Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Strategia UE de combatere a terorismului
21.07.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeana a adoptat, marti, 20 iulie 2010, o comunicare in care se face un bilant al principalelor instrumente in vigoare in cadrul strategiei UE de combatere a terorismului.

Potrivit unui comunicat al CE, ”comunicarea evidentiaza realizarile, precum si provocarile si initiativele viitoare prevazute, punand bazele unei Strategii de securitate interna mai cuprinzatoare, planificata pentru aceasta toamna.

Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne a declarat: „Din fericire, numarul total al atacurilor teroriste si al arestarilor este in scadere in UE insa, in acelasi timp, metodele teroriste si propaganda terorista continua sa evolueze si sa ia forme noi. Trebuie sa ne asiguram ca suntem capabili sa raspundem acestor noi amenintari. Astazi, va prezint o descriere detaliata a masurilor luate de UE pana in prezent si a provocarilor viitoare. Aceasta va constitui o componenta importanta a strategiei de securitate interna a UE pe care o voi prezenta in toamna.”

Bilantul enumera masurile existente in vederea prevenirii, protejarii, urmaririi si reactiei la amenintarile teroriste, subliniind eforturile de combatere a propagandei teroriste si a recrutarii, precum si masurile in vederea evitarii atacurilor cu explozibili si a prevenirii amenintarilor chimice, biologice si nucleare. Comunicare identifica, de asemenea, provocarile viitoare in domenii precum radicalizarea, gestionarea situatiilor de criza si reactiile la acestea.

In continuare sunt prezentate cateva exemple ale realizarilor si provocarilor identificate:

  • In 2008, Comisia Europeana a modificat Decizia-cadru privind combaterea terorismului in vederea unei analize mai aprofundate a diferitelor aspecte ale strategiei de combatere a terorismului, cum ar fi modul in care teroristii folosesc internetul pentru comunicare, strangere de fonduri, formare, recrutare si propaganda.In continuare, Comisia va intensifica actiunile in acest domeniu. Una din viitoarele masuri este revizuirea strategiei UE de combatere a radicalizarii si a recrutarii, care este deja in vigoare. O comunicare pe aceasta tema va fi lansata in 2011.
  • Comisia a elaborat un plan de actiune al UE care cuprinde 50 de actiuni concrete in vederea reducerii riscului de atacuri teroriste cu explozivi. Acesta a fost aprobat de Consiliu in aprilie 2008. Cu toate acestea, trebuie depuse mai multe eforturi in vederea unei mai bune protejari a oamenilor si a infrastructurii. O serie de propuneri privind imbunatatirea controlului pe tot teritoriul UE al accesului la substante periculoase, precum si privind consolidarea securitatii transportului public sunt in curs de elaborare.
  • Planul de actiune al UE privind materialele chimice, biologice, radioactive si nucleare (CBRN), aprobat in luna noiembrie 2009, cuprinde 130 de actiuni specifice in domeniile prevenirii, detectarii si reactiei la incidentele CBRN. Acesta stabileste o agenda clara pentru statele membre si institutiile UE pentru anii urmatori.
  • Mecanismul de protectie civila al UE asigura un raspuns coordonat la orice tip de criza, inclusiv atacuri teroriste, prin utilizarea capacitatilor statelor membre. Comisia analizeaza in prezent modalitatile de consolidare a coordonarii si a cooperarii rapide in situatii de criza, avand in vedere ca rolul UE in gestionarea crizelor si catastrofelor va trebui dezvoltat in continuare. De asemenea, este necesar ca, in cel mai scurt timp, clauza de solidaritate sa devina operationala.
  • In cele din urma, trebuie continuata consolidarea cooperarii cu partenerii externi, in special Statele Unite. Agentiile UE, in special Europol si Eurojust, ar trebui sa fie in continuare strans implicate in cooperarea cu partenerii externi, in vederea consolidarii securitatii UE.

Etapele urmatoare

Acest bilant va fi inglobat in strategia generala de securitate interna prevazuta pentru toamna anului 2010.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti