Secţiuni » Arii de practică » Business » Gambling
Gambling
Secţiune dezvoltată cu sprijinul MAX BET

DNA. Sinteza cauzelor finalizate in luna iunie 2010


7 iulie 2010 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Flux informații, Jocuri de noroc

Directia Nationala Anticoruptie a dat publicitatii, marti, 6 iulie 2010, o sinteza a cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iunie, altele decat cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presa.

Potrivit unui comunicat al DNA, „procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

LUPU GHIOCEL in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de dare de mita,
ANGHEL AUREL CRISTINEL, consilier superior la Primaria municipiului Bacau, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la dare de mita,

SOLOMON REUVEN in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de dare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2009, inculpatul Solomon Reuven, fiind imputernicit de doi cetateni israelieni sa faca toate demersurile legate de strangerea si depunerea documentatiei la Primaria municipiului Bacau pentru retrocedarea unor cladiri si terenuri in suprafata totala de 28 ha situate in municipiul Bacau, a promis unui functionar public din cadrul acestei Primarii, ce avea ca atributii de serviciu avizarea legalitatii dispozitiilor emise in baza Legii 10/2001 (denuntator in cauza), ca ii va da suma de 1.000.000 euro in scopul solutionarii cu celeritate a cererii respective. Banii au fost promisi si in vederea restituirii in natura ori prin compensare cu alte terenuri a notificarilor formulate de cei doi cetateni straini cat si in scopul ca denuntatorul sa blocheze comunicarea dispozitiilor de restituire catre notificatori astfel incat sa permita inculpatului Solomon Reuven controlul asupra vanzarii ulterioare a imobilelor restituite si specularea unor profituri personale.

La randul sau, la inceputul anului 2009, inculpatul Lupu Ghiocel a remis cu titlu de mita, prin intermediul inculpatului Anghel Aurel Cristinel, consilier superior la Primaria municipiului Bacau, suma de 700 euro unui functionar public din cadrul Primariei municipiului Bacau ce avea ca atributii de serviciu solutionarea notificarilor formulate in baza Legii 10/2001. Notificarea vizata de Lupu Ghiocel avea ca obiect restituirea a doua case si a doua terenuri in suprafata totala de 4.094,5 m2 situate in municipiul Bacau.

Banii au fost dati pentru ca functionarul public sa solutioneze notificarea respectiva, formulata in cursul anului 2001 de catre trei mostenitori, cu prioritate si prin acordarea de masuri reparatorii prin echivalent, constand in compensare cu terenuri aflate in pozitii centrale din municipiul Bacau. Inculpatul Lupu Ghicel avea un interes direct in solutionarea favorabila a unei astfel de cereri in conditiile in care, in cursul anului 2008, cei trei mostenitori ii cedasera drepturile litigioase ce aveau ca obiect revendicarea imobilelor mentionate mai sus.

Facem precizarea ca inculpatul Lupu Ghiocel a mai fost trimis in judecata de catre procurorii Serviciului Teritorial Bacau al DNA pentru fapte similare celor prezentate mai sus, dosarul fiind mediatizat prin comunicatul nr. 353/VIII/3 afisat pe site-ul www.pna.ro.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bacau.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Brasov au dispus trimitere in judecata a inculpatilor:

LUPU GHEORGHE, fost primar al orasului Zarnesti, jud. Brasov, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • luare de mita,
 • abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinta obtinerii de catre functionarul public pentru sine sau altul a unui avantaj patrimonial,
 • uz de fals, toate in forma continuata,

ENESCU ADRIAN, administrator al SC ADITOM SRL Zarnesti, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii,
 • complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinta obtinerii de catre functionarul public pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial, in forma continuata,

LUPU CLAUDIU, asociat al SC M&L Invest SRL, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • folosire, cu rea credinta, de catre fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, a bunului sau creditului de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza a alta societate in care are interese direct sau indirect si
 • fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2004 – 2005, inculpatul Lupu Gheorghe, in calitate de primar al orasului Zarnesti, jud. Brasov, a pretins si primit, in mod constant, pentru sine si pentru membrii familiei sale mai multe bunuri (doua autoturisme, materiale de constructii) si servicii (lucrari de constructii la imobilele sale) in cuantum de 52.963 euro de la un denuntator, administrator al unei societati comerciale din Zarnesti, pentru ca firma denuntatorului sa-si mentina contractele de lucrari si servicii pe care le avea in derulare cu Primaria orasului Zarnesti si sa obtina in continuare contracte, fara respectarea prevederilor legale in materia achizitiilor publice.
De asemenea, in cursul anului 2007, Lupu Gheorghe, in aceeasi calitate de primar al orasului Zarnesti, beneficiind de complicitatea inculpatului Enescu Adrian, administrator al SC ADITOM SRL Zarnesti, a achitat acestei societati suma de 31.112,55 lei, reprezentand contravaloarea unor importante cantitati de apa imbuteliata achizitionate in baza legislatiei privind rezervele de stat, pe baza a doua facturi fiscale false, in conditiile in care marfa nu a intrat in gestiunea Primariei orasului Zarnesti.

La randul sau, inculpatul Lupu Claudiu, in calitate de asociat al unei societati comrciale, folosindu-se de o factura intocmita de el in fals, a instrainat un autoturism de lux apartinand acestei firme, fara cunostinta administratorului societatii si a denuntatorului, acesta din urma fiind celalalt asociat. Prin aceasta, a diminuat in mod nelegal patrimoniul societatii si a obtinut un beneficiu in interes personal in suma de 17.000 euro.

Primaria orasului Zarnesti s-a constituit parte civila cu suma de 31.112,55 lei. In vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile apartinand inculpatilor Lupu Gheorghe si Enescu Adrian.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brasov.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

BANICA STEFAN CATALIN, fost ofiter de politie judiciara in cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (I.P.J.) Dolj – Serviciul de Investigare a Fraudelor, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • trei infractiuni de luare de mita, din care una in forma continuata,
 • trafic de influenta,
 • fals material in inscrisuri oficiale,
 • uz de fals,
 • retinere sau distrugere de inscrisuri si

PANAYOTIS VASSOS, cetatean grec, administrator S.C. XPRINTING S.R.L., in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de dare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 15 august 2006, inculpatul Banica Stefan Catalin, in calitate de ofiter de politie in cadrul I.P.J. Dolj – Serviciul de Investigare a Fraudelor, a efectuat un control la punctul de lucru al S.C. S.C.XPRESS PRINTING S.R.L Craiova cu privire la legalitatea utilizarii sistemelor de operare si a soft-urilor instalate pe calculatoarele existente si, ca urmare a neregulilor constate, a intocmit un dosar penal avand ca obiect cercetarea penala a unui reprezentant al acestei firme (denuntator in cauza) pentru infractiuni din sfera drepturilor de proprietate intelectuala.

In acest context, in cursul lunii august 2006, Banica Stefan Catalin a pretins si primit de la inculpatul Panayotis Vassos, administrator al S.C.XPRESS PRINTING S.R.L. si de la denuntator suma de 1.000 de euro pentru a modifica procesul verbal intocmit cu ocazia efectuarii controlului, in scopul diminuarii prejudiciului si, in consecinta, aplicarii unei sanctiuni cu caracter administrativ in locul celei penale fata de denuntator. Totodata, banii au fost pretinsi si primiti si pentru a-l determina pe colegul sau, prezent la efectuarea controlului, sa modifice procesul verbal. Astfel, inculpatul Banica Stefan Catalin a distrus procesul verbal de control si a intocmit in fals un altul, pe care l-a atasat la dosarul penal si in care a consemnat date nereale cu privire la numarul programelor de calculator ce erau utilizate fara a avea licenta legala.

De asemenea, in perioada 2006 – mai 2008, inculpatul Banica Stefan Catalin, in calitate de ofiter de politie ce avea ca atributii verificarea activitatii societatilor comerciale ce aveau ca obiect de activitate jocurile de noroc, a pretins si primit de la doi reprezentanti legali ai unor astfel de firme sume de bani de aproximativ 1.000 de lei lunar in schimbul asigurarii „protectiei” activitatilor ilegale desfasurate de aceste firme, protectie care s-a realizat efectiv.

In plus, inculpatul s-a implicat in activitatea acestor societati comerciale si, cu acordul reprezentantilor acestora, a amplasat masini de jocuri de noroc in spatiile comerciale ale acestor firme si a obtinut venituri de aproximativ 12.000 lei lunar.

Suma totala incasata de Banica Stefan – Catalin, cu titlu de mita, se ridica la aproximativ 170.000 lei.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Craiova.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

MIRICA GABRIEL, ofiter de politie judiciara in cadrul I.P.J. Bacau, Politia Municipiului Bacau – Biroul Politiei Rurale, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita si
BALTAG CONSTANTIN in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de dare de mita.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 19 ianuarie 2009, inculpatul Mirica Gabriel, ofiter de politie judiciara in cadrul Politiei Municipiului Bacau – Biroul Politiei Rurale, cu ocazia desfasurarii unei actiuni ample organizate de I.P.J. Bacau pe lina combaterii actelor ilegale de comert, a primit de la inculpatul Baltag Constantin, administrator al unui bar din comuna Ungureni, judetul Bacau, suma de 400 lei in scopul de a nu aplica sanctiuni contraventionale si de a nu confisca marfurile pentru care nu au fost prezentate documente legale de provenienta.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Bacau.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

DEDU DUMITRU in sarcina caruia s-a retinut tentativa la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si

CALUIAN CRISTINA, secretar al Primariei comunei Mircea Voda, jud. Constanta, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele:

 • complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma tentativei,
 • fals material in inscrisuri oficiale si
 • fals intelectual.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Cu ocazia formularii cererii de acordare a subventiei in cadrul Schemei de plata unica pe suprafata pentru anul 2009, inculpatul Dedu Dumitru a incercat sa obtina pe nedrept bani acordati din Fondul european pentru garantare in agricultura (FEGA) si, in acest sens, a prezentat Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A) – Centrul Judetean Constanta un contract de arendare falsificat in care s-a mentionat ca suprafata de teren ce face obiectul contractului de arendare este mai mare decat cea prevazuta in contractul original.

In demersul sau, Dedu Dumitru a fost ajutat de inculpata Caluian Cristina, care, in calitate de secretar al Primariei comunei Mircea Voda, jud. Constanta, a inregistrat in evidentele acestei primarii contractul falsificat. In plus, pentru a crea aparenta de legalitate a acestui contract, inculpata a falsificat si doua documente oficiale ale Primariei Mircea Voda, respectiv „Registrul inregistrare contracte arenda” si „Tabel contracte arenda Dumitru Dedu Mircea Voda Constanta”.

Faptele celor doi inculpati nu si-au produs efectul deoarece reprezentantii A.P.I.A Constanta au constatat aceste nereguli si banii solicitati nu au fost acordati.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Medgidia.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

STEREA COSTICA, primarul comunei Tansa, judetul Iasi si PANAINTE VASILE, secretar al Consiliului local Tansa, judetul Iasi, in sarcina carora s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si
 • inselaciune.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 7 octombrie 2003, inculpatii Sterea Costica si Panainte Vasile, in calitate de presedinte, respectiv secretar al comisiei de atribuire a unor contracte de achizitie publica incheiate cu ocazia punerii in practica a proiectului „Infiintare sistem alimentare cu apa a localitatilor Tansa, Suhulet, din comuna Tansa si Jigoreni, Valeni, comuna Tibanesti, judetul Iasi”, au depus la Agentia S.A.P.A.R.D mai multe documente falsificate in care s-a consemnat in mod nereal ca o parte din membrii comisiei mentionate mai sus au participat la incheierea contractului respectiv (evaluarea ofertelor, atribuirea contractului si prezenta persoanelor in cauza la sedintele comisiei).

Ca urmare, fondurile SAPARD si bugetul national au fost prejudiciate cu suma totala de 59.693,6 lei.

In vederea recuperarii acestei sume, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile apartinand celor doi inculpati.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Iasi.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

FURTUNA GHEORGHE, fost primar al comunei Deleni, judetul Iasi, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si
 • inselaciune, in forma continuata si

GUZGANU DORIN, asociat si administrator al SC ”Aldovlad” SRL Iasi, in sarcina caruia s-a retinut participatie improprie la infractiunea de tentativa la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La datele de 15 august 2003 si 27 octombrie 2003, inculpatul Furtuna Gheorghe, in calitate de presedinte al comisiei de atribuire a unor contracte de achizitie publica incheiat cu prilejul derularii proiectului „Infiintare sistem alimentare cu apa potabila a localitatilor Poiana Federeni, Slobozia si Deleni Vale din comuna Deleni, judetul Iasi” a depus la Agentia S.A.P.A.R.D documente false continand mentiuni nereale legate de implicarea unora din membrii comisiei in evaluarea ofertelor si atribuirea a doua contracte de proiectare si bransament electric cat si participarea persoanelor in cauza la sedintele comisiei.

In aceasta modalitate, bugetul U.E. si bugetul national de stat au fost prejudiciate cu suma totala de 120.528,6 lei.

In vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile apartinand inculpatului Furtuna Gheorghe.

La randul sau, inculpatul Guzganu Dorin, in calitate de asociat si administrator al SC ”Aldovlad” SRL Iasi, in scopul de a participa la derularea acestui proiect, a determinat o alta persoana sa intocmeasca in fals o oferta tehnica continand date nereale referitoare la conditiile pe care trebuia sa le indeplineasca firma sa pentru a incheia contracte finantate din fonduri europene. Cu toate acestea, contractul respectiv a fost atribuit unei alte societati comerciale.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Iasi.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

BUCULEI DOINA, fost primar al comunei Plugari, judetul Iasi, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si
 • inselaciune si

GUZGANU DORIN, administrator al SC „Aldovlad” SRL Iasi, in sarcina caruia s-a retinut participatie improprie la infractiunea de tentativa la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 22 octombrie 2003, inculpata Buculei Doina, in calitate de presedinte al comisiei de atribuire a contractului de achizitie publica incheiat pentru derularea proiectului intitulat „Alimentare cu apa in localitatile Plugari, Plugarii Vechi, Onesti, Borsoaia, comuna Plugari, judetul Iasi”, finantat in proportie de 75% din funduri europene prin Programul S.A.P.A.R.D., a depus la Agentia S.A.P.A.R.D, in dosarul procedurii de atribuire a contractului de executie a bransamentului electric, documente continand mentiuni nereale referitoare la implicarea unora din membrii comisiei in evaluarea ofertelor sau in atribuirea contractului si participarea persoanelor in cauza la sedintele comisiei.

In aceasta modalitate, bugetul U.E. si bugetul national de stat au fost prejudiciate cu suma totala de 155.756,3 lei.

In vederea recuperarii prejudiciului creat, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile apartinand inculpatei Buculei Doina.

La randul sau, inculpatul Guzganu Dorin, in calitate de asociat si administrator al SC”Aldovlad” SRL Iasi, in scopul de a participa la derularea acestui proiect, a determinat o alta persoana sa intocmeasca in fals o oferta tehnica continand date nereale referitoare la conditiile pe care trebuia sa le indeplineasca firma sa pentru a incheia contracte finantate din fonduri europene.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Iasi.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

SANDU COSTEL, primar al comunei Plugari, judetul Iasi, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial
 • fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,
 • complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata,

ALEXANDRU GHEORGHE, viceprimar al comunei Plugari, judetul Iasi, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
 • instigare la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata,
 • complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor,

SOFRONIE IOVITA, fost referent pe probleme de fond funciar in cadrul Primariei Plugari, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
 • complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,
 • complicitate la infractiunea de folosire sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor,

PRODAN DANIELA in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor,
 • complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
 • fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,

Asociatia Crescatorilor de Bovine si Ovine Plugari, judetul Iasi, persoana juridica in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni, savarsita prin reprezentanti legali:

 • folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor,
 • complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
 • fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunii aprilie 2008, inculpatul Sandu Costel, in calitate de primar al comunei Plugari, judetul Iasi, fiind determinat si ajutat de inculpatii Alexandru Gheorghe, Sofronie Iovita si Prodan Daniela, a dispus in mod nelegal arendarea cu titlu gratuit a suprafetei totale de 703,80 ha de pajisti (pasune si fanete), aflata in domeniul public al comunei Plugari, catre Prodan Daniela (cumnata lui Sofronie Iovita). In cuprinsul acestui contract de arenda, la redactarea caruia a contribuit si Sofronie Iovita, inculpatul a facut mentiuni nereale cu privire la persoanele membre ale asociatiei respective cat si cu privire la faptul ca beneficiar al contractului ar fi Asociatia Crescatorilor de Bovine si Ovine Plugari, judetul Iasi, persoana juridica inexistenta la momentul incheierii contractului, documentul fiind semnat de Prodan Daniela in calitate de arendas. In cursul anului 2009, inculpatul Sandu Costel a inlocuit acest contract cu un altul similar, modificand termenul de arendare si suprafata.

In aceasta modalitate, Consiliului Local Plugari a fost prejudiciat cu suma de 25.154 lei, reprezentand contravaloarea taxei de pasunat.

Ulterior, Prodan Daniela, in scopul de a obtine ajutoare financiare provenite din bugetul comunitatii europene aferente schemelor de sprijin pe suprafata (S.A.P.S.) pentru campanile din anii 2008 si 2009, a folosit acest contract la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) Iasi, ocazie cu care a depus un alt inscris fals in care era consemnat in mod nereal ca s-au efectuat lucrari de intretinere a pajistilor arendate.

In aceasta modalitate, Prodan Daniela si Asociatia Crescatorilor de Bovine si Ovine Plugari, judetul Iasi, au obtinut, in mod nelegal, suma totala de 233.982,92 lei, suma cu care A.P.I.A s-a constituit parte civila.

Consiliul Local Plugari nu s-a constituit parte civila.

In vederea recuperarii pagubei create, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor sume de bani apartinand inculpatei Prodan Daniela si Asociatiei Crescatorilor de Bovine si Ovine Plugari, judetul Iasi.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Iasi.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

SERB GHEORGHE, primar al comunei Laslea, judetul Sibiu si JELERIU GHEORGHE, viceprimar la Primaria comunei Laslea, in sarcina carora s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea si
 • fals intelectual;

DUDAS LUCIAN MARIUS, secretar al Primariei comunei Laslea, judetul Sibiu in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea si
 • complicitate la infractiunea de fals intelectual;

GANGAL IOSIF in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea,
 • complicitate la infractiunea de fals intelectual.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 10 mai 2007, inculpatul Gangal Iosif a prezentat la A.P.I.A. Medias un contract de inchiriere fals, modalitate in care a obtinut in mod nelegal suma de 21.690,92 lei reprezentand subventia comunitara FEGA.

Contractul de inchiriere utilizat a fost intocmit in fals de inculpatii Serb Gheorghe, Jeleriu Gheorghe si Dudas Lucian Marius in calitate de primar, viceprimar si respectiv secretar al Primariei Laslea, judetul Sibiu si semnat de Gangal Iosif si continea mentiuni nereale, in sensul ca acesta din urma ar fi inchiriat de la Primaria Laslea suprafata de 200 ha de pasune, in conditiile in care pasunea era exploatata de toti crescatorii de animale din comuna respectiva.
Agentia pentru Interventie si Plati pentru Agricultura – Centrul Judetean Sibiu s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 22.829,03 lei.

In vederea recuperarii acestei sume, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile apartinand inculpatilor Gangal Iosif, Serb Gheorghe si Dudas Lucian Marius.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Medias.

In legatura cu cele 10 dosare penale mentionate mai sus, precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică