Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

DAE. Avocati romani pot profesa in Portugalia
13.07.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Departamentul pentru Afaceri Europene a Guvernului Romaniei a dat publicitatii, luni, 12 iulie 2010, ca inca de la sfarsitul lunii iunie, avocatii romani isi pot exercita profesia in Portugalia.

Potrivit unui comunicat DAE, ”incepand cu data de 1 ianuarie 2007, profesia de avocat poate fi exercitata de catre avocatii romani, cu titlu ocazional sau permanent, in oricare din statele membre ale Uniunii europene, precum si in statele care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European. Directiva nr. 77/249/CEE din 22 martie 1977, de facilitare a exercitarii efective a libertatii de a presta servicii de catre avocati, si Directiva nr. 98/5/CE din 16 februarie 1998, de facilitare a exercitarii cu caracter permanent a profesiei de avocat intr-un stat membru, altul decat cel in care s-a obtinut calificarea, reglementeaza libera circulatie a serviciilor prestate de avocati si permite recunoasterea reciproca a profesiei de avocat in Uniunea Europeana.

Directiva 2006/100/CE, de adaptare a anumitor Directive din domeniul recunoasterii libertatii de circulatie a persoanelor, adoptata in contextul aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, prevede obligativitatea statelor membre de a adopta acte normative interne care sa permita recunoasterea reciproca a calificarilor dobandite in Romania sau Bulgaria.

In ceea ce priveste regimul juridic al avocatilor din Portugalia, la 12 mai 2010, a fost adoptata legea de completare a Statutului Ordinului Avocatilor, aprobat prin Legea nr. 15/2005 si modificat de Decretul Lege nr. 226/2008, care, la articolul 196, prevede recunoasterea dreptului de exercitare a profesiei de avocat pentru persoanele ce detin autorizatie de a desfasura activitatea profesionala de avocat in statul membru de origine, inclusiv in Romania.

Legea de completare a Statutului Ordinului Avocatilor a fost publicata in Monitorul Oficial portughez la 25 iunie 2010.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti