Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Procurori DNA – experti evaluatori in cadrul Mecanismului pentru examinarea implementarii Conventiei ONU impotriva coruptiei

06.07.2010 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Procurorii DNA, alaturi de reprezentanti ai Ministerului Justitiei si ai DGA, vor participa ca experti evaluatori in cadrul Mecanismului pentru examinarea implementarii Conventiei ONU impotriva coruptiei.

Potrivit unui comunicat al DNA, ”la prima reuniune a Grupului privind examinarea implementarii Conventiei ONU impotriva coruptiei, desfasurata in perioada 28 iunie – 2 iulie 2010 sub egida UNODC, la Viena, a avut loc tragerea la sorti a statelor parti la Conventie care urmeaza sa fie evaluate in primul ciclu de evaluare, precum si a statelor parti care vor avea rolul de stat evaluator, in primul an al mecanismului. Pentru Romania, tragerea la sorti, la care au participat toate cele 145 State Parti ale Conventiei ONU impotriva coruptiei, a decis astfel: in primul an al ciclului I de evaluare, 2010, Romania va avea rolul de stat evaluator iar in cel de al treilea an al ciclului I, Romania va fi stat evaluat.

Mecanismul de examinare a implementarii Conventiei ONU impotriva coruptiei a fost adoptat la Doha, Qatar, cu ocazia celei de a treia Conferinte a Statelor Parti care a avut loc in perioada 9 – 13 noiembrie 2009. Asa cum a rezultat in urma negocierilor, acest mecanism este un mare pas inainte in efortul de transpunere a standardelor internationale anticoruptie la nivelul statelor membre ONU. El se bazeaza pe un proces de evaluare interguvernamental, folosind experti guvernamentali nationali si are ca scop sprijinirea Statelor Parti in implementarea Conventiei, identificarea bunelor practici si a neajunsurilor intampinate in acest proces, precum si a nevoilor de asistenta tehnica.

Primul ciclu de evaluare va avea in vedere capitolul III „Incriminare, investigare si reprimare” si capitolul IV „Cooperarea internationala”. Al doilea ciclu de evaluare va urmarii capitolul II „Masuri preventive” si capitolul V „Recuperarea bunurilor”. Ambele cicluri vor dura cate 5 ani fiecare.”

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week