Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Arbitraj
Arbitraj
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Official partner: Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional CCIR
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Arbitraj Flux informații

Romania obtine o noua victorie la Curtea de Arbitraj de la Washington

20 iulie 2010 | JURIDICE.ro

Curtea de Arbitraj a Centrului Internaţional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID) a decis închiderea procesului declanşat de S&T Oil Equipment and Machinery împotriva României.

În mai 2007, S&T Oil Equipment and Machinery a depus cererea de deschidere a procesului de arbitraj împotriva României pentru o pretinsă expropriere abuzivă făcută de statul român care ar fi condus la imposibilitatea punerii în practică a investiţiilor asumate prin contractul de privatizare a societăţii Nitramonia SA Făgăraş. Daunele pretinse de la statul român în acest dosar au depăşit 150.000.000 de dolari (U$).

Urmare a constituirii tribunalului arbitral în noiembrie 2007, părţile au parcurs etapa scrisa a procedurii, prin depunerea a câte două seturi de memorii scrise, documente în susţinere, precum şi mai multe rapoarte de expertiza tehnică şi de evaluare financiară.

În iunie 2009, tribunalul arbitral al Centrului de Reglementare a Disputelor Relative la Investiţii (ICSID), în baza regulilor arbitrale ICSID, a solicitat părţilor plata sumei de 300.000 de dolari (U$) reprezentând un avans din costurile arbitrale, fiecare din părţi urmând a plăti jumătate din această sumă. Deşi statul român şi-a achitat partea sa de obligaţii în termenul dispus de tribunal, S&T Oil Equipment and Machinery nu şi-a îndeplinit obligaţiile privind cheltuielile de judecată, ceea ce a determinat tribunalul ICSID să decidă, în octombrie 2009, suspendarea de drept a procedurilor arbitrale până la îndeplinirea obligaţiei de plată a reclamantului.

Prin hotărârea comunicată părţilor în data de 16 iulie 2010, tribunalul arbitral constată că S&T Oil Equipment and Machinery nu a dat curs solicitării de plata a costurilor arbitrale pe o perioadă mai mare de 6 luni şi decide închiderea procesului împotriva României.

„România a obţinut, pentru a treia oară, o decizie favorabilă în faţa tribunalului arbitral de la Washington. Chiar dacă tribunalul a închis procedurile pe motiv de neplată de către S&T Oil Equipment and Machinery a obligaţiilor ce-i reveneau în legătură cu costurile arbitrale, se poate vorbi, fără echivoc, de o nouă victorie a României. Oricum, noi am fost optimişti în legătură cu şansele noastre în acest dosar şi am parcurs cu diligenţă toate etapele pe care le presupune un proces de arbitraj internaţional în faţa curţii de la Washington”, ne-a declarat Florentin Ţuca, Managing Partner al Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi unul dintre apărătorii statului român.

Avocatul a mai precizat că echipa de apărători a României a identificat argumente solide în favoarea statului român, precum şi o serie de iregularităţi în cadrul procesului de privatizare a Nitramonia SA Făgăraş imputabile S&T Oil Equipment and Machinery. „Foarte probabil că argumentaţia dezvoltată de noi şi iregularităţile identificate au determinat reclamantul să abandoneze lupta prin neachitarea costurilor de judecată”, a conchis Florentin Ţuca.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Jurisprudenta

Servicii JURIDICE.ro

Apărarea României a fost asigurată de echipe de avocaţi ale Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi White & Case USA care deţin o bogată experienţă în proceduri arbitrale similare, în mare aceeaşi echipă care a obţinut succesul României în dosarele Noble Ventures şi EDF Services Ltd. Printre avocaţii care au reprezentat statul român se numără Florentin Ţuca – Managing Partner, Levana Zigmund – Avocat Asociat, Cristina Metea – Avocat Asociat, Cornel Popa – Avocat Asociat şi Anca Puşcaşu, Managing Associate. De asemenea, din partea White & Case USA principalii coordonatori au fost Abby Cohen Smutny – Partner şi Derryl Lew – Partner.

S&T Oil Equipment and Machinery a fost reprezentat de firma de avocaţi americană King and Spalding.

Despre Ţuca Zbârcea & Asociaţii:

Cu o echipă formată din 80 de avocaţi în cadrul biroului din Bucureşti, Ţuca Zbârcea & Asociaţii este singura firmă de avocatură independentă din România cu prezenţă în Spania. De asemenea, societatea deţine un sediu secundar în Cluj-Napoca, care funcţionează în asociere cu Nistorescu, Şomlea & Asociaţii, precum şi o reţea de parteneriate în principalele oraşe ale României. Cu venituri de 22,7 milioane de Euro în 2009, în creştere de la 18,6 milioane de Euro în 2008, Ţuca Zbârcea & Asociaţii a înregistrat cele mai bune performanţe financiare din România, potrivit unor clasamente realizate de diverse publicaţii locale şi internaţionale.

Ţuca Zbârcea & Asociaţii a primit numeroase recunoaşteri şi distincţii pe plan local şi internaţional, fiind câştigătoarea premiului „Firma de Avocatură a Anului” în ultimii patru ani şi desemnată „Cea mai inovatoare casă de avocatură din Europa Continentală” în 2009 de către Financial Times. De asemenea, firmei i-a fost acordată cea mai importanţă distincţie a directorului internaţional de specialitate Chambers Europe – premiul „Law Firm of the Year” (Chambers Europe Awards for Excellence 2010), pentru performanţele înregistrate în anul 2009, proiectele semnificative gestionate, evoluţia strategică impresionantă şi excelenţa în relaţia cu clienţii.

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale