Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Judecatoria Oradea. Ziua Justitiei, vacanta judecatoreasca si activitatea instantei


05.07.2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat Judecatoria Oradea: „1. Ziua justiţiei

În fiecare an începând cu 1994, în prima duminică a lunii iulie se sărbătoreşte ziua justiţiei. Conducerea Judecătoriei Oradea mulţumeşte tuturor celor care infaptuiesc sau concură la înfăptuirea justiţiei: judecători, grefieri, procurori, avocaţi, consilieri de probaţiune, mediatori, funcţionari publici din penitenciar.

2. Vacanţa judecătorească

În perioada 01 iulie-31 august 2010 Judecătoria Oradea se va afla în vacanţă judecătorească. Se va asigura programul de lucru cu publicul la Registratură zilnic între orele 09.00-11.00 şi la Arhivă în zilele de marţi şi joi între orele 09.00-11.00.

Pe perioada verii se vor soluţiona cauzele considerate urgente de lege. Astfel în materie civilă sunt programate şedinţe de judecată având ca obiect ordonanţe preşedinţiale, somaţii de plată, pensii de întreţinere, fond funciar; datorită numărului mare de dosare din acest an, fiecare judecător este programat în timpul verii cu câte o şedinţă de peste 100 cauze. În materie penală vor fi soluţionate cauzele privind inculpaţi arestaţi şi alte cauze considerate urgente de către complet.

În această perioadă se vor primi spre încuviinţare acorduri de mediere privind dosare aflate pe rolul instanţei, în orice zi lucrătoare şi indiferent de data când este fixat termenul de judecată. Ele vor fi rezolvate în maxim două zile de la primire.

3. Activitatea instanţei

Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, în prima jumătate a anului 2010 s-au înregistrat la Judecătoria Oradea un număr de peste 13.000 de dosare, adică cu 3.000 mai multe decât în 2009. S-au dublat numărul de cauze având ca obiect infracţiunile de tâlhărie şi ucidere din culpă. Au crescut numărul de dosare privind contestaţiile la executare, pretenţiile băneşti şi infracţiunile la regimul circulaţiei rutiere.

Numărul de judecători aflaţi în schema instanţei este de 33, din care până acum cu fost ocupate 26 de posturi. Începând de azi la instanţă funcţionează 3 noi judecători, numiţi din rândul juriştilor cu 5 ani vechime.

Instanţa a fost implicată în trei tipuri de activităţi extrajudiciare:

a. s-a efectuat un sondaj de opinie asupra încrederii justiţiabililor în instanţă şi a gradului de satisfacţie a lor faţă de activitatea instanţei. Concluziile sunt: un procent de 70-80% de mulţumire în modul de funcţionare al instanţei şi în profesionalismul judecătorilor şi grefierilor, dar există o insatisfacţie mărită faţă de durata mare de soluţionare a cauzelor.

b. s-a încheiat un protocol cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor sub deviza „Constuieste o scoala si vei inchide o puscarie”  (V.Hugo). In temeiul acestuia un număr de aproximativ 200 de elevi din clasele a XI –a şi a XII-a au venit în instanţă pentru a se întâlni cu judecătorii şi a li se explica modul de organizare judiciară, drepturile pe care le au, răspunderea ce le-ar reveni în situaţia săvârşirii unor fapte ilicite.

c. s-au încheiat protocoale de colaborare cu Asociaţia Mediatorilor Bihor şi Centrul de Mediere Oradea. Judecătoria Oradea este una dintre primele instanţe din ţară care au promovat medierea. Până în prezent s-au înregistrat 30 de medieri în cauze privind divorţuri, partaje, program vizitare minori.

În perioada verii în instanţă îşi vor desfăşura activităţi de practică studenţii de la facultăţile de drept din localitate – Universitatea Oradea si Universitatea Agora.

Jud. Cristi Danileţ

Vicepreşedinte Judecătoria Oradea

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti