A fost adoptat noul Regulament cu privire la calitatea datelor statistice, in contextul procedurii de deficit excesiv
28 iulie 2010 | JURIDICE.ro
In urma problemelor observate in procesul de raportare si evaluare a datelor statistice furnizate de anumite state membre ale Uniunii Europene, marti, 26 iulie 2010, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale a fost adoptat noul Regulament cu privire la calitatea datelor statistice, in contextul procedurii de deficit excesiv.
Potrivit unui comunicat al DAE, acest demers ”constituie urmarea recomandarilor Consiliului de imbunatatire a calitatii datelor statistice necesare evaluarii statelor in cadrul procedurii de deficit excesiv.
Evolutiile recente demonstreaza ca sistemul actual pentru statistici fiscale nu diminueaza riscul de notificare catre Comisie a unor date incorecte sau imprecise.
Din acest motiv, s-a considerat oportuna introducerea unor modificari ale regimului juridic al statisticilor fiscale, scopul regulamentului modificat fiind acela de a permite Comisiei si statelor membre sa colaboreze mai eficient in scopul imbunatatirii calitatii, pe baza unei abordari duale: in primul rand, efectuarea unor vizite statistice periodice mai frecvente si mai detaliate in contextul procedurii de deficit excesiv standard; in al doilea rand, efectuarea, de catre Eurostat, a unor vizite metodologice suplimentare in cazul in care o evaluare a riscurilor identifica probleme specifice si semnificative.
Calitatea datelor statistice se refera la compatibilitatea/conformitatea cu reglementarile contabile, precum si la atributele de exhaustivitate, veridicitate si consistenta, care trebuie sa le caracterizeze.
Regulamentul propune, in principal, o frecventa mai mare a vizitelor de monitorizare in contextul procedurii standard de depasire a deficitului bugetar de catre statele membre. Este subliniata nevoia de recunoastere a dreptului Eurostat de a verifica direct conturile publice, mai ales acolo unde exista dubii substantiale legate de credibilitatea datelor transmise de catre autoritatile nationale.
Propunerea de Regulament a fost aprobata in cadrul Consiliului ECOFIN din data de 8 iunie, ca punct fara dezbatere.
Romania a sustinut principiul ca datele financiare publice sa fie la cele mai inalte standarde, deoarece prezinta importanta economica si stau la baza luarii deciziilor la nivel national si european. In acest sens, Romania a agreat propunerile de modificare a acestui Regulament.”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro