Secţiuni » Arii de practică » Protective » Malpraxis medical
Malpraxis medical
CărţiProfesionişti

Proiect de lege: reducerea TVA la 9% pentru unele produse


29 iulie 2010 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Senatorul Iulian Urban, vicepresedintele Comisiei juridice a Senatului, a inaintat Biroului Permanent al Senatului un proiect de lege pentru reducerea TVA la 9% pentru unele produse:

„Catre: BIROUL PERMANENT AL SENATULUI

In conformitate cu prevederile art. 85 alin. [2] din Regulamentul Senatului republicat, va inaintam spre dezbatere si adoptare proiectul de lege privind propunerea de modificare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I,  nr. 927 din 23 decembrie 2003 (rectificata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I,  nr. 112 din 6 Februarie 2004), cu modificarile si completarile ulterioare.

Solicitam introducerea prezentului proiect de lege spre dezbatere in procedura de urgenta.

INITIATOR

Senator URBAN IULIAN

Grupul Parlamentar al PD-L din Senat

EXPUNERE DE MOTIVE pentru reducerea TVA-ului la 9% pentru produsele de diagnostic similar cu cota de TVA pentru medicamente

Pentru a creste calitatea actului medical si eficientizarea utilizarii fondurilor alocate sistemului sanitar, este necesara uniformizarea cotei de TVA pentru produsele de diagnostic, similar cu cota de TVA de 9% la medicamente.

Cota actuala a TVA-ului de 24% pentru produsele de diagnostic – toti reactivii de diagnostic de laborator  si consumabilele – in comparatie cu cota de TVA de 9% la medicamente, a transformat diagnosticul de laborator intr-un produs foarte scump si greu accesibil spitalelor, medicilor si pacientilor.

In acelasi timp, consumul actual de medicamente este incurajat irational prin masuri fiscale, datorita cotei reduse de 9% TVA, adesea neexistand in prealabil un diagnostic complet care ar reduce substantial consumul de medicamente.

Iata un exemplu: in cazul unor infectii respiratorii pe durata tratamentului se prescriu in etape pana la 3 medicamente antibiotice diferite. Daca s-ar face de la bun inceput un diagnostic complet cu antibiograma, ar fi suficient un singur antibiotic pentru tratament, economisindu-se astfel banii cheltuiti cu alte doua antibiotice in plus.

Altfel spus atunci cand mergi cu masina la service cu ceva probleme la motor, in urma unui diagnostic sumar s-ar putea decide schimbarea motorului, insa in urma unui diganostic complet s-ar putea decide schimbarea unei singure piese din motor, care are un cost mult mai mic.

Avantajele acestei corectii de TVA la produsele de diagnostic ar fi multiple:

Avantaje pentru medici:
– vor avea acces la o gama larga de investigatii paraclinice.
– va creste randamentul tratamentelor bazate pe diagnostic complet.
– se va reduce timpul consumat pentru tratarea efectelor colaterale ale tratamentelor bazate pe diagnostic incomplet.
– se va reduce semnificativ riscul de malpraxis.

Avantaje pentru pacienti:
– va creste accesul pacientilor la o gama larga de investigatii paraclinice
– va creste eficienta tratamentelor si, implicit, a eficientei acestora si a cresterii nivelului de sanatate al pacientilor
– va creste gradul de satisfactie al pacientilor.

Avantaje pentru spitale:
– vor putea utiliza pentru alte nevoi cu 15% mai multi bani rezultati din diferenta dintre cota de TVA de 24% si 9%, care sunt consumati acum pentru plata TVA-ului la achizitia produselor de diagnostic.

Avantaje pentru MS si CNAS:
– va genera economii ale fondurilor prin diminuarea achizitiei de medicamente
– va genera economii pentru CNAS prin decontarea unui numar mai mic de zile spitalizate, datorat cresterii calitatii tratamentelor datorat unui diagnostic complet.

Avantaje pentru guvern:
– va creste nivelul sanatatii populatiei prin imbunatatirea nivelului calitatii actului medical, datorita accesului populatiei la un diagnostic complet.
– va reduce blocajul financiar din spitale si farmacii prin transferul sumelor disponibilizate, atat din diferenta dintre cota actuala de 24% TVA si cea propusa a fi de 9%, cat si din achizitiile nejustificate de medicamente care au fost prescrise in baza unui diagnostic incomplet.

Produsele de diagnostic utilizate in diagnosticul de laborator se regasesc la urmatoarele coduri CPV:
24931250-6 – Medii de cultura
33124110-9 – Sisteme de diagnosticare
33124130-5 – Accesorii de diagnosticare
33141000-0 – Consumabile medicale nechimice de unica folosinta si consumabile hematologice
33141625-7 – Truse de diagnosticare
33651510-6 – Antiseruri
33694000-1 – Agenti diagnostici
33696500-0 – Reactivi de laborator
33696100-6 – Reactivi pentru determinarea grupelor sanguine
33696200-7 – Reactivi pentru analize de sange
33696300-8 – Reactivi chimici
33696400-9 – Reactivi izotopici
33696600-1 – Reactivi pentru electroforeza
33696700-2 – Reactivi pentru urologie.

In temeiul art. 74 din Constitutia Romaniei si in conformitate cu prevederile art. 85 alin. [2] din Regulamentul Senatului republicat, inaintam prezentul proiect de lege.

INITIATOR
Senator URBAN IULIAN
Grupul Parlamentar al PD-L din Senat
PARLAMENTUL ROMANIEI
CAMERA DEPUTATILOR                                            SENAT

LEGE

Pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003 (rectificata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 112 din 6 Februarie 2004), cu modificarile si completarile ulterioare.

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:

Articolul I : “Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal se modifica si va avea urmatorul cuprins:
La Art. 140, alineatul 2) se completeaza prin introducerea literei g) cu urmatorul cuprins:
„ART. 140 Cotele

(2) Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii şi/sau livrări de bunuri:
a) ….;
g) produsele destinate diagnosticului de laborator.

…”
INITIATOR
Senator URBAN IULIAN
Grupul Parlamentar al PD-L din Senat”

Iulian URBAN
senator, vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii