Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

PE a adoptat acordul antiterorist privnd transferul datelor bancare catre SUA
09.07.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 8 iulie 2010, Parlamentul European a adoptat noua versiune a acordului antiterorist privind transferul datelor bancare catre SUA.

Potrivit unui comunicat al PE, ”in urma cu patru luni, deputatii respinsesera acordul precedent, dar de atunci au negociat anumite garantii de securitate si au obtinut ca Uniunea Europeana sa inceapa in a doua parte a acestui an crearea unui sistem care sa permita evitarea, pe termen scurt, a oricarui transfer de date netriate catre statele terte.

Recomandarea de a aproba incheierea acordului, elaborata de Alexander Alvaro (ADLE, DE)  a fost adoptata cu  484 voturi pentru, 109 impotriva si  12 abtineri. Acordul ar trebui sa intre in vigoare la 1 august.

„In luna februarie, Parlamentul a transmis un semnal foarte clar. Am lasat sa se inteleaga ca tratatul de la Lisabona ne confera mai multe posibilitati si mai multa responsabilitate” a declarat Alexander Alvaro in timpul dezbaterii din ziua precedenta. „In timpul negocierilor, Parlamentul a facut astfel ca dispozitii imbunatatite sa fie integrate acestui acord”, a adagat el.

Raportorul a subliniat de asemenea ca acordul nu va contine dispozitii referitoare la tranzactii financiare intra-europene, ci doar date legate de  transferurile financiare spre tari terte – articolul 4 exclude datele referitoare la ” „Single Euro Payments Area” (SEPA), spatiul unic de plati in euro.

Compromisul a fost sustinut de grupurile PPE, S&D, ADLE si ECR. Groupurile  Verzi/ALE, GUE/NGL  si o parte a grupului EFD s-au opus acestui acord. Doua opinii minoritare au fost anexate raportului (a se vedea mai jos).

Eliminarea transferurilor de date „in vrac”

In ceea ce priveste punctul cheie al acordului Parlamentului – eliminarea, la final, a transferurilor de date „in vrac” – deputatii au obtinut, in schimbul sustinerii acordului, ca in urmatoarele douasprezece luni sa se inceapa crearea unui sistem european echivalent al programului nord-american „Terrorism Finance Tracking Programme” (TFTP) (Programul de urmarire a finantarilor in scopuri teroriste), care ar pune capat transferurilor de date bancare neindividualizate. Europa ar avea astfel o structura care ar permite analiza datelor pe teritoriul sau si nu ar transmite informatiile decat daca exista indicii privind o pista terorista precisa

Un nou rol pentru Europol

O alta noutate a proiectului de acord: Europol va putea sa blocheze transferurile de date catre Statele Unite. Agentia de la Haga va trebui sa verifice daca cererea Trezoreriei americane este justificata din punct de vedere al luptei antiteroriste, aceasta trebuind sa fie formulata cat mai precis formulata, pentru a reduce la minimum cantitatea de date solicitate.

Un reprezentant al UE in SUA pentru a supraveghea utilizarea datelor transferate

Noua versiune a acordului prevede in plus ca utilizarea datelor transferate catre autoritatile americane, care trebuie sa se faca in cadrul strict al luptei antiteroriste, sa fie supravegheata de un grup de controlori independenti, inclusiv un reprezentant al UE. Aceasta persoana va putea cere justificari inaintea oricarei utilizari a datelor si va putea sa blocheze cercetarile daca va considera necesar.

Acordul interzice TFTP american sa procedeze la extrageri de date sau orice alt tip de cautare automata, profilare algoritmica sau filtrare computerizata. Toate cautarile de date in sistemul SWIFT vor trebui sa aiba la baza o informatie prealabila conform careia obiectul cercetarii are legaturi cu terorismul sau cu finantarea acestuia.

Cai de atac judiciar pentru cetatenii europeni

In februarie, deputatii cerusera ca orice noua propunere sa ofere garantii cetatenilor europeni cu privire la aplicarea acelorasi proceduri judiciare ca cele care se aplica pentru datele detinute pe teritoriul european. Noua propunere prevede ca legea americana sa dispuna dreptul la recurs fara discriminare de nationalitate.

Pastrarea si stergerea datelor

Textul prevede ca datele extrase nu vor putea fi conservate decat pe durata procedurilor si investigatiilor specifice pentru care sunt utilizate. Trezoreria americana va trebui sa faca bilantul datelor neextrase care nu mai sunt necesare in scopuri antiteroriste si va trebui sa le stearga. Aceste date vor trebui sterse dupa cel mult cinci ani.

Opiniile minoritare anexate

Prima opinie minoritara, semnata de sase deputati din grupurile GUE/NGL si  grupul Verzilor/ALE, declara ca „acordul UE – SUA privind TFTP nu prezinta garantiile solicitate de PE in rezolutiile sale anterioare”, in special in ceea ce priveste transferul datelor in vrac. In plus, „rolul Europol de supervizare este neclar si ar fi necesara o modificare a mandatului sau; in plus, nu este o autoritate judiciara.” Acest acord ” reprezinta o incalcare evidenta a legislatiei UE privind protectia datelor”, arata cei sase deputati europeni, considerand ca durata de pastrare a datelor este „mult prea lunga” si ca dispozitiile privind drepturile persoanelor ” nu indeplinesc deloc criteriile europene”.

A doua opinie minoritara, semnata de Gerard Batten (EFD, UK), considera ca legislatia propusa este „ilegitima” din punct de vedere democratic. In plus, deputatul european afirma ca ” proiectul de acord a fost disponibil abia la 27 mai, pentru un numar limitat de deputati”. El considera de asemenea ca „datele financiare confidentiale si private apartin persoanelor, si nu Uniunii Europene sau Parlamentului”.

Urmatoarele etape

Acordul a r trebui sa intre in vigoare la 1 august, pentru o durata de 5 ani, si va fi apoi reinnoit in fiecare an. Autoritatile europene si cele americane vor trebui sa faca bilantul functionarii garantiilor de securitate si al sistemelor de control al acordului cel mai tarziu la sase luni de la intrarea sa in vigoare. In ceea ce priveste TFTP european, Comisia va trebui sa publice peste 3 ani un raport privind progresele inregistrate.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti