Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM
 1 comentariu

Doina Anghel in dialog cu Andrei Savescu: A fi magistrat este o imensa responsabilitate. A fi membru in CSM, cu atat mai mult


15.07.2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Alegeri CSM, Interviuri
JURIDICE - In Law We Trust

Andrei Savescu: Va multumim ca ati acceptat sa raspundeti intrebarilor noastre.

Doina Anghel: Este o onoare să mă pot adresa dumneavoastră şi miilor/milioanelor de cititori care sunt în spatele dumneavoastra.

Andrei Savescu: Anul trecut spuneati intr-un interviu acordat ziarului Cotidianul ca protestul magistratilor este o revolutie a societatii romanesti. Credeti ca lucrurile au evoluat in directia protestului? Ce a adus nou acest protest? Adunarea Generala a Curtii de Apel Bucuresti condusa de dumneavoastra a constituit un model pentru toate celelalte instante din tara.

Doina Anghel: Cred că aţi avut o contribuţie majoră în timpul protestului, când hotărârile adunărilor generale au ajuns în timp real la colegii noştrii din toată ţara. Protestul a reprezentat o revoluţie a societăţii româneşti fiind centrat în jurul unui principiu, cel al independenţei justiţiei. Este o revoluţie pentru societatea românească, unde nevoile primare sunt cele care îndeamnă oamenii să ia atitudine. Rar coagulează un grup pentru o idee. Acesta este motivul  pentru care am apreciat şi s-a demonstrat că protestul a fost o revoluţie. A fost pentru prima dată când instanţele au acţionat concertat, societatea a aflat problemele sistemului: corpusul legislativ stufos şi greoi, volumul de muncă imens, subfinanţarea cronică.  Noutatea a constat în unitatea magistraţilor, am câştigat respectul societăţii, care a reacţionat pozitiv pentru că a crescut indicele încrederii publicului în justiţie. Dar trebuie să fim oneşti, încrederea publicului nu atinge nivelul la care ar trebui să fie, mai avem mult de lucru şi obiectivele protestului trebuiesc atinse. În plus, societatea a aflat problemele reale cu care se confruntă magistraţii, care au fost văzuţi, auziţi. Momentul protestului a fost unul ce a făcut colegii să se gândească şi să îmi propună să candidez pentru CSM.

Andrei Savescu: A fi membru in CSM este o mare responsabilitate pentru un magistrat. Ce inseamna in viziunea dumneavoastra aceasta responsabilitate?

Doina Anghel: A fi magistrat este o imensă responsabilitate. A fi membru în CSM, organismul care garantează independenţa sistemului judiciar şi a  fiecărui judecător, cu atât mai mult. Strategiile şi politicile publice pentru sistemul judiciar sunt construite de CSM şi MJ. Ei au informaţiile privind sistemul ca ansamblu, au structura care poate administra informaţiile şi pot derula studii, proiecte, pot atrage fonduri. CSM actual are proiecte care vizează managementul calităţii în instanţe, în contradicţie cu realitatea de zi cu zi în care noi facem managementul crizei. Criza de personal, subfinanţarea cronică, practic nu mai avem mijloace să motivăm oamenii în condiţiile în care nu sunt plătite drepturile salariale sau orele suplimentare. Iar strategia MJ 2010-2014, care trebuia supusă aprobării guvernului până la 1 iulie 2010, o consider un cec în alb pentru viitorul CSM, deoarece subliniază că vectorii de progres şi de schimbare în bine din sistemul judiciar vor fi sprijiniţi necondiţionat de măsuri politice şi legislative concrete.

Este nevoie de magistraţi cu viziune şi cu capacitate de acţiune pentru că această criză durează de prea mult timp şi a fost lăsată să se perpetueze în lipsa unor măsuri energice.

În plus, consider un aspect pozitiv faptul că spre deosebire de un magistrat de carieră, un membru CSM are doar un mandat de 6 ani care îl obligă să dea ce are mai bun, să îşi urmărescă cu tenacitate proiectele ştiind că este singura lui oportunitate să genereze reforme radicale pentru justiţia română.

Andrei Savescu: Care sunt principalele trei proiecte pe care le veti sustine in calitate de membru CSM? In concret, ce ati face in CSM pentru judecatorii de curte de apel?

Doina Anghel: Este cert că la momentul de faţă aşteptările societăţii sunt imense faţă de sistemul judiciar şi privesc aspecte legate de timpul de soluţionare a dosarelor, predictibilitatea soluţiilor, măsuri eficiente anticorupţie, răspunderea magistraţilor. Totodată, magistraţii aşteaptă soluţii eficiente care să le asigure independenţa. Astfel că, mi se pare prioritară trecerea bugetului instanţelor de la MJ la ICCJ şi această trecere o văd ca necesitate pentru independenţa justiţiei. Nu există nici o raţiune ca un text de lege care din anul 2004 (art. 136 din Legea 304/2004) statorniceşte acestă preluare să nu fie aplicat nici în anul 2010. Există şi mijloacele şi  soluţii şi beneficiile pentru independenţa instanţelor, implicit a curţilor de apel sunt evidente.

In al doilea lea rând trebuie concentrată activitatea CSM la aspectele esenţiale. De exemplu, CSM trebuie să îşi restrângă rolul în ce priveşte personalul auxiliar de specialitate, cu sporirea în paralel a rolului curţilor de apel în domeniul carierei profesionale a acestuia.

Totodată, cred că CSM trebuie să aibă o atitudine proactivă, să genereze ştirea pozitivă. Sunt 4000 de judecători care redactează milioane de hotărâri, ţinând cont că au fost 2.424.166 dosare pe rolul instanţelor în anul 2009 şi că în fiecare dosar s-a redactat o hotărâre. Este adevărat că activitatea lor nu e spectaculoasă, dar merită evidenţiată şi vă garantez că este meritorie.

CSM trebuie să îşi creeze o punte de comunicare cu magistraţii, cu asociaţiile profesionale, cu societatea civilă, pentru că trebuie întărite mecanismele prin care membrii CSM să răspundă pentru modul în care gestionează starea sistemului judiciar. Cu cât activitatea CSM este mai transparentă cu atât beneficiile sunt mai evidente.

Identificarea resurselor pentru funcţionarea INM şi SNG, instituţii vitale pentru formarea profesională a magistraţilor şi a personalului auxiliar de specialitate. Este stânjenitoare situaţia şi financiară şi a resurselor umane a celor doua instituţii ce ar trebui să fie etalon pentru sistemul judiciar. Plus, an de an facem propuneri de seminarii, se cheltuie timp şi energie, este principiul că formarea profesională continuă constituie garanţia independenţei şi imparţialităţii exercitării funcţiei şi la mijlocul anului sunt sistate toate proiectele din lipsa fondurilor.

Andrei Savescu: Pana in acest moment va cunoasteti un singur contracandidat, jud. Horatius Dumbrava, presedintele Curtii de Apel Targu Mures. De ce sa va voteze colegii judecatori pe dumneavoastra si nu un alt candidat?

Doina Anghel: Alegerile CSM 2010-2016 sunt diferite faţă de cele din anul 2004. Colegii judecători vor avea posibilitatea să cunoască candidaţii, proiectele lor, au fost şi vor fi întâlniri între candidaţi şi magistraţi în care dialogul este regula. Spaţiul juridice.ro este un spaţiu generos unde sunt găzduite ideile valoroase. Va fi un vot calificat şi se vor vota oameni şi proiecte. Cred că este momentul echilibrului şi al criteriilor morale. Eu voi fi votant şi sunt unul pretenţios. Am  aşteptări mari, voi vota dacă mă identific cu omul şi programul lui şi totodată, văd răspunderea care apasă pe umerii candidaţilor.

Candidatul ideal trebuie să fie în stare să identifice priorităţile sistemului judiciar şi să găsescă mijloacele să pună în aplicare măsurile eficiente. Cred că am experienţă în stabilirea priorităţilor, având şansa să fiu membru al unui colectiv mare, în identificarea actorilor implicaţi şi derularea de proiecte. Astfel, am identificat priorităţile de formare profesională a judecătorilor la nivelul CAB şi am organizat la sediul curţii seminarii la care au participat judecători de la toate instanţele, experţi, reprezentanţi ai UNHCR, ORI sau ai organizaţiilor neguvernamentale, seminarii internaţionale în cooperare cu CSM şi Consiliul  Naţional al Justiţiei din Ungaria, la care au participat pe lângă judecătorii români şi 15 judecători din Ungaria. Sau am organizat în cooperare cu SNG la sediul CAB şi al Tribunalului Bucureşti un program de formare profesională al personalului auxiliar de specialitate, ca metodă de asigurare a creşterii performanţei profesionale cu cheltuieli minime şi rezultate maxime, model concretizat într-o hotărâre CSM ( Hotararea Plenului CSM nr. 1365/11.12.2009) şi preluat şi de alte  curţi de apel. Dar proiectul ce ar trebui făcut anual îl reprezintă evaluarea organizaţională pe baza chestionarelor elaborate de psiholog atât pentru judecători cât şi pentru  personalul auxiliar de specialitate. Este oglinda fidelă a climatului organizaţional şi a evoluţiei lui şi un sprijin pentru magistraţi.

Urez succes tuturor colegilor ce şi-au anunţat candidatura sau  se vor înscrie în acest demers democratic.  Fiecare coleg ce îşi manifestă intenţia de a participa în alegeri este un partener de dialog şi atâta vreme cât împărţim aceleaşi valori morale, câştigul va fi pentru consolidarea sistemului judiciar. Cred că este momentul reaşezării CSM pe principii de integritate publică şi eu îmi asum un angajament public privitor la standardele de probitate profesională ca posibil membru CSM pentru urmatorii 6 ani. Corpul magistratilor ce va fi chemat în curand la vot are nevoie de acest angajament care reprezintă contractul public şi de onoare al viitorilor membri ai CSM cu el.

Votul fiecărui coleg judecător în aceste alegeri pentru CSM este foarte important, va influenţa evoluţia sistemului judiciar pe termen mediu şi lung şi va influenţa direct şi societatea românescă.

Andrei Savescu: Va multumim.

Doina Anghel: Si eu va multumesc.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti