Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
 1 comentariu

CE. Proiect legislativ: suspectii aflati in arest ar trebui sa fie informati in scris ref. drepturile lor


27 iulie 2010 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Comisia Europeana a hotarar sa introduca un nou act legislativ prin care le cere statelor membre sa ii informeze in scris pe suspectii aflati in arest cu privire la drepturile pe care le au.

Potrivit unui comunicat al CE, ”propunerea vine in completarea unui alt act legislativ care le da persoanelor suspectate de infractiuni dreptul de a beneficia de servicii de traducere si interpretariat.

Proiectul propus  se inscrie in eforturile depuse de UE pentru a elabora proceduri penale standard valabile pe tot teritoriul sau si propune ca informarea adresata suspectilor sa fie formulata in limbaj simplu si, la nevoie, tradusa.

In 12 tari europene se practica deja comunicarea in scris a drepturilor. Altele ofera aceste informatii doar verbal sau prin intermediul unui formular greu de inteles de catre persoanele fara studii juridice. Exista si tari care furnizeaza acest tip de informatii doar daca sunt solicitate de persoana suspectata.

Propunerea prezentata de Comisie include un model in 22 de limbi. Statele membre au totusi libertatea de a formula comunicarea asa cum doresc.

Comisarul pentru justitie Viviane Reding spune ca scopul acestui act legislativ este sa garanteze ca orice persoana suspectata este constienta de drepturile sale, indiferent in ce tara europeana s-ar afla. In plus, i-ar face pe europeni sa se simta mai linistiti atunci cand calatoresc in strainatate.

Sute de mii de cetateni europeni trec granitele in fiecare zi. Aproximativ 47% din germani, 34% din britanici si 16% din italieni isi petrec vacanta in alte tari ale Uniunii.

Acest proiect de act legislativ este cea de-a doua masura dintr-o serie menita sa conduca la elaborarea unor standarde comune la nivel european in materie de proceduri penale.

In fiecare an, au loc peste 8 milioane de procese penale in UE. Tratatele europene enumera drepturile persoanelor suspectate insa, pana acum, statele membre au avut libertatea de a decide asupra modalitatii de a le garanta.

In urmatorii ani, UE intentioneaza sa elaboreze un corpus legislativ cuprinzator, in baza noilor prerogative pe care i le acorda Tratatul de la Lisabona. Datorita Tratatului, Uniunea poate acum sa adopte masuri menite sa amelioreze si sa consolideze drepturile individuale.

La inceputul acestui an, Comisia a prezentat o propunere prin care obliga tarile membre sa le furnizeze persoanelor suspectate servicii de traducere si interpretariat. Propunerea respectiva este acum pe punctul de a deveni act legislativ.

Pentru anul viitor sunt prevazute alte doua propuneri. Acestea vor aduce in discutie dreptul la un avocat si dreptul de a comunica cu rudele, cu angajatorii si cu autoritatile consulare.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii