Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
10 comentarii

Judecatorii si procurorii merita sa fie vazuti


3 iulie 2010 | Alberto KURTYAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Este o mare onoare să deţii funcţia de magistrat. Lumea te respectă. Unii de frică, unii pentru ceea ce faci, cu sinceritate.

Dar lumea judecătorilor şi a procurorilor este, din păcate, limitată la sala de judecată.

Magistraţii nu au feţe publice … decât atunci când sunt arestaţi, târâţi în cătuşe prin dube, cu chipul murdărit de corupţie.

Atunci le vedem feţele. Când fac rele. Sau atunci când îşi dau demisia sau când vociferează răguşit cu accente nostime în acţiuni activiste sau se sinucid.

Îmi stăruie în minte imagini de magistraţi: speriaţi, supraponderali, ciufuliţi, trufaşi, guralivi, găgăuţi sau beţi mangă la volan.

Şi totuşi… aceştia nu sunt magistraţii noştri.

Majoritatea sunt oameni ca noi. Doar că nu au chip. Ei nu trăiesc în acvariul de sticlă al televizorului, ci în arhive prăfuite şi între cei patru pereţi ai sălii de judecată.

Uneori mă întreb, cine execută o pedeapsă: magistratul în sală sau condamnatul în temniţă? Dar asta este o altă discuţie.

Numirea unui judecător sau procuror în funcţie sau alegerea lui de către electori în jurisdicţiile nordamericane este un prilej de bucurie încheiat cu festivităţi solemne şi cu o sesiune fotografică.

Nu există judecător fără site personal, CV şi, bineînţeles, o fotografie surâzătoare sau serioasă, invariabil de foarte bună calitate.

La noi, din contră, magistraţii nu au chip, nu au faţă.

CSM nu publică imaginile lor, portrete… nu au pagini personale oficiale, CV şi nu le vedem figurile.

De la învestire până la pensie şi cimitir, magistraţii fără chip rămân doar nume pe sentinţe.

Daţi-le imagine magistraţilor, arătaţi-ne chipul lor frumos şi serios. Ei merită o imagine bună în ochii justiţiabililor. La propriu.

Ce părere aveţi?

Alberto KURTYAN

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii