Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

CE. Mediul de afaceri pentru investitori trebuie sa fie previzibil
09.07.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 8 iulie 2010, Comisia Europeana a facut primul pas catre o politica europeana globala in materie de investitii internationale, cuprinzand doua initiative.

Potrivit unui comunicat al Ce, ”un document strategic prevede modul in care noile competente ale UE in domeniul investitiilor straine directe pot fi utilizate pentru a stimula competitivitatea si comertul, ducand la crestere economica si la locuri de munca. Totodata, un proiect de regulament stabileste dispozitiile tranzitorii care ofera garantii pe baza tratatelor bilaterale de investitii existente sau in curs incheiate intre UE si tari care nu fac parte din UE. In temeiul tratatului de la Lisabona, politica de investitii va fi elaborata si gestionata la nivel european, oferind UE o pozitie de negociere mai puternica pentru a oferi o mai buna protectie a investitiilor pentru toate intreprinderile europene.

Karel De Gucht, comisar UE pentru comert, a declarat „Investitorii europeni au nevoie de un mediu de afaceri deschis, solid si previzibil pentru a prospera, iar aceste propuneri au ca scop consolidarea capacitatii UE de a garanta investitorilor conditii echitabile.Pe termen lung, o politica de investitii globala va mentine UE pe prima pozitie la nivel mondial in domeniul investitiilor straine directe, va asigura cele mai bune afaceri pentru toate intreprinderile europene, va invigora cresterea economica si va crea locuri de munca in acest moment crucial.”

Pachetul de investitii include doua documente: mai intai, documentul strategic „Catre o politica europeana globala in materie de investitii internationale”, care examineaza modul in care politica de investitii poate contribui cel mai bine la o crestere economica inteligenta, durabila si inclusiva – obiectivele strategiei Europa 2020.In al doilea rand, o propunere de regulament care ar stabili dispozitiile tranzitorii privind acele acorduri bilaterale de investitii pe care tarile din UE le-au incheiat cu alte parti din lume inainte de tratatul de la Lisabona. In acest caz, Comisia a oferit certitudine de ordin juridic investitorilor din UE si straini, fara a dauna abilitatii UE de a negocia noi tratate de investitii la nivel de UE.

Context

Investitiile straine directe aduc o contributie esentiala la cresterea economica. Acestea creeaza locuri de munca, optimizeaza alocarea resurselor, permit transferul de tehnologie si stimuleaza comertul. UE este cel mai important actor la nivel mondial in domeniul investitiilor straine directe (ISD). Pana in 2008, fluxurile externe de ISD au fost in valoare de 3 300 miliarde EUR, in timp de fluxurile UE interne au reprezentat 2 400 miliarde EUR.

Respectivele investitii sunt garantate prin tratatele bilaterale privind investitiile (TBI). Acestea stabilesc termenii si conditiile pentru investitiile efectuate de resortisanti si societati dintr-o tara intr-o alta tara si stabilesc un nivel de protectie obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a incuraja fluxurile de investitii intre doua tari. Printre alte aspecte, TBI acorda investitorilor un tratament corect, echitabil si nediscriminatoriu, protectie fata de exproprierile ilegale si recursul direct la arbitrajul international. Statele UE sunt principalii utilizatori, la nivel global, ai TBI, cu un numar total de aproximativ 1 200 de tratate bilaterale deja incheiate.”


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.