant de consumatori), aspectul energetic (importantă zonă de tranzit a resurselor de petrol şi gaze înspre Europa de Vest), eforturile (reciproce) susţinute în combaterea terorismului sunt doar câteva elemente ce ar putea reprezenta puncte forte în relaţia Turciei cu Uniunea Europeană. Domnul Ministru a reiterat apartenenţa Turciei la o serie de organisme europene şi internaţionale (NATO, OCDE, Organizaţia pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, Uniunea pentru Mediterana), subliniind necesitatea apartenenţei şi la Uniunea Europeană, menită a asigura un cadru de stabilitate şi de prosperitate sporit în regiune. Deschiderea capitolelor de negociere cu Uniunea Europeană nu este un proces facil. Numeroase dificultăţi întâmpinate la nivel tehnic, dar şi datorate reticenţei unor State Membre în a acorda credit, sprijin şi deschidere spre dialog continuu proiectului aderării Turciei, transform procesul de negociere a Turciei cu UE într-un proces anevoios, complicat şi de lungă durată.

În cadrul acestui proces de negociere, Turcia are în vedere identificarea unor state partenere, favorabile conceptului de aderare a acesteia la UE. România se numără printre susţinătorii aderării Turciei la Uniunea Europeană. Această poziţie a fost reiterată în cadrul conferinţei de către domnul Leonard Orban, Consilier prezidenţial pentru afaceri europene.

Exprimând susţinerea totală a României pentru parcursul european al Turciei, domnul Orban a ţinut să sublinieze şi gradul de dificultate pe care îl comportă etapele negocierii, inclusiv în contextul existenţei unor “rezerve” la nivelul unor State Membre privind integrarea Turciei în Uniunea Europeană. Procesul de extindere a Uniunii Europene a devenit din ce în ce mai nepopular la nivelul Statelor Membre, iar parcursul etapelor de către statele din Balcanii de Vest în ultimii ani nu reprezintă un bun exemplu pentru angajamentul UE în vederea unui alt val, rapid, de extindere. Propunerile unor state ale UE în vederea promovării unei relaţii privilegiate cu Turcia nu pot fi acceptate de Turcia, aceasta înscriindu-se în mod cert pe calea negocierilor în vederea aderării la Uniunea Europeană, fie aceasta şi de lungă durată. Domnul Orban a reafirmat necesitatea ca Turcia să devină stat membru al UE, accentuând rolul cheie pe care l-ar putea juca Turcia în a demonstra tocmai importanţa principiului diversităţii (etnice, culturale, lingvistice, de civilizaţie) ce stă la baza convieţuirii a diferite comunităţi.

Vorbitorii au subliniat faptul că procesul este la fel de important precum rezultatul final.

Chiar dacă aderarea Turciei la Uniunea Europeană se prefigurează a fi un proiect realizabil doar pe termen lung, procesul de modernizare, de continuă consolidare a Turciei (în plan economic, social, politic, al structurilor democratice) constituie în mod cert un important pas înainte pe calea apropierii acesteia de Uniunea Europeană.

Conferinţa s-a încheiat cu o sesiune de întrebări şi comentarii, în cadrul căreia participanţii au avut ocazia de a puncta anumite aspecte privind subiectele abordate de către vorbitori. Reiterând faptul că UE este bazată pe un sistem de valori, religia neconstituind una dintre ele, domnul Ministru Bağış a subliniat faptul că Turcia nu doreşte un tratament preferenţial, dar nici nu va accepta „poveri suplimentare” în cadrul procesului de negociere. Posibila respingere a Turciei doar pe baza identităţii sau a diferenţelor culturale nu reprezintă un factor verosimil pentru aceasta. În acelaşi timp, domnul Orban a subliniat caracterul dificil şi de lungă durată al procesului de adaptare pe care Turcia îl are de parcurs în viitor, menţionând totodată faptul că şi Uniunea Europeană este într-un proces continuu de transformare, iar la momentul aderării Turciei, multe din datele contextului actual, politic, economic, social, se vor fi modificat.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti