Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CE. Cooperare ref. sprijin cupluri internationale


13 iulie 2010 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Flux informații

Pentru prima data, Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene aproba utilizarea, de catre Uniune, a cooperarii consolidate in vederea sprijinirii cuplurilor internationale.

Potrivit unui comunicat al CE, ”14 tari ale UE au primit unda verde din partea guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene pentru a impulsiona adoptarea de norme care sa permita cuplurilor internationale sa aleaga tara a carei legislatie s-ar aplica in cazul divortului lor. Aceste noi norme, care nu au fost inca aprobate, vor permite cuplurilor sa evite procese care presupun costuri emotionale si financiare importante. Este pentru prima data in istoria UE cand tarile fac apel la mecanismul de „cooperare consolidata”, care permite unui grup de cel putin noua tari sa puna in aplicare masuri in cazul in care nu se ajunge la un acord unanim intre cele 27 de state membre. Cooperarea consolidata se va aplica deocamdata in cele 14 tari ale UE participante, insa si alte tari li se pot alatura oricand. 14 tari ale UE au primit unda verde din partea guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene pentru a impulsiona adoptarea de norme care sa permita cuplurilor internationale sa aleaga tara a carei legislatie s-ar aplica in cazul divortului lor. Aceste noi norme, care nu au fost inca aprobate, vor permite cuplurilor sa evite procese care presupun costuri emotionale si financiare importante. Este pentru prima data in istoria UE cand tarile fac apel la mecanismul de „cooperare consolidata”, care permite unui grup de cel putin noua tari sa puna in aplicare masuri in cazul in care nu se ajunge la un acord unanim intre cele 27 de state membre. Cooperarea consolidata se va aplica deocamdata in cele 14 tari ale UE participante, insa si alte tari li se pot alatura oricand.

„Votul de astazi este unul istoric. Sunt foarte mandra de aceasta hotarare curajoasa a Consiliului de a folosi acest instrument legislativ pentru prima data.  In curand, experientele dureroase prin care trec cuplurile internationale si copiii lor vor deveni mai suportabile,” a afirmat Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie. „Acest pas istoric demonstreaza faptul ca UE poate reactiona rapid atunci cand e vorba de probleme umane reale. Impreuna, putem oferi alinare si o mai mare securitate juridica cuplurilor internationale care se confrunta cu situatii dificile. Faptul ca pornim cu 14 state membre este un inceput promitator; sper ca toate tarile li se vor alatura pentru ca de aceasta initiativa sa poata beneficia mai multi cetateni.”

Procesul de demarare a procedurii de cooperare consolidata poate incepe imediat.Cele 14 tari participante (Austria, Belgia, Bulgaria, Franta, Germania, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania si Ungaria) urmeaza sa negocieze si apoi sa supuna votului propunerea de regulament a Comisiei, care cuprinde informatii detaliate privind normele care se aplica in cazul divorturilor internationale. Pentru ca regulamentul respectiv sa poata intra in vigoare, cele 14 tari trebuie sa aprobe in unanimitate aceste norme si sa consulte Parlamentul European.

Propunerea urmareste sa protejeze partile mai vulnerabile in timpul actiunilor de divort. Cuplurile internationale vor putea cadea de acord asupra legislatiei care li s-ar aplica in caz de divort sau de separare legala. Atunci cand cuplul respectiv nu reuseste sa ajunga la un acord in aceasta privinta, judecatorii vor putea utiliza o formula comuna pentru a hotari legislatia carei tari se aplica. Cuplurile vor beneficia astfel de o mai mare securitate juridica, precum si de o mai mare previzibilitate si flexibilitate. Acest lucru va contribui la protejarea sotilor si a copiilor lor de procese complicate, lungi si dureroase.

Noua solutie va veni in ajutorul cuplurilor de nationalitati diferite, al cuplurilor care locuiesc separat in tari diferite sau al celor care locuiesc impreuna intr-o alta tara decat tara lor de origine. Necesitatea actiunii UE este evidenta:in 2007, s-au inregistrat peste 1 milion de divorturi in cele 27 de state membre, dintre care 140 000 (13%) avea un element „international”.

Parlamentul European si-a dat aprobarea pentru aceasta masura de cooperare consolidata la 16 iunie 2010 ( IP/10/747). Ministrii de justitie ai UE si-au dat girul la 4 iunie ( MEMO/10/236).

Comisia a propus masura la 24 martie 2010 ( IP/10/347), ca raspuns la o cerere formulata de noua state membre, nemultumite de nereusita Consiliului de a face progrese in sensul propunerii Comisiei din 2006 (Grecia a facut parte initial din acest grup de tari, insa ulterior si-a retras cererea). De atunci, alte cinci tari – Germania, Belgia, Letonia, Malta si Portugalia – si-au exprimat dorinta de a participa la aceasta actiune a UE ( IP/10/628).

Alte tari care vor sa participe pot face acest lucru in orice moment. Conform Tratatului de la Lisabona, aceste tari trebuie sa notifice mai intai Consiliului si Comisiei intentia lor de a participa la cooperarea consolidata.

Context

Conform tratatelor UE, cooperarea consolidata este un instrument care permite unui numar de noua sau mai multe tari sa faca progrese in legatura cu o masura care este importanta, dar care este blocata de o minoritate restransa de state membre. Alte tari ale UE isi rezerva dreptul de a participa cand doresc (articolul 331, Tratatul privind functionarea UE ).

In 2006, Comisia a propus pentru prima data un plan de ajutare a cuplurilor internationale, insa acesta nu a beneficiat de sprijinul unanim necesar din partea guvernelor statelor UE. Propunerea de regulament nu afecteaza legislatia nationala privind divortul sau casatoria.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică