Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CE. Finantare de 250 de milioane EUR pentru fondul european pentru mediu
26.07.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul mediului
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 23 iulie 2010, Comisia Europeana a aprobat finantarea a 210 noi proiecte in cadrul celei de a treia cereri de propuneri pentru programul LIFE+ (2007‑2013), fondul european pentru mediu.

Potrivit unui comunicat CE, ”proiectele provin din intreaga UE si includ in domeniul conservarii naturii, al politicii de mediu si al informarii si comunicarii,reprezentand, in ansamblu, o investitie totala de 515 milioane EUR, la care UE va contribui cu 249,8 milioane EUR. Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Programul LIFE+ continua sa finanteze proiecte inovatoare, de inalta calitate, cu un nivel ridicat de valoare adaugata pentru UE. Cred ca aceste noi proiecte vor contribui in mod semnificativ nu numai la conservarea naturii si ameliorarea mediului, ci si la sensibilizarea publicului din intreaga Europa cu privire la principalele probleme de mediu cu care ne confruntam, in special pierderea biodiversitatii, deficitul de apa si schimbarile climatice.”

In urma cererii de propuneri, care s-a incheiat in noiembrie 2009, Comisia a primit peste 600 de proiecte din partea unor organisme publice sau private din cele 27 de state membre ale UE. Dintre acestea, 210 au fost selectionate pentru cofinantare in cadrul celor trei componente ale programului: LIFE+ Natura si biodiversitate, LIFE+ Politica si guvernanta in materie de mediu si LIFE+ Informare si comunicare.

Proiectele din cadrul componentei LIFE+ Natura si biodiversitate vizeaza ameliorarea starii de conservare a unor specii si habitate pe cale de disparitie. Dintre cele 194 de propuneri primite, Comisia a ales pentru finantare 84 de proiecte depuse de parteneriate formate intre organisme de conservare a naturii, autoritati guvernamentale si alte parti interesate. Proiectele urmeaza sa se realizeze in 24 de state membre si reprezinta o investitie totala de 224 de milioane EUR, din care UE va asigura in jur de 124 de milioane EUR. Cele mai multe dintre ele (74) se inscriu in categoria „Natura” si vor contribui la implementarea directivelor „Pasari” si/sau „Habitate” si la dezvoltarea retelei Natura 2000. Celelalte 10 sunt proiecte privind „Biodiversitatea”, o categorie de proiecte LIFE+ destinata initiativelor-pilot care abordeaza aspecte mai vaste ce tin de biodiversitate. Comisia observa cu satisfactie faptul ca numarul de proiecte finantate privind „Biodiversitatea” a crescut constant de la introducerea acestei categorii in 2007 [patru (4) proiecte].

Componenta LIFE+ Politica si guvernanta in materie de mediu promoveaza proiecte‑pilot care contribuie la dezvoltarea de politici, tehnologii, metode si instrumente inovatoare. Din cele 308 propuneri primite, Comisia a ales pentru finantare 116 proiecte depuse de o gama larga de organizatii din sectorul public si privat. Proiectele selectionate, care se vor desfasura in 17 state membre, reprezinta o investitie totala de 278 de milioane EUR, la care UE va contribui cu aproximativ 120 de milioane EUR. Ponderea cea mai mare in cadrul finantarii UE o au proiectele orientate spre inovare (aproximativ 20,9 milioane EUR pentru 17 proiecte). Din perspectiva numarului de proiecte, domeniile cele mai vizate sunt deseurile si resursele naturale (20 de proiecte beneficiind de 19,3 milioane EUR), urmate de apa si inovare (cate 17 proiecte pentru fiecare domeniu). Celelalte 63 de proiecte vizeaza teme diverse, printre care aerul, substantele chimice, schimbarile climatice, energia, mediul si sanatatea, padurile, poluarea fonica, protectia solului, abordari strategice si mediul urban.

Proiectele LIFE+ Informare si comunicare pun in evidenta problemele de mediu, disemineaza informatii pe aceasta tema si includ activitati de formare si de sensibilizare a publicului cu privire la prevenirea incendiilor forestiere. Dintre cele 113 propuneri primite, Comisia a selectionat pentru finantare 10 proiecte depuse de diferite organizatii publice si private din domeniul naturii si/sau al mediului care se ocupa de aspecte precum biodiversitatea, schimbarile climatice, deseurile si apa. Proiectele se vor desfasura in sapte (7) state membre si reprezinta o investitie totala de 12,9 milioane EUR, din care UE va asigura aproximativ 6,3 milioane EUR.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti