Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Propunere de directiva privind dreptul la informare in cadrul procedurilor penale


21 iulie 2010 | Anemarie LAZARESCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Comisia Europeana a formulat marti, 20 iulie 2010, o propunere de directiva privind dreptul la informare in cadrul procedurilor penale.

Potrivit unui comunicat al CE, ”un turist german este arestat in Italia dupa o cearta intr-un barsi nu vorbeste limba italiana. Prin urmare, acesta nu intelege motivele retinerii sale si nici de ce este acuzat. Ofiterul de politie ii prezinta apoi un document – in propria sa limba – in care ii sunt enumerate drepturile:de a se adresa unui avocat, de a afla de ce este acuzat si de a avea un interpret. Pare a fi un scenariu desprins dintr-un film politist, insa, curand, va deveni o realitate pe intreg teritoriul Uniunii Europene. Astazi, Uniunea Europeana a propus noi norme care sa garanteze faptul ca tarile UE vor informa orice persoana suspectata sau acuzata de comiterea unei infractiuni cu privire la drepturile sale, intr-o limba pe care o poate intelege. Orice persoana arestata sau care face obiectul unui mandat european de arestare va trebui sa fie informata cu privire la drepturile sale fundamentale in cadrul procedurilor penale printr-o comunicare in scris a drepturilor. Cu toate ca formularea exacta a comunicarii ramane la latitudinea tarilor UE, propunerea Comisiei furnizeaza un model in 22 de limbi ale UE. Se va oferi astfel o garantie de coerenta persoanelor care traverseaza frontierele si se vor limita costurile de traducere. Propunerea este esentiala pentru stimularea increderii in spatiul european de justitie, in special in conditiile in care numarul europenilor care calatoresc a crescut in prezent: 47% din cetatenii germani, 34% din britanici si 16% dintre italieni isi petrec vacantele in alte tari ale UE. Pentru a deveni act cu putere de lege, propunerea de astazi a Comisiei trebuie aprobata de Parlamentul European si de ministrii de justitie ai UE.

„Am vazut cu totii in serialele de televiziune cum ofiterii de politie ii informeaza pe suspecti cu privire la drepturile acestora. Aceasta contribuie la succesul serialului, insa serveste, de asemenea, un scop deosebit de important:ofera cetatenilor sansa de a-si cunoaste si de a-si cere drepturilesi le confera incredere in eficienta actului de justitie, oriunde s-ar afla in Europa”, a declarat Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisarul UE pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie. „Persoanele isi pot exercita pe deplin dreptul la aparare doar daca isi cunosc drepturile. Cunoasterea propriilor drepturi si a acuzelor care le sunt aduse sunt elemente esentiale pentru desfasurarea unui proces echitabil. A avea de-a face cu justitia poate fi o experienta intimidanta si nu ne putem astepta ca cetatenii sa solicite respectarea de catre autoritati a drepturilor lor procedurale in conditiile in care nici nu stiu care sunt acestea. Prin urmare, propunerea Comisiei va garanta faptul ca oricarei persoane, oriunde in UE, i se fac cunoscute drepturile.”

In fiecare an exista peste 8 milioane de procese penale in UE. In prezent, posibilitatea ca cetatenii sa fie bine informati cu privire la drepturile lor, in eventualitatea in care sunt arestati si pusi in fata unei acuzatii penale, variaza in UE, chiar daca toate cele 27 state membre au sustinut dreptul persoanelor la un proces echitabil prin semnarea Conventiei europene a drepturilor omului. In anumite state membre, persoanele suspectate sunt informate doar prin comunicare orala cu privire la drepturile lor procedurale, iar in alte state membre comunicarile scrise sunt tehnice si cu o structura complexa si nu sunt date decat la cerere.

Propunerea de astazi a Comisiei, in cazul in care este adoptata de Parlamentul European si de ministrii de justitie ai UE, va permite evitarea erorilor judiciare si reducerea numarului de cai de atac introduse. Autoritatile insarcinate cu urmarirea penala a cazului trebuie sa se asigure ca suspectilor le sunt furnizate informatii cu privire la drepturile acestora. Cand o persoana este arestata, aceste informatii vor fi furnizate in scris, in cadrul unei comunicari in scris a drepturilor, elaborata intr-un limbaj simplu, uzual. Aceasta va fi adresata intotdeauna persoanei suspectate dupa arestare, indiferent daca aceasta o solicita sau nu, impreuna cu o traducere, daca este necesar.

In 2004, cand Comisia a luat in considerare pentru prima data o asemenea comunicare in scris a drepturilor, aceasta exista doar intr-o singura tara. In prezent, aceasta este disponibila in 12 tari.Germania a introdus-o in ianuarie, iar Țarile de Jos in aprilie. Potrivit unui sondaj efectuat anul trecut de Universitatea din Maastricht, dintre celelalte tari noua furnizeaza unele informatii in scris, insa intr-o alta forma (pe verso-ul actului de acuzare, de exemplu), iar sase doar oral (a se vedea lista de mai jos). Propunerea de astazi va accentua efectul multiplicator, facilitand folosirea de catre mai multe tari a comunicarii in scris a drepturilor. Aceasta va fi o modalitate eficienta de a informa suspectii cu privire la drepturile lor. Aceste drepturi ar trebui aplicate in mod efectiv, si nu doar teoretic.

Intr-un caz recent, instantele din Regatul Unit au executat un mandat de arestare european emis de Portugalia in ceea ce priveste un cetatean englez. Mandatul, care il condamna la doi ani de inchisoare, a necesitat peste 14 luni si sase hotarari judecatoresti pentru a fi executat. Justitia ar fi fost aplicata mult mai rapid si costurile ar fi fost mai mici daca informatia despre motivele acuzarii ar fi fost oferita chiar la inceputul procedurilor penale. In plus, s-ar fi evitat cai de atac inutile.

Istoric

Tratatul de la Lisabona, care a intrat in vigoare la 1 decembrie 2009, confera UE competenta de a adopta masuri de consolidare a drepturilor cetatenilor UE, in conformitate cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, in special a drepturilor persoanelor fizice implicate in proceduri penale.

Respectarea dreptului la un proces echitabil si la aparare este consacrata in articolele 47 si 48 din Carta,precum si in articolul 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

Propunerea de directiva a Comisiei privind dreptul la informare in cadrul procedurilor penale, care a fost formulata astazi, reprezinta a doua etapa dintr-o serie de masuri de stabilire a unor standarde comune ale UE in materie penala. La 30 noiembrie 2009, Consiliul a invitat Comisia sa propuna masuri concrete in baza unei abordari graduale care sa dezvolte progresiv increderea reciproca intre autoritatile judiciare ale statelor membre. Acest pachet legislativ cuprinzator va fi prezentat pe parcursul anilor urmatori pentru a oferi un set minim de drepturi procedurale in cadrul procedurilor penale in ansamblul Uniunii Europene.

Prima masura, care presupune dreptul suspectilor la traducere si interpretare, a fost deja convenita la nivel politic intre Parlament si Consiliu ( IP/10/746). Urmatoarele masuri, planificate de Comisie pentru anul 2011, vor lua forma unei directive privind dreptul de a beneficia de un avocatsi dreptul de a comunica cu rudele, angajatorii si autoritatile consulare.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii