Legea Parteneriatului Public-Privat
27 iulie 2010 | JURIDICE.ro, REFF & ASOCIATII
In data de 28 iunie 2010, Camera Deputatilor a aprobat Legea Parteneriatului Public-Privat, ce are drept obiect reglementarea initierii si realizarii de proiecte de parteneriat public-privat pentru lucrări publice in diverse sectoare de activitate, cu finanţări parţial publice sau parţial ori total private, prin intermediul unei societati inființate special in acest sens, deținute de autoritatea contractanta si investitorul privat. Legea a fost aprobata cu modificari fata de versiunea adoptata in unanimitate de Senat in data de 5 mai 2010.
Legea Parteneriatului Public-Privat nu se va aplica in cazul in care sunt incidente reglementarile referitoare la atribuirea contractelor de concesiune de bunuri proprietate publica reglementate de OUG nr. 54/2006 sau cele referitoare la concesiunea de lucrari publice si servicii, reglementată de OUG nr. 34/2006. De asemenea, legea nu se va aplica nici in cazul atribuirii contractelor de asociere în participatiune de catre autoritatile contractante.
In forma legii, asa cum aceasta a fost adoptata de Camera Deputatilor, sunt stabilite regulile pentru atribuirea contractelor de parteneriat public-privat, de la inițierea proiectului de către autoritatea contractanta, selectia preliminara a investitorilor privati si negocierea cu aceștia, pana la incheierea contractului de parteneriat. Reglementarea procedurii de atribuire nu este atât de strictă precum cea a atribuirii contractelor de concesiune de lucrări publice și servicii, reglementată de OUG nr. 34/2006 și HG nr. 71/2007, creandu-se astfel premisele pentru a se acorda o libertate mai mare autoritatilor contractante in atribuirea contractelor. Detaliile cu privire la procedurile de atribuire, continutul anunturilor prevazute in cadrul legii, precum și procedura de contestare a contractelor de parteneriat public-privat urmeaza a fi stabilite prin norme metodologice, ce vor fi emise in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a Legii Parteneriatului Public-Privat. De asemenea, normele metodologice vor trebui supuse dezbaterii publice în Parlament.
In ceea ce priveste verificarea atribuirii contractelor de parteneriat public-privat, ANRMAP are rolul de a solicita in instanta constatarea nulitatii contractelor incheiate cu incalcarea prevederilor legii. De asemenea, ofertantii au posibilitatea de a contesta decizia privind desemnarea partenerului privat sau alte deciziile luate de autoritatea contractanta pe perioada derularii procedurii de atribuire, numai in instanta, cu obligarea la depunerea unei garantii de 2% din valoarea estimata a contractului. Astfel, prin noua lege rolul ANRMAP in verificarea aspectelor procedurii de atribuire este limitat, iar Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor nu are niciun rol in solutionarea plangerilor cu privire la procedura de atribuire.
Aspecte ce necesita clarificare
- O problema care nu a fost inca solutionata in urma modificarilor aduse de Camera Deputatilor este reglementarea exacta a domeniului de aplicare a Legii Parteneriatului Public-Privat;
- Cu toate ca legea prevede ca nu este aplicabila in cazul in care sunt incidente prevederile referitoare la concesiunea de bunuri proprietate publica, reglementata de OUG nr. 54/2006 si cele referitoare la concesiunea de lucrari publice si servicii, reglementata de OUG nr. 34/2006, aceasta ar trebui sa se aplice proiectelor de realizare a bunurilor sau serviciilor publice, cu finantari private sau partial private, precum si operarii bunurilor si serviciilor publice. In acelasi timp, in temeiul prevederilor OUG nr. 34/2006 si al OUG nr. 54/2006, aceste operatiuni intrunesc caracteristicile concesiunii de lucrari publice si servicii si concesiunii de bunuri proprietate publica, atragând regimul reglementat de aceste acte normative. Astfel, este de asteptat ca normele de aplicare sa aduca clarificari cu privire la proiectele ce vor cadea sub incidenta Legii Parteneriatului Public-Privat. Cu toate acestea, cadrul de aplicare al legii ar trebui sa fie clar definit in cadrul Legii Parteneriatului Public-Privat, din moment ce, ca tehnica legislativa, normele de aplicare au o forta juridica inferioara legii si sunt emise pentru aplicarea acesteia;
- Obligarea la depunerea unei garantii, calculate ca procent din valoarea estimata a contractului, de catre persoanele care intentioneaza sa conteste deciziile luate de autoritatea contractanta pe perioada derularii procedurii de atribuire, este o problema controversata, si ar putea fi considerata o ingradire a accesului liber la justitie. In acest sens, Curta Constitutionala a decis ca determinarea apriorica si imperativa a cuantumului cautiunii si convertirea neplatii sale intr-o neprimire a dosarului ingradesc in mod nepermis accesul la justitie;
Legea este inca neclara cu privire la studiile care trebuie efectuate de autoritatea contractanta pentru initierea proiectelor de parteneriat public-privat. Astfel, legea mentioneaza studiul de pre-fezabilitate si de studiul de fundamentare, ca studii necesare pentru initierea proiectului, dar nu este clar când si in ce cazuri trebuie efectuate aceste studii. Mai multe instructiuni cu privire la aceste studii vor fi probabil oferite prin normele de aplicare.
Pentru Juridice.ro, REFF & ASOCIATII
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro