CE. Dezbatere publica ref. imbunatatirea drepturilor victimelor infractionalitatii si violentei
16 iulie 2010 | JURIDICE.ro
Comisia Europeana a dat publicitatii, joi, 15 iulie 2010, faptul ca Uniunea Europeana lanseaza o consultare publica privind imbunatatirea drepturilor victimelor infractionalitatii si violentei.
Potrivit unui comunicat al CE, ”in UE se inregistreaza anual aproximativ 30 de milioane de infractiuni grave. UE sprijina cooperarea pentru a deferi justitiei infractorii, dar ce se intampla cu milioanele de victime ale infractionalitatii? Experienta traumatizanta a acestora poate fi agravata de o ancheta sau un proces dificil, de invadarea vietii lor private sau de un tratament lipsit de respect in ceea ce priveste cazul lor. Oriunde s-ar afla in UE – acasa sau in strainatate – victimele au dreptul de a fi tratate cu respect, de a primi sprijin, protectie, despagubiri si de a avea acces la justitie. Comisia Europeana a lansat astazi o consultare publica cu privire la modul in care sunt protejate victimele, la tipul de sprijin pe care il primesc si la necesitatea eventuala de a aduce imbunatatiri. Comisia va folosi rezultatele consultarii la pregatirea unui pachet cuprinzator de norme si masuri practice, care urmeaza a fi propus in prima jumatate a anului 2011. Consultarea ramane deschisa pana la 30 septembrie 2010. „Oricare dintre noi ar putea fi victima unei infractiuni sau a violentei. Din pacate, acesta este cazul pentru multe milioane de persoane in fiecare an. Nu putem desface raul facut, dar putem minimaliza impactul infractionalitatii, ii putem ajuta pe oameni sa isi revina si ne putem asigura ca acestia sunt tratati in mod corespunzator si ca primesc dreptatea pe care o merita”, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie. „Victimele nu ar trebui sa sufere de doua ori – mai ales daca decid sa isi exercite dreptul de libera circulatie in interiorul UE. De asemenea, trebuie sa gasim o modalitate legala viabila de a gestiona ordinele europene de protectie emise intr-un stat membru, astfel incat victimele sa poata obtine recunoasterea acestora intr-o alta tara. Comisia va actiona pentru a se face dreptate dincolo de frontiere, pornind de la activitatile pregatitoare realizate cu succes de presedintia spaniola a UE in ultimele sase luni in domeniul protectiei victimelor.”
Infractionalitatea poate afecta pe oricine. In 2007 au fost inregistrate 30 de milioane de infractiuni grave, iar cea mai mare parte a infractiunilor nu sunt niciodata denuntate. Aproximativ un sfert din populatia UE (125 de milioane de persoane) este direct afectata de infractionalitate in fiecare an. Cu toate ca masurile UE in diferite domenii ale politicilor in materie de justitie au abordat in ultimul deceniu o parte din nevoile victimelor, impactul acestora variaza foarte mult de la un stat membru la altul. De exemplu, sumele acordate pentru despagubiri si procedurile de depunere a unei cereri de despagubire difera intre statele membre. Victimele sunt coplesite de proceduri adesea complicate si indelungate inainte de a putea primi ajutoare financiare sau de a-si exercita drepturile.
Pentru a raspunde acestor aspecte, Comisia a lansat astazi o consultare publica care va sta la baza unui pachet cuprinzator de norme si masuri practice, care urmeaza a fi propus in prima jumatate a anului 2011. Comisia doreste ca pachetul sa sprijine victimele pe tot parcursul procesului judiciar si dupa acesta. Victimele ar trebui protejate atat de autorul infractiunii, cat si de alte traume in cursul procedurii, asigurandu-se ca drepturile lor sunt respectate in timpul proceselor si oferindu-le sprijinul de care au nevoie pentru a-si reveni si a obtine despagubiri.
Consultarea se refera la nevoile victimelor in cinci domenii:
- Recunoastere. Victimele sunt tratate cu demnitate si respect?Sunt acestea interogate cu consideratie si primesc raspunsuri prompte la intrebari?
- Protectie. Victimele sunt protejate de razbunare si de o victimizare suplimentara atat inainte, cat si dupa comiterea infractiunii a caror victime sunt?Cum se evita contactul cu autorul infractiunii?Se pierde protectia la trecerea frontierei?
- Sprijin. Victimele beneficiaza de o asistenta fizica si psihologica pe termen lung dupa comiterea infractiunii a caror victima sunt? Victimele beneficiaza de o asistenta practica dupa comiterea infractiunii in vederea depunerii unei cereri de despagubire sau pentru organizarea funeraliilor?
- Accesul la justitie. Cum isi pot cunoaste victimele drepturile si cum pot participa la procesul judiciar?
- Despagubirea. Victimele trebuie sa solicite personal despagubiri si sa asigure executarea hotararii de catre autorului infractiunii?
Comisia asteapta raspunsuri in special de la cetateni si organizatii, asociatii, organisme, institutii si experti care au de-a face cu problema victimelor atat la nivel local, cat si international.
Context
UE a inceput sa se preocupe de drepturile victimelor in 1999. O decizie-cadru din 2001 a instituit standardele minime privind tratamentul victimelor in cursul procedurilor penale. Directiva din 2004 privind despagubirea victimelor infractionalitatii prevede mecanisme de despagubire a victimelor infractionalitatii premeditate savarsite prin violenta, precum si acordarea de asistenta in cazul cererilor transfrontaliere, in toate statele membre.
Aceste vaste activitati privind victimele completeaza alte actiuni, cum ar fi decizia de a rezerva numarul 116 006 pentru linia de asistenta telefonica (helpline) pentru victimele infractionalitatii, lansarea portalului e-justitie, care cuprinde fise de informatii destinate victimelor, negocierile cu privire la directive privind combaterea exploatarii sexuale a copiilor si a traficului de persoane. Orice viitore masura va lua in considerare progresele inregistrate deja de presedintia spaniola a UE cu privire la protectia victimelor.”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro