Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CSM. Minuta Comisiei Juridice – 14 iulie 2010
16.07.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

CSM a dat publicitatii minuta Comisiei Juridice din 14 iulie 2010.

Coordonatorul acestei Comisii este jud. dr. Dan Lupascu.

NR.

CRT

NUMĂR LUCRARE OBIECTUL LUCRĂRII SOLUŢIA  COMISIEI JURIDICE
1 17804/1154/ 2010/DLDC Punct de vedere al DLDC  cu privire la solicitarea domnului Brătianu Ion referitoare la judecarea cererilor având ca obiect „învestire cu formulă executorie” după un termen de 5 zile după afişarea pe portalul instanţelor de judecată Comisia juridică şi-a însuşit punctul de vedere al DLDC şi a decis comunicarea unui răspuns petiţionarului, în sensul notei.
2 17288/1154/ 2010/DLDC Punct de vedere al DLDC referitor la solicitarea Şcolii Naţionale de Grefieri de a exprima un punct de vedere  privind aplicarea prevederilor Contractului colectiv de muncă la nivel naţional personalului Şcolii Naţionale de Grefieri Comisia juridică a apreciat că, pentru a se pronunţa asupra solicitării Şcolii Naţionale de Grefieri, se impune a fi consultate sindicatele personalului auxiliar.
3 17941/1154/ 2010/DLDC Punct de vedere al DLDC referitor la solicitarea Direcţiei resurse umane şi organizare privind posibilitatea continuării activităţii de către funcţionarii publicii şi personalul contractual care îndeplinesc condiţiile legale pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă Comisia juridică şi-a însuşit punctul de vedere al DLDC.
4 111244/1154/ 2010/DLDC Nota DLDC referitoare la propunerea formulată de Inspecţia judiciară privind completarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 326/2005, cu modificările şi completările ulterioare, în legătură cu procedura de soluţionare a cererii de încuviinţare a percheziţiei, reţinerii şi arestării preventive a judecătorului sau procurorului Comisia juridică a decis amânarea discutării prezentei note în vederea comunicării unui punct de vedere din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
5 19573/1154/ 2010/DLDC Proiectul Legii privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor Comisia juridică, după o primă discuţie pe marginea Proiectului Legii privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, a apreciat că se impune consultarea instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea.                                                     S-a exprimat regretul (atât în legătură cu acest proiect, cât şi cu privire la cele de la punctele 6, 7 şi 8) că Ministerul Justiţiei obişnuieşte – de mai mulţi ani – să promoveze proiecte de acte normative foarte importante în perioada vacanţei judecătoreşti, solicitând avize sau, după caz, observaţii şi propuneri în termene foarte scurte, ceea ce face imposibilă o consultare reală a magistraţilor, de natură să îmbunătăţească reglementarea şi să evite practica neunitară.

Comisia a decis discutarea punctului de vedere privind Proiectul Legii privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor în următoarea şedinţă, care va avea loc în luna august 2010.

6 19625/1154/ 2010/DLDC Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Strategiei de dezvoltare a justiţiei ca serviciu public 2010-2014 Comisia juridică, după o primă discuţie vizând Strategia de dezvoltare a justiţiei ca serviciu public 2010-2014 a apreciat că se impune consultarea instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, punctul de vedere urmând a fi definitivat în următoarea şedinţă a Comisiei juridice, care va avea loc în luna august 2010.
7 19572/1154/ 2010/DLDC Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Codului de procedură penală Comisia juridică, după o primă discuţie vizând Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Codului de procedură penală, a apreciat că se impune consultarea instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea, punctul de vedere urmând a fi definitivat în următoarea şedinţă a Comisiei juridice, în luna august 2010.

În legătură cu acest proiect s-a constatat că, în mare măsură au fost reţinute propunerile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii privind răspunderea patrimonială a magistraţilor (în urma consultării instanţelor, parchetelor şi asociaţiilor profesionale ale magistraţilor), dar că apar şi texte noi, asupra cărora magistraţii nu au fost consultaţi. S-a dat ca exemplu în acest sens modificarea propusă la art. 99 lit. h) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu următorul conţinut: “h) exercitarea funcţiei, inclusiv nerespectarea normelor de drept material sau procesual, cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă, dacă fapta nu constituie infracţiune;”. S-a apreciat că o atare dispoziţie este discutabilă din perspectiva principiilor constituţionale care reglementează activitatea justiţiei, instituind o procedură paralelă la Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii. Totodată, se desăvârşeşte “răul” produs prin instituirea cenzurii disciplinare asupra pretinselor încălcări ale normelor procesuale, extinzându-se şi la normele de drept material.

8 19571/1154/ 2010/DLDC Proiectul de Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului Comisia juridică a apreciat că se impune amânarea discutării prezentului Proiect de Lege, în vederea consultării instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea.
9 11039, 16866, 16869/1154/ 2010/DLDC

390/A/IJ

Nota DLDC referitoare la solicitarea doamnei Carabaş Zoia şi a domnişoarei Molcuţ Marga Silvia de avansare în treapta următoare Comisia juridică şi-a însuşit nota DLDC şi punctul de vedere al Inspecţiei Judiciare şi a decis transmiterea lucrării la DRUO.
10 19436/1154/

2010/DLDC

Plângerea prealabilă formulată de Asociaţia Magistraţilor din România prin care solicită rectificarea inexactităţilor cuprinse în Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 565 din 1 iulie 2010 prin care a fost emis „Anunţul pentru alegerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii” Comisia juridică a decis transmiterea plângerii prealabile formulate de Asociaţia Magistraţilor din România către DLDC – Biroul Contencios, în vederea întocmirii unei note.
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti