Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Reuniunea informala a Ministrilor pentru Ocupare si Politica Sociala din statele membre UE (EPSCO) – Bruxelles, 8-9 iulie 2010. Cum a fost
14.07.2010 | Anemarie LAZARESCU

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

In perioada 8 – 9 iulie 2010, Nicolae Ivaschescu, secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectie Sociale, a particitipat la reuniunea informala a Ministrilor pentru Ocupare si Politica Sociala din statele membre ale Uniunii Europene (Consiliul sectorial Ocupare, Politica Sociala, Sanatate si Afacerile Consumatorului – EPSCO).

Potrivit unui comunicat al MMFPS, ”reuniunea a fost dedicata noii strategii Europa 2020 pentru locuri de munca si crestere.

Luand in considerare concluziile Consiliului European din 17 iunie a.c., discutiile dintre ministrii statelor membre s-au concentrat asupra obiectivelor principale ale noii strategii – pentru domeniile ocuparii si incluziunii sociale – si implementarea acestora, oferind oportunitatea evidentierii rolului esential al dimensiunii sociale si al ocuparii fortei de munca in constructia europeana.

Dezbaterile s-au desfasurat in cadrul unor ateliere de lucru succesive, pe o serie de teme referitoare la obiectivele strategiei Europa 2020 privind ocuparea fortei de munca si combaterea excluziunii sociale, in special prin reducerea saraciei. In acest sens, au fost  abordate o serie de subiecte, precum:

  • Noile provocari si obiective privind ocuparea fortei de munca, rolul Strategiei europene pentru ocupare in stimularea cresterii si asigurarea competitivitatii Uniunii Europene in cadrul noii strategii Europa 2020. Locul politicilor pentru ocupare in guvernanta europeana si in cadrul guvernantei economice.
  • Schimbari demografice: imbatranire activa si crearea de “locuri de munca albe”. Politici de ocupare “verzi” pentru o tranzitie de succes catre o economie competitiva cu emisii de carbon reduse.
  • Rolul strategic al Consiliului EPSCO in guvernarea strategiei Europa 2020 si evolutia dimensiunii sociale, consolidarea Metodei Deschise de Coordonare in domeniul social ca instrument comunitar de monitorizare si evaluare in contextul Strategiei UE 2020.

Discutiile ministrilor au evidentiat faptul ca problematica ocuparii se gaseste in centrul strategiei UE 2020 si trebuie sa se gaseasca, de asemenea, in centrul viitoarei guvernari economice a Uniunii.

Scotand in evidenta faptul ca ocuparea reprezinta un factor de coeziune sociala si totodata un element esential de competitivitate si crestere durabila, ministrii Consiliului au subliniat ca politicile in domeniul ocuparii trebuie sa se regaseasca in politicile macroeconomice si de crestere si prin extensie, in procesul noii guvernante economice la nivel european.

Subliniind rolul activ al Consiliului EPSCO in cadrul noii strategii de guvernare economica Europa 2020, ministrii au evidentiat faptul ca numai cresterea si ocuparea pot asigura Europei iesirea din actuala criza iar cooperarea Consiliului EPSCO cu Consiliul ECOFIN este indispensabila in realizarea coordonarii dintre mecanismele macroeconomice si cele tematice ale Strategiei europene.

In ceea ce priveste dimensiunea sociala a noii strategii 2020, s-a evidentiat ca dezvoltarea de noi instrumente de lucru este mai necesara decat oricand „daca se doreste ca Consiliul EPSCO si joace un rol cheie in guvernarea economica si sociala a Uniunii Europene, alaturi de Consiliul ECOFIN”.

Totodata, ministrii au subliniat importanta Liniilor directoare pentru ocupare si indeosebi a liniei directoare 10 intitulata „Promovarea incluziunii sociale si combaterea saraciei” – care se refera pentru prima data la aspectele pur sociale ale strategiei UE 2020 – si care reprezinta o punte catre consilidarea proceselor de convergenta sociala.

Seful delegatiei Romaniei, exprimand aprecierea pentru efortul sustinut al Presedintiei, Comisiei Europene si reprezentantilor statelor membre in definitivarea instrumentelor operationale esentiale noii Strategii Europa 2020, s-a referit la necesitatea ca nou ciclu strategic sa se fundamenteze pe o analiza complexa a contextului in care se va derula, la faptul ca in materie de politici privind ocuparea fortei de munca acest aspect trebuie asociat cu dimensiunile de educatie, inovare si sustenabilitate care sunt incluse in noua strategie.

De asemenea, s-a referit  la faptul ca Consiliile sectoriale ale Uniunii si in principal Consiliul EPSCO trebuie sa joace un rol strategic prioritar in evaluarea si monitorizarea progresului Uniunii Europene si al statelor membre catre tintele asumate in contextul Europa 2020.

Prezentand punctul de vedere conform caruia combaterea saraciei si excluziunii sociale se afla in centrul strategiei Europa 2020, interventia sefului delegatiei Romaniei s-a referit la necesitatea ca politicile sociale sa fie privite ca un tot unitar, in cadrul caruia politicile de ocupare se coreleaza cu cele de protectie sociala, de asigurare a sustenabilitatii sistemelor de pensii si a accesului la servicii sociale si de ingrijiri pe termen lung, de calitate.

La finalul reuniunii, Presedintia Belgiana a anuntat ca in luna octombrie se va desfasura o conferinta la nivel inalt dedicata consolidarii metodei de convergenta sociala ce va constitui contributia Consiliului EPSCO la continuarea dezbaterilor pe tema viitoarei „platforme impotriva saraciei” ce a fost anuntata de catre Comisia Europeana.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti