Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CE sustine inchiderea minelor neproductive de huila
21.07.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Marti, 20 iulie 2010, Comisia Europeana a dat publicitatii ca a fost aprobata propunerea de regulament al Consiliului privind ajutorul de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de huila generatoare de pierderi din UE pana la 15 octombrie 2014.

Potrivit unui comunicat CE, ”acordarea oricarui ajutor nou de operare sectorului va fi conditionata de prezentarea unui plan de inchidere a minelor generatoare de pierderi. Statele membre vizate vor putea acorda asistenta pentru consilierea si reconversia profesionala a lucratorilor afectati de aceasta masura, precum si pentru asigurarea faptului ca exploatarile miniere sunt curatate in mod adecvat si sunt sigure.

„Obiectivul propunerii este de a asigura inchiderea definitiva a minelor necompetitive pana la 15 octombrie 2014. Nu ar trebui sa existe indoieli in legatura cu acest aspect. Intreprinderile trebuie sa fie viabile fara subventii. Aceasta este o chestiune de corectitudine fata de concurentii care functioneaza fara ajutor de stat. De asemenea, acest lucru este in interesul contribuabililor si al finantelor publice, care sunt supuse unor constrangeri importante. Comisia va permite acordarea de ajutor de operare numai intreprinderilor miniere care au un plan de inchidere, iar subventiile ar trebui indreptate din ce in ce mai mult catre sustinerea costurilor sociale si de mediu ale acestei masuri”, a declarat Joaquín Almunia, vicepresedinte al Comisiei si comisar pentru politica de concurenta. Acesta a adaugat: „Energia curata, obtinuta din surse regenerabile, reprezinta calea de urmat, dar nu putem ignora consecintele economice si sociale nefaste la nivel regional, care ar rezulta dintr-o inchidere brusca a minelor generatoare de pierderi in aceasta perioada de crestere incetinita sau de stagnare si de somaj ridicat”.

Comisia Europeana a adoptat o propunere de regulament al Consiliului care ar permite statelor membre vizate sa acorde ajutor de operare minelor de carbune numai in contextul unui plan de inchidere definitiva, a carui punere in aplicare sa fie strict monitorizata. Conform propunerii de regulament, subventiile de operare ar trebui sa descreasca in mod clar in timp, cu o reducere de cel putin 33% pe o perioada de 15 luni, iar, in cazul in care mina generatoare de pierderi nu ar fi inchisa pana la 15 octombrie 2014, beneficiarul ar trebui sa ramburseze aceste subventii statului. Acordarea oricarui ajutor pentru inchidere ar trebui conditionata de prezentarea de catre statul membru a unui plan cu masuri adecvate, de exemplu in domeniul eficientei energetice, al energiei din surse regenerabile sau al captarii si stocarii dioxidului de carbon, in vederea diminuarii impactului negativ asupra mediului al ajutorului pentru carbune.

Regulamentul propus se adreseaza Consiliului de Ministri al UE.

Obiectivul propunerii este de a stopa acordarea de subventii de operare minelor necompetitive, asa cum s-a procedat si in cazul sectorului constructiilor navale si siderurgic. Astfel, orice subventii de stat ar trebui indreptate din ce in ce mai mult catre acoperirea consecintelor sociale si de mediu ale inchiderii acestor mine generatoare de pierderi. Propunerea de regulament vizeaza huila. Lignitul este o alta forma de carbune, care nu poate primi subventii de operare.

In UE, productia de huila este redusa in comparatie cu cererea si este in scadere (147 de milioane de tone in 2008 sau 2,5% din productia la nivel mondial). UE depinde de importuri pentru mai mult de jumatate din carbunele utilizat in centralele electrice pe baza de carbune.

Ajutorul total acordat sectorului huilei a fost redus la jumatate, de la 6,4 miliarde € in 2003 la 2,9 miliarde € in 2008. In aceeasi perioada, ajutorul pentru productie a scazut cu 62%, ajungand la 1 288 de milioane, deoarece un procent mai ridicat si in crestere este directionat catre acoperirea costurilor sociale si de mediu ale inchiderilor de mine (a se vede tabelul de mai jos).

Propunerea de regulament ar continua sa ofere statelor membre un cadru juridic comun care sa permita acoperirea costurilor de consiliere si reconversie profesionala a lucratorilor din minele generatoare de pierderi, a costurilor pensionarii anticipate pentru cei care nu vor mai face parte din populatia activa, precum si a impactului asupra sectoarelor conexe, cum ar fi tehnologia miniera, geologia sau tehnologiile de mediu. Costurilor sociale li se adauga, de asemenea, costurile de mediu generate de curatarea exploatarilor miniere, de evacuarea apelor uzate, de lucrarile de siguranta in subteran si de alte costuri de reabilitare.

Interzicerea ajutorului de operare incepand cu sfarsitul anului 2010, cand expira regulamentul in vigoare, ar avea consecinte sociale si economice nefaste pentru o serie de regiuni in care ocuparea fortei de munca in mine de carbuni este inca importanta, intr-o perioada in care tarile sunt inca in recesiune sau tocmai ce ies din recesiune. De asemenea, aceasta masura ar putea conduce la o crestere a emisiilor responsabile de incalzirea climatica, deoarece mai mult carbune ar trebui transportat din afara UE pentru a compensa scaderea in productia europeana.

Sectorul ofera locuri de munca pentru un numar de aproximativ 100 000 de oameni din Europa: 42 000 in sectorul carbunelui si peste 55 000 in sectoarele conexe. Minele care se bazeaza pe subventii de operare sunt situate mai ales, dar nu exclusiv, in regiunea Ruhr din Germania, in nord-vestul Spaniei si in Valea Jiului din Romania. Peste 40% din productia de electricitate a Germaniei este obtinuta prin arderea carbunelui, din care aproximativ jumatate este huila. De asemenea, proportia carbunelui in productia de electricitate in Romania este de aproximativ 40%, din care majoritatea este huila. In Spania, proportia este de aproximativ 25%, majoritatea fiind, de asemenea, huila.

UE se orienteaza rapid catre energii mai curate si din surse regenerabile, obiectiv in privinta caruia ocupa o pozitie de prim-plan la nivel mondial, din motive legate atat de mediu, cat si de securitatea aprovizionarii. Din raportul publicat recent de Centrul Comun de Cercetare European (a se vedea IP/10/886 din 5 iulie) rezulta ca energia din surse regenerabile (energia hidroelectrica, urmata de energia eoliana, energia obtinuta din biomasa si energia solara) a reprezentat 62% din capacitatea de generare de energie electrica noua, instalata in UE in 2009, in crestere fata de 57% in 2008. In cazul in care ritmul actual se mentine, aproximativ 35-40% din electricitatea totala consumata in UE ar proveni din surse regenerabile, cu mult peste obiectivul de 20% pe care UE si l-a fixat. In prezent, procentele sunt de 15,4 % si, respectiv 20,6 % in Germania si Spania.

Context

Regulamentul (CE) nr. 1407/2002 al Consiliului din 23 iulie 2002 privind ajutorul de stat pentru industria carbunelui expira la 31 decembrie 2010.

Polonia furnizeaza mai mult de jumatate din productia de huila a UE, in timp ce cealalta jumatate este produsa in principal in Germania, Regatul Unit, Republica Ceha si Spania. China, Statele Unite, India, Australia si Rusia sunt producatorii principali la nivel mondial, China producand 2 761 Mt pe an (47% din productia mondiala), Statele Unite 1 006 Mt (17%), iar Rusia 247 Mt (4%). UE importa 180 Mt de huila, in principal din Rusia (30%), Columbia (17,8%), Africa de Sud (15,9%) si Statele Unite (12,8%).”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti