Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Presedinte si vicepresedinte de banca trimisi in judecata pentru manipularea pietei de capital
13.07.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata a mai multor persoane, reprezentant Banca Transilvania, pentru savarsirrea infractiunii de manipulare a pietei de capital.

Potrivit unui comunicat DIICOT,

  • ”CIORCILA HORIA – presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania;
  • SILAGHI CLAUDIU-EUGEN-IULIU – fost vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania;
  • CHRISTOFOUROU GEORGIOS – director general al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala Romania;
  • ISAAKIDIS ANASTASIOS – angajat al Bank Of Cyprus – Public Company Limited – Sucursala Romania;
  • SILAGHI MIRELA, COJOCARU DOINA-MARIOARA, DASCAL SERGIU DAN si JURCOVAN RADU CODRUT,

toti pentru savarsirea infractiunilor de manipulare a pietei de capital, fapta prevazuta de art. 271 al. 1 comb. cu art. 249 din Legea nr. 297/2004 si spalare de bani, fapta prevazuta de art. 23 lit. b din Legea nr. 656/2002.

In sarcina invinuitului SILAGHI CLAUDIU-EUGEN-IULIU s-a retinut ca,  in perioada 15 mai 2009 – 10 decembrie 2009 a actionat, in baza unei rezolutii infractionale unice, in mod concertat cu ceilalti invinuiti, pe baza informatiilor privilegiate obtinute de la invinuitul DASCAL SERGIU DAN,  a achizitionat,  in mod repetat, de pe piata BVB, pe contul  invinuitei COJOCARU DOINA-MARIOARA, soacra sa, un numar total de 43.646.740 titluri TLV ale emitentului Banca Transilvania S.A. in valoare totala de 74.797.448,34 lei,  in scopul asigurarii unei pozitii dominante asupra cererii si ofertei acestor titluri, pentru crearea unor conditii incorecte de tranzactionare si in scopul ascunderii identitatii detinatorului real, precum si aceea de a folosi informatia privilegiata cunoscuta inca din toamna anului 2008 (in calitatea sa de membru al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania S.A.), referitoare la intentia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achizitiona un pachet semnificativ de actiuni emise de Banca Transilvania S.A. (titlul TLV).

La data de 07 decembrie 2009, prin intermediul invinuitei COJOCARU DOINA-MARIOARA a vandut toate actiunile achizitionate detinute la acel moment, (33.600.000 titluri TLV) la pretul de  80.640.000,00 lei cumparatorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, CIPRU (HE 165).

Invinuitul CIORCILA HORIA a luat la cunostinta informatii privilegiate referitoare la intentia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achizitiona un pachet semnificativ de actiuni emise de Banca Transilvania S.A., tranzactionate pe BVB cu simbolul TLV, iar ulterior, in data de 07 decembrie 2009, folosind informatia privilegiata a vandut in cadrul a doua tranzactii, prin intermediul societati off shore Dodworth Limited cu sediul in Cipru, (controlata personal) un numar total de 8.918.671 titluri TLV in valoare totala de 21.404.762,52 lei, cumparatorului Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, CIPRU (HE 165).

Pentru invinuitii CHRISTOFOUROU GEORGIOS si ISAAKIDIS ANASTASIOS s-a retinut ca, in calitatea  lor de director general, respectiv angajat al Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, CIPRU (HE 165) – Sucursala Romania, au obtinut informatii privilegiate privind faptul ca Banca Transilvania  intentiona  sa identifice un investitor strategic, precum si ca banca ai carei angajati erau urmeaza sa cumpere un pachet semnificativ de titluri TLV emise de Banca Transilvania, au divulgat aceasta din urma informatie invinuitilor SILAGHI CLAUDIU-EUGEN-IULIU si CIORCILA HORIA si in intelegere cu acestia, folosind cele doua informatii privilegiate, in baza unei rezolutii infractionale unice, au actionat concertat,  incheind mai multe tranzactii cu titluri TLV si au cumparat 3.541.500 actiuni la valoarea totala de 7.897.545,00 lei.

Ulterior, actiunile cumparate in nume personal au fost vandute de cei doi pe BVB catre banca la care lucrau, obtinand in aceasta modalitate un profit ilicit in suma de 196.505 lei.

In sarcina inculpatilor SILAGHI MIRELA, COJOCARU DOINA-MARIOARA, DASCAL SERGIU DAN si JURCOVAN RADU CODRUT  s-au retinut aspecte infractionale care au contribuit la punerea in executate a hotararii infractionale a celorlalti patru coinculpati.

Cercetarile efectuate de procurorii D.I.I.C.O.T. in aceasta cauza nu au avut ca obiect si nu au stabilit abateri de la legislatia bancara si activitatea persoanelor juridice – Banca Trasilvania si Bank of Cyprus Public – Sucursala Romania,  rezultand in mod indubitabil ca faptele inculpatilor au fost savarsite in nume propriu, fara implicarea unitatilor bancare la care acestia isi desfasoara activitatea.

Cauza a fost trimisa spre competenta solutionare Tribunalului Bucuresti.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti