Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

PE. Nou cadru legislativ pentru sistemele inteligente de transport
07.07.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Marti, 6 iulie 2010, Parlamentul European a votat in favoarea unui nou cadru legislativ pentru sistemele inteligente de transport (Intelligent Transport Systems – ITS), fapt sustinut si de CE.

Potrivit unui comunicat al CE, ”ITS pot avea o contributie semnificativa la transformarea sistemului de transport intr-unul mai ecologic, mai sigur si mai eficient. Directiva adoptata astazi ar trebui sa accelereze adoptarea de tehnologii inovatoare de transport in intreaga Europa.

Comisarul Siim Kallas, vicepresedinte al Comisiei si responsabil cu sectorul transporturilor, a declarat: „Aceasta directiva este un instrument important pentru implementarea coordonata a ITS in Europa. Vom face un mare pas inainte catre adoptarea si utilizarea de servicii ITS interoperabile si fluide, lasand in acelasi timp statelor membre libertatea de a decide in ce sisteme sa investeasca. Aprobarea primita astazi va stimula o mobilitate integrata si competitiva mai eficienta, mai sigura si mai durabila in Europa.”

Sistemele inteligente de transport aplica tehnologiile informatiei si comunicatiilor la diverse moduri de transport, pentru a le face mai eficiente, reducand la minimum, concomitent, efectele negative asupra sanatatii, naturii, economiei si calitatii vietii. Costurile aglomerarii traficului – estimate la 1% din produsul intern brut european – pot fi reduse cu 10% prin adoptarea de ITS. Se preconizeaza ca instalarea de tehnologii inteligente in masini si camioane va ajuta la prevenirea, in fiecare an, a peste 5 000 de decese datorate accidentelor rutiere.

Directiva aprobata astazi vine in sprijinul Planului de actiune privind ITS[1] si are ca scop instituirea unui cadru de accelerare si coordonare a adoptarii si utilizarii de ITS pentru transportul rutier, inclusiv  interfetele cu alte moduri de transport. Primele prioritati vor fi informatiile cu privire la trafic si la calatorii, sistemul de apeluri de urgenta eCall si parcarea inteligenta a camioanelor.

In temeiul acestei directive, Comisia trebuie sa adopte, in decursul urmatorilor sapte ani, specificatii (functionale, tehnice, organizationale sau dispozitii privind serviciile) care sa abordeze compatibilitatea, interoperabilitatea si continuitatea solutiilor ITS la nivelul intregii Europe. De asemenea, Comisia va institui un Grup consultativ european pentru ITS, care va reuni reprezentanti ai partilor interesate pertinente din domeniul ITS si va furniza consultanta Comisiei cu privire la aspectele comerciale si tehnice ale implementarii si utilizarii ITS in Uniune.

Etapele urmatoare

Dupa publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, statele membre vor avea la dispozitie 18 luni pentru transpunerea directivei.

2010: Vor fi instituite Comitetul european pentru ITS si Grupul consultativ european pentru ITS.

2011: Comisia va adopta un program de lucru, iar statele membre vor intocmi un prim raport cu privire la activitatile lor la nivel national.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti