Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

CSM a completat Regulamentul privind concediile judecatorilor si procurorilor
05.07.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Plenul CSM a decis joi, 1 iulie 2010, completarea art. 13 din Regulamentul privind concediile judecătorilor şi procurorilor, aprobat prin Hotărârea nr.325/2005 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, modificată prin Hotărârea nr.632/2009 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul introducerii printre cazurile de restituire a indemnizaţiei de concediu acordate judecătorului sau procurorului şi a situaţiei în care acesta a fost eliberat din funcţie, prin pensionare, proporţional cu perioada în care judecătorul sau procurorul nu a prestat activitate în anul respectiv, astfel că după litera g) se va introduce litera h) cu următorul cuprins: h) prin pensionare.

Redam integral Punctul de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios:

“Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios i-a fost solicitat un punct de vedere  privind solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Cute de Casaţie şi Justiţie de modificare a art. 13 din Regulamentul privind concediile judecătorilor şi procurorilor, aprobat prin Hotărârea nr. 325/2005 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, modificată prin Hotărârea nr. 632/2009 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, articol ce prevede situaţiile de restituire a indemnizaţiei de concediu acordate magistraţilor pe perioada efectuării concediului de odihnă anual, în anumite situaţii.

Parchetul de pe lângă Înalta Cute de Casaţie şi Justiţie solicită modificarea art. 13 din Regulamentul amintit, în sensul includerii în categoria magistraţilor obligaţi la restituirea parţială sau totală a indemnizaţiei de concediu de odihnă în situaţia în care aceştia au încasat indemnizaţia de concediu, dar au fost eliberaţi din funcţie, prin pensionare, înainte de finalul anului pentru care li s-a acordat concediul de odihnă plătit şi indemnizaţia de concediu aferentă.

Art. 13 din Regulamentul privind concediile judecătorilor şi procurorilor, aprobat prin Hotărârea nr. 325/2005 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, modificată prin Hotărârea nr. 632/2009 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii dispune că: ,,Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să restituie instituţiei partea din indemnizaţia de concediu corespunzătoare perioadei nelucrate din anul pentru care li s-a acordat acel concediu (s.n.), în situaţia în care au fost eliberaţi din funcţie pentru următoarele motive: a) demisie;  b) incapacitate profesională; c) sancţionare disciplinară; d) condamnare definitivă; e) neîndeplinirea oricăreia dintre condiţiile prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a), c) şi e) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; f) încălcarea dispoziţiilor art. 7 din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; g) nepromovarea examenului prevăzut la art. 33 alin. (14) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Din enumerarea textului a fost omisă, în mod nejustificat, în opinia noastră,  situaţia în care judecătorul sau procurorul a fost eliberat din funcţie prin pensionare înainte de finele anului pentru care i s-a cordat concediul de odihnă şi indemnizaţia de concediu corespunzătoare, întrucât şi în acest caz magistratul a prestat doar în parte activitatea remunerată, iar indemnizaţia de concediu se cuvine acestuia într-un cuantum corespunzător activităţii desfăşurate în anul calendaristic respectiv. Aceasta, faţă de prevederile art. 6 alin. 1 din Regulamentul privind concediile judecătorilor şi procurorilor care dispune că: ,,Pe durata concediului de odihnă judecătorii şi procurorii beneficiază de o indemnizaţie de concediu,(s.n.) care nu poate fi mai mică decât valoarea totală a drepturilor salariale cuvenite pentru perioada respectivă,” precum şi faţă de cele ale art. 145 alin.1 din Legea nr. 53/2003 care prevăd că: ,,Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu,(s.n.) care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă” sau ale art. 140 alin. 2 din Legea nr. 53/2003, potrivit căruia: ,,Durata efectivă a concediului de odihnă anual (s.n.) se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil, este prevăzută în contractul individual de muncă şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic(s.n.).” În mod similar, Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte în art. 79 alin. 1 că ,, Judecătorii şi procurorii beneficiază anual de un concediu de odihnă plătit de 35 de zile lucrătoare,” iar art. 241 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea şi alte drepturi ale judecătorilor şi procurorilor şi altor categorii de personal din sistemul justiţiei, cu modificările şi completările ulterioare, face referire la indemnizaţia de concediu aferentă concediului de odihnă anual cuvenit magistraţilor.

Din toate aceste dispoziţii coroborate, reiese clar, în opinia noastră, intenţia legiuitorului de a acorda indemnizaţia de concediu, în cuantumul arătat, magistraţilor care efectuează concediul anual de odihnă, corespunzător perioadei în care aceştia şi-au desfăşurat  activitatea în anul calendaristic respectiv. Faţă de aceste împrejurări, propunem completarea art. 13 din Regulamentul privind concediile judecătorilor şi procurorilor, aprobat prin Hotărârea nr. 325/2005 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, modificată prin Hotărârea nr. 632/2009 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul introducerii printre cazurile de restituire a indemnizaţiei de concediu acordate judecătorului sau procurorului, şi a situaţiei în care acesta a fost eliberat din funcţie prin pensionare, proporţional cu perioada în care judecătorul  sau procurorul nu a prestat activitate în anul respectiv.

În consecinţă, art.  13 din Regulamentul privind concediile judecătorilor şi procurorilor, aprobat prin Hotărârea nr. 325/2005 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, modificată prin Hotărârea nr. 632/2009 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, se va completa prin introducerea, după litera g), a literei h) cu următorul cuprins: h) pensionare.

Propunem discutarea prezentului punct de vedere în Comisia juridică constituită la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii.”


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.