Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA. Sinteza cauze ref. evaziunea fiscala
07.07.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust

Directia Nationala Anticoruptie a dat publicitatii, marti, 6 iulie 2010, o sinteza a cauzelor ce au ca obiect infractiuni de evaziune fiscala, finalizate de procurorii anticoruptie in luna iunie, altele decat cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presa.

Potrivit unui comunicat al DNA, ”procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor: MORAD W. AHMED, cetatean irakian si KIANZAD BEHRANG, cetatean suedez, asociati si primul inculpat in calitate si de administrator al S.C. LONELIA COM S.R.L. si S.C. SANTANA TRADING S.R.L., in sarcina carora s-au retinut doua infractiuni de evaziune fiscala, ambele in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2008, inculpatii Morad W. Ahmed si Kianzad Behrang, in calitate de asociati si primul inculpat in calitate si de administrator al S.C. LONELIA COM S.R.L. si S.C. SANTANA TRADING S.R.L., au declarat fictiv sediile sociale ale societatilor comerciale si ale punctelor de lucru, au omis declararea de sedii secundare ori alte puncte de lucru (firme fantoma), in scopul de a dobandi venituri ilicite prin sustragerea de la plata obligatiilor catre bugetul de stat (impozit pe profit, TVA si alte contributii).

Astfel, cei doi inculpati au desfasurat activitati comerciale in cu totul alte locatii ce nu au putut fi identificate de catre organele fiscale si de urmarire penala, in vederea stabilirii obligatiilor fiscale si, in acelasi timp, au ascuns sursele impozabile si taxabile prin nepredarea si evidentierea actelor contabile.

In aceasta modalitate, inculpatii au creat un prejudiciu total in suma de 61.778.177 lei echivalentul a 16.778.227 euro (calculat la cursul mediu al anului 2008 de 3,6827 lei/euro).
Prejudiciul nu a fost recuperat intrucat nu au fost identificate bunuri in proprietatea celor doi inculpati iar cele doua societati comerciale sunt inactive.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Cornetu, judetul Ilfov.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatului TICAN IONUT ADRIAN, asociat unic si administrator la S.C. RIMSAD S.R.L. Bacau , in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • evaziune fiscala,
 • fals material in inscrisuri oficiale si
 • uz de fals, toate in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In intervalul martie – mai 2005, inculpatul Tican Ionut Adrian, in calitate de asociat unic si administrator la S.C. RIMSAD S.R.L. Bacau, a achizitionat in regim de scutire de la plata accizelor cu motivatia „export – bunkeraj”, cantitatea totala de 4.945 tone motorina, pe care ulterior a livrat-o, pentru consum, unor societati (beneficiari) din Romania la un pret incluzand acciza, fara a inregistra in contabilitate veniturile realizate, in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului.

Pentru a crea aparenta de legalitate a celor 161 operatiuni vamale, inculpatul a falsificat si a folosit mai multe documente contabile (declaratiile vamale de export, facturile externe, permisele si dovezile de incarcare) ce atesta in mod nereal efectuarea unor operatiuni de export.
In aceasta modalitate, inculpatul a creat un prejudiciu in suma de 7.943.747,21 lei, reprezentand aproximativ 2.194.405,3 euro (TVA si accize), prejudiciu ce a fost integral recuperat.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Ploiesti.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

HARASIM CORNELIU, imputernicit cu procura sa desfasoare activitati in numele si pentru SC IND SILVA SRL Botosani si SC HORECOM IMPEX SRL Bucuresti, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • evaziune fiscala,
 • initierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup, in vederea savarsirii de infractiuni si
 • spalare de bani, toate in forma continuata,

ONU IULIAN, imputernicit cu procura sa desfasoare activitati in numele si pentru SC AGRO-CEREALE 2000 IMPEX SRL Bucuresti si SC SOFTICA 100 IMPEX SRL Bucuresti, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • complicitate la infractiunea de evaziune fiscala,
 • initierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup, in vederea savarsirii de infractiuni si
 • spalare de bani, toate in forma continuata,

SERBAN STEFANIEA, asociat si administrator la SC IND SILVA SRL Botosani, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • evaziune fiscal,
 • initierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup, in vederea savarsirii de infractiuni si
 • spalare de bani, toate in forma continuata,

SERBAN ALEXANDRU, imputernicit cu procura sa desfasoare activitati in numele si pentru SC IND SILVA SRL Botosani, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • evaziune fiscala,
 • initierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup, in vederea savarsirii de infractiuni si
 • spalare de bani, toate in forma continuata,

SEREDIUC STELIAN, angajat al SC IND SILVA SRL Botosani, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • complicitate la infractiunea de evaziune fiscala,
 • initierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup, in vederea savarsirii de infractiuni,
 • complicitate la infractiunea de spalare de bani.

In rechizitoriul intocmit, s-a retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada anilor 2004-2006, inculpatii Harasim Corneliu, Onu Iulian, Serban Stefaniea si Serediuc Stelian au creat un circuit financiar prin care SC IND SILVA SRL Botosani (societatea la vedere) a intrat in relatii comerciale cu societatile de tip fantoma, controlate in totalitate de membrii grupului: SC HORECOM IMPEX SRL Bucuresti, SC SOFTICA 100 IMPEX SRL Bucuresti si SC AGRO-CEREALE 2000 IMPEX SRL Bucuresti, in scopul simularii unui mecanism comercial de circulatie a marfurilor (produse cerealiere).

In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 1.987.822 euro, reprezentand impozit pe profit si TVA.

In scopul de a se sustrage de plata impozitelor si taxelor datorate statului, inculpatii au inregistrat in contabilitatea SC IND SILVA SRL Botosani cheltuieli fictive pe baza onor documente financiar contabile false, folosind firmele de tip fantoma mentionate mai sus.
Sumele de bani dobandite in mod ilicit prin modalitatea descrisa mai sus au fost transferate in conturile bancare ale societatilor fantoma de unde au fost retrase integral, dupa care reintroduse in fondurile legitime ale SC IND SILVA SRL Botosani cu titlul de aport social, in scopul ascunderii provenientei.

Prejudiciul a fost partial recuperat prin masurile asiguratorii dispuse.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalului Botosani.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatului CIOCAN CORNEL, asociat si administrator al S.C. CAT BAU INTERNATIONAL S.R.L., in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

 • evaziune fiscala, in forma continuata,
 • refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale, infractiunea prevazuta in art.4 din Legea nr. 241/2005,
 • instigare la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals, ambele in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada august 2007-decembrie 2009, inculpatul Ciocan Cornel, in calitate de asociat si administrator al S.C. CAT BAU INTERNATIONAL S.R.L. (firma ce are ca obiect de activitate lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale), a evidentiat in actele contabile sau in alte documente legale cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale si operatiuni fictive (contracte de lucrari incheiate in fals). In acest sens, inculpatul a folosit mai multe documente (contracte de executie lucrari in sub – antrepriza) falsificate, la cererea sa, de catre o alta persoana.

De asemenea, Ciocan Cornel a refuzat nejustificat sa prezinte organelor de control financiar fiscale competente, dupa ce a fost somat de mai mult 3 ori, documentele legale ale S.C. CAT BAU INTERNATIONAL S.R.L in scopul impiedicarii verificarilor fiscale.

S.C. CAT BAU INTERNATIONAL S.R.L. a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 6.564.017 lei (aproximativ 1.755.084,7 euro, calculat la un curs mediu anual de 3,74 lei/euro) reprezentand impozit pe profit si TVA.

In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile ale inculpatului Ciocan Cornel.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sector 3 Bucuresti.

In legatura cu cele 4 dosare penale mentionate mai sus, precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti