Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

A intrat in vigoare Directiva ref. performanta energetica a cladirilor
09.07.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 8 iulie 2010, a intrat in vigoare Directiva 2010/31/UE privind performanta energetica a cladirilor, care face parte din Pachetul de eficienta energetica andosat de Consiliul TTE/Energie din 7 decembrie 2009 si aprobat de Parlamentul European la 18 mai.

Potrivit unui comunicat DAE, ”in data de 18 iunie, legislatia a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene cu termen de intrare in vigoare la 20 de zile, respectiv 8 iulie. Odata cu adoptarea de catre Parlamentul European si Consiliu a Directivei privind Performanta Energetica a Cladirilor, Europa trece cu un pas inaintea Statelor Unite ale Americii si hotaraste aplicarea unui program ambitios de constructie a cladirilor din spatiul UE de tipul „NET ZERO ENERGY BUILDING”.

Directiva promoveaza imbunatatirea performantei energetice a cladirilor in cadrul UE, tinand cont de conditiile climatice exterioare si de conditiile locale, precum si de cerintele legate de climatul interior si de raportul cost-eficienta. Sectorul cladirilor este responsabil cu 40% din consumul de energie finala, insa potentialul de reducere al consumului in acest sector este intre 30%-80% utilizand tehnologiile deja existente pe piata. Costurile asociate cu imbunatatirea eficientei energetice in cladiri nu reprezinta cheltuieli, ci mai degraba investitii inteligente ce vor fi recuperate in viitor din scaderea consumului si a facturilor la energie.

Prin urmare, reducerea consumului de energie si utilizarea energiei din surse regenerabile in sectorul cladirilor constituie masuri importante necesare pentru reducerea dependentei energetice a Uniunii si a emisiilor de gaze cu efect de sera.

Statelor membre le revine intreaga responsabilitate de a stabili cerinte minime pentru performanta energetica a cladirilor si a elementelor acestora.

Incepand cu 1 ianuarie 2019, pentru toate cladirile publice noi, si cu 31 decembrie 2020, pentru toate cladirile noi, indiferent de destinatie, energia primara generata pe locatia fiecarei cladiri (prin utilizarea surselor de energie regenerabila) trebuie sa fie mai mare decat consumul de energie primara folosit de catre cladire din surse de energie fosila (combustibili fosili, energie electrica, termoficare urbana etc.). Mai precis, toate cladirile noi vor fi producatoare de energie primara, iar nivelul productiei trebuie sa fie superior consumului de la retea (gaz, energie electrica sau energie termica din surse de energie fosila).

Romania a sustinut adoptarea unei metodologii de calcul al performantei energetice a cladirii si stabilirea cerintelor de baza pentru performanta energetica care sa prevada: eliminarea pragului de la care cladirile existente sunt supuse procesului de renovare majora; elaborarea certificatului de performanta energetica pentru blocuri de locuinte si inspectia sistemelor de incalzire.

Romania va trebui sa transpuna in legislatia nationala prevederile directivei pana cel mai tarziu in data de 9 iulie 2012 (in cazul articolelor 2-18, 20 si respectiv 27), masurile urmand a se aplica incepand cu anul 2013 (9 ianuarie si, respectiv, 9 iulie). Cu titlu de exceptie, statele membre vor putea amana aplicarea articolului 12 alin.1 si 2 in ceea ce priveste unitatile individuale ale cladirilor care fac obiectul inchirierii  pana la 31 decembrie 2015.

Angajamentele Romaniei in domeniul surselor regenerabile au fost supuse dezbaterii publice prin publicarea proiectului „Planul national de actiune PNAER”, prevazut de Directiva 2009/28/CE. Planul cuprinde inclusiv autorizarea instalatorilor si proiectele contractate pe axa prioritara 4 din fonduri UE si poate fi consultat la adresa – click aici

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti