Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

CE si FMI saluta reafirmarea sprijinului bancilor-mama fata de subsidiarele din Romania
26.07.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Ministerul Finantelor Publice a dat publicitatii, vineri, 23 iulie 2010, un comunicat in care anunta faptul ca Fondul Monetar International si Comisia Europeana saluta reafirmarea sprijinului bancilor-mama fata de subsidiarele acestora din Romania.

Potrivit unui comunicat al MFP, ”bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain din Romania si-au reafirmat, in cadrul unei reuniuni a Grupului de initiativa in domeniul coordonarii bancare europene desfasurate la data de 22 iulie 2010 la Bruxelles, sprijinul fata de subsidiarele acestora din Romania. Aceste angajamente, coroborate cu pachetul multilateral de asistenta financiara, vor sustine Romania in demersul acesteia de consolidare a increderii investitorilor si de revenire a economiei pe o traiectorie de crestere sustenabila. Participantii au fost de acord ca intarirea pozitiei externe a Romaniei permite un grad de flexibilizare a angajamentelor privind expunerea de pana la 95% din nivelul atins la finele lunii martie 2009.

La data de 22 iulie 2010, reprezentantii Comisiei Europene si ai Fondului Monetar International au avut la Bruxelles o intrevedere cu bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain avand subsidiare in Romania (Erste Group Bank, Raiffeisen Group, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank International si Piraeus Bank). La reuniune au luat parte si reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, Ministerului Finantelor Publice din Romania, Comisiei Europene (CE), Fondului Monetar International (FMI), Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Bancii Europene de Investitii (BEI), Grupului Bancii Mondiale, Bancii Centrale Europene, precum si ai autoritatilor din tarile de origine.

Aceasta a fost cea de-a patra reuniune a Grupului de initiativa in domeniul coordonarii bancare europene pentru Romania, dupa cele organizate in anul 2009.

Participantii la reuniune si-au exprimat satisfactia fata de faptul ca bancile-mama si-au onorat in mare masura angajamentele de mentinere a expunerii fata de Romania la nivel de grup si de furnizare ex ante a unor rezerve-tampon de capital suficiente subsidiarelor acestora, daca este cazul. La sfarsitul lunii iunie 2010, expunerea bancilor-mama fata de Romania a fost, in general, mentinuta in raport cu data de referinta (finele lunii martie 2009). Bancile-mama au furnizat un volum suplimentar de capital in anii 2009-2010, iar raportul de adecvare a capitalului inregistrat de subsidiarele acestora s-a mentinut la un nivel superior celui de 10 la suta pe intreaga perioada a programului.

Pentru a sprijini eforturile sustinute ale autoritatilor nationale si a asigura revenirea economiei pe o traiectorie de crestere sustenabila, bancile-mama si-au reafirmat angajamentul pe termen lung fata de tara. In contextul stabilizarii economiei mondiale, participantii au convenit asupra faptului ca ameliorarea pozitiei externe a Romaniei in perioada parcursa de la data initierii programului permite un grad de flexibilizare a angajamentelor privind expunerea de pana la 95%. In acelasi timp, unele banci si-au manifestat intentia de majorare a expunerii fata de Romania in lunile urmatoare, odata cu revigorarea activitatii economice. Participantii la reuniune au reiterat importanta accelerarii procesului de absorbtie a fondurilor structurale ale UE si a implicarii mai active a sectorului privat in acest proces.

In cursul reuniunii de ieri, participantii au fost, de asemenea, informati si cu privire la progresul in planul indeplinirii conditiilor de politica economica prevazute in programul multilateral de asistenta financiara. Noi discutii vor avea loc intre reprezentantii autoritatilor si cei ai Comisiei Europene si ai FMI cu prilejul urmatoarei misiuni de evaluare a programului multilateral de asistenta financiara in perioada 26 iulie-4 august 2010.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti