Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Propunere de Directiva ref. ocuparea locurilor de munca sezoniere
14.07.2010 | Anemarie LAZARESCU

Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Marti, 13 iulie 2010, Comisia Europeana a prezentat o propunere pentru o directiva privind ocuparea locurilor de munca sezoniere.

Potrivit unui comunicat al CE, ”propunerea vizeaza stabilirea unei proceduri comune de intrare si de sedere in UE si defineste drepturile lucratorilor sezonieri din tari terte.

„Angajatorii din UE depind din ce in ce mai mult de persoane din tari din afara Europei pentru ocuparea locurilor de munca in sectoare precum agricultura, horticultura si turismul, deoarece din ce in ce mai putini cetateni din UE sunt disponibili pentru acest tip de activitate sezoniera. In acelasi timp, trebuie sa le oferim acestor lucratori sezonieri, care sunt adesea vulnerabili si expusi, conditii mai bune si un statut juridic sigur pentru a-i proteja de exploatare. Aceasta noua directiva va realiza exact acest obiectiv, si sunt sigura ca propunerea de astazi va contribui la gestionarea eficace a fluxurilor de migratie pentru migratia sezoniera”, a declarat Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne.

Directiva propusa se refera la cetatenii din afara UE care merg intr-un stat membru pentru ocuparea unor locuri de munca sezoniere pe teritoriul UE. Activitatea se va derula pe durata unuia sau mai multor contracte de munca pe perioada determinata, incheiate direct intre resortisantul din tara terta si angajatorul stabilit intr-un stat membru.

Propunerea introduce o procedura speciala pentru intrarea si sederea lucratorilor sezonieri din tari terte si defineste drepturile lor, oferind in acelasi timp stimulente pentru mobilitatea circulara a acestor lucratori, evitand astfel permanentizarea sederii temporare.

In special, propunerea:

  • stabileste o procedura de intrare mai simpla pentru lucratorii sezonieri originari din tari terte, bazata pe definitii si criterii comune precum existenta unui contract de munca sau a unei oferte ferme de angajare in care este mentionat salariul;
  • prevede o limita standard pentru durata activitatii sezoniere in UE (6 luni pe an calendaristic);
  • prevede introducerea unui permis de munca multisezon valabil timp de trei ani sau a unei proceduri simplificate de intrare pentru sezoanele ulterioare;
  • defineste dispozitii legale aplicabile conditiilor de munca ale lucratorilor sezonieri;
  • confera lucratorilor sezonieri egalitate de tratament cu resortisantii statului membru in anumite domenii (libertatea de asociere si de afiliere, regimuri de securitate sociala, drepturi de pensie legala dobandite in functie de venit, acces la bunuri si servicii, etc.);
  • prevede faptul ca statele membre ale UE sunt libere sa efectueze un test al pietei muncii si sa decida asupra numarului de lucratori sezonieri pe care doresc sa-i primeasca pe teritoriul lor. Propunerea nu confera un drept de admisie.

Istoricul dosarului

Propunerea face parte dintr-un pachet exhaustiv de masuri propus in cadrul Planului de actiune privind migratia legala din 2005 si confirmat de Programul de la Stockholm, adoptat de Consiliul European in decembrie 2009. Uniunea Europeana se confrunta cu o nevoie structurala de activitate sezoniera datorita faptului ca se asteapta ca forta de munca din UE in acest domeniu sa fie din ce in ce mai putin disponibila.Elaborarea unor politici bine gestionate in materie de imigratie ilegala va continua astfel sa joace un rol important in eliminarea deficitelor de forta de munca si pentru a face fata viitoarelor dificultati demografice ale Uniunii.”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti