Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Executia bugetului general consolidat pentru primele 6 luni ale anului 2010
29.07.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 28 iulie 2010, Ministerul Finantelor Publice a prezentat executia bugetului general consolidat pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2010, deficitul bugetar estimat ridicandu-se la suma de 18,07 miliarde lei.

Potrivit unui comunicat al MFP, ”conform datelor provizorii, executia bugetului general consolidat pe primele sase luni ale anului s-a incheiat cu un deficit estimat de 18,07 miliarde lei, sub limita tintei de deficit, in suma de 18,2 miliarde lei, prevazuta in Scrisoarea suplimentara la Aranjamentul Stand-by incheiat cu Fondul Monetar International.

  1. Veniturile estimate la bugetul general consolidat au fost in suma de 77,2 miliarde lei, cu 0,1% mai reduse fata de realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent.
  • la veniturile fiscale s-au redus discrepantele fata de aceeasi perioada a anului precedent, in principal la taxa pe valoare adaugata unde incasarile erau mai scazute cu -7,8% la sfarsitul lunii mai, in timp ce la 30 iunie a.c procentul este de -3,7%, precum si la impozitul  pe  venit unde reducerea a fost de la  -6,4% la -4,8%.
  • la accize incasarile sunt cu 1,5% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent ca urmare a cresterii nivelului de taxare aplicat de la 1 ianuarie a.c.
  • s-au inregistrat cresteri la incasarile din venituri nefiscale cu 1.422 milioane lei ca urmare a incasarii dividendelor de la operatorii economici cu capital de stat, precum si a varsamintelor din profitul net al BNR.
  • sumele restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate pentru proiecte cu finantare europeana au crescut de asemenea cu 921  milioane lei.

2. Cheltuielile estimate ale bugetului general consolidat in suma de 95,3 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 4,0% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

  • Cheltuielile de personal sunt inferioare cu 4,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar la cele cu bunuri servicii reducerea este de 1,7%.
  • La celelate tipuri de cheltuieli s-au inregistrat de regula cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent justificate de majorarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si angajarii imprumuturilor pentru acoperirea acestora, in cazul cheltuielile cu dobanzi (+21,6%), precum si de efortul bugetar aferent programelor cu finantare UE (+132,6%) precum si cele cu finantare din imprumuturi externe (+28,5%).
  • Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare au fost in suma de 11,7 miliarde lei, reprezentand 12,2% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.”
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti