Dreptul securităţii sociale

Precizari cu privire la recalcularea pensiilor de serviciu
26.07.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul securitatii sociale
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 23 iulie 2010, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a facut cateva precizari cu referire la recalcularea pensiilor de serviciu. Potrivit unui comunicat al ministerului, in sedinta de Guvern din data de 21 iulie 2010, a fost aprobata, prin Hotarari de Guvern, metodologia de recalculare a pensiilor de serviciu, conform prevederilor Legii nr.119/2010, privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

Astfel, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, cuvenite sau aflate in plata, urmatoarele categorii de pensii: pensiile militare de stat, pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular, pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari, pensiile de serviciu ale deputatilor si senatorilor, pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila si pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi, vor deveni pensii in intelesul Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare prevazute.

Recalcularea pensiilor de serviciu stabilite in baza unor acte normative cu caracter special se  realizeaza conform algoritmului de calcul utilizat de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru recalcularea pensiilor de serviciu din sistemul militar, documentele doveditoare, necesare stabilirii punctajului pensiei recalculate, se solicita de catre pensionari, urmand a se depune de catre acestia, la structurile de pensii din  Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor precum si Serviciul Roman de Informatii de la care primesc drepturile de pensie.

Recalcularea pensiilor se realizeaza de catre institutiile in evidenta carora se afla persoanele beneficiare.

Recalcularea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, pensiilor de serviciu ale personalului diplomatic si consular, pensiilor de serviciu ale functionarilor publici parlamentari, pensiilor de serviciu ale deputatilor si senatorilor, pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila si pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi, se realizeaza prin determinarea punctajului mediu anual, si a cuantumului fiecarei pensii, utilizand-se algoritmul de calcul prevazut de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare si respectandu-se metodologia stabilita prin hotararea de guvern.

In cazul persoanelor carora, la data  stabilirii pensiei de serviciu,  li s-a determinat si punctajul mediu anual in sistemul public, potrivit Legii nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, in cadrul procesului de recalculare li se atribuie acel punctaj mediu anual si cuantumul pensiei din sistemul public corespunzator acestuia.

In situatia persoanelor carora, la data stabilirii pensiei de serviciu, nu li s-a calculat punctaj mediu anual in sistemul public intrucat nu erau indeplinite conditiile de varsta si/sau de stagiu de cotizare prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, recalcularea se efectueaza considerandu-se a fi indeplinite aceste conditii.

Recalcularea pensiilor de serviciu in cazul acestei categorii, se face prin determinarea punctajului mediu anual in sistemul public, pe baza documentelor existente in dosarele de pensii.

Pensiile recalculate conform prevederilor Legii nr. 119/2010 precum si in baza hotararii devin pensii in intelesul Legii nr.19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, ale carei reglementari le sunt aplicabile.

La determinarea cuantumului pensiei recalculate se foloseste valoarea  punctului de pensie valabil la data incheierii procesului de recalculare.

Recalculare pensiilor de serviciu din sistemul public se va face intr-un termen de 30 de zile, iar a pensiilor militare de stat, precum si pentru pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor intr-un termen de 5 luni de zile de la data intrarii in vigoare a hotararilor de guvern.

Drepturile de pensie de serviciu recalculate potrivit prevederilor Legii nr. 119/2010 se  vor acorda pe baza deciziei de recalculare emisa de catre casele teritoriale de pensii in evidenta carora se afla beneficiarii pensiilor de serviciu.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti