Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
10 comentarii

Judecatorii si procurorii merita sa fie vazuti
03.07.2010 | Albert KURTYAN

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Este o mare onoare să deţii funcţia de magistrat. Lumea te respectă. Unii de frică, unii pentru ceea ce faci, cu sinceritate.

Dar lumea judecătorilor şi a procurorilor este, din păcate, limitată la sala de judecată.

Magistraţii nu au feţe publice … decât atunci când sunt arestaţi, târâţi în cătuşe prin dube, cu chipul murdărit de corupţie.

Atunci le vedem feţele. Când fac rele. Sau atunci când îşi dau demisia sau când vociferează răguşit cu accente nostime în acţiuni activiste sau se sinucid.

Îmi stăruie în minte imagini de magistraţi: speriaţi, supraponderali, ciufuliţi, trufaşi, guralivi, găgăuţi sau beţi mangă la volan.

Şi totuşi… aceştia nu sunt magistraţii noştri.

Majoritatea sunt oameni ca noi. Doar că nu au chip. Ei nu trăiesc în acvariul de sticlă al televizorului, ci în arhive prăfuite şi între cei patru pereţi ai sălii de judecată.

Uneori mă întreb, cine execută o pedeapsă: magistratul în sală sau condamnatul în temniţă? Dar asta este o altă discuţie.

Numirea unui judecător sau procuror în funcţie sau alegerea lui de către electori în jurisdicţiile nordamericane este un prilej de bucurie încheiat cu festivităţi solemne şi cu o sesiune fotografică.

Nu există judecător fără site personal, CV şi, bineînţeles, o fotografie surâzătoare sau serioasă, invariabil de foarte bună calitate.

La noi, din contră, magistraţii nu au chip, nu au faţă.

CSM nu publică imaginile lor, portrete… nu au pagini personale oficiale, CV şi nu le vedem figurile.

De la învestire până la pensie şi cimitir, magistraţii fără chip rămân doar nume pe sentinţe.

Daţi-le imagine magistraţilor, arătaţi-ne chipul lor frumos şi serios. Ei merită o imagine bună în ochii justiţiabililor. La propriu.

Ce părere aveţi?

Alberto KURTYAN

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti