Proiect de lege: reducerea TVA la 9% pentru unele produse
29 iulie 2010 | JURIDICE.ro
Senatorul Iulian Urban, vicepresedintele Comisiei juridice a Senatului, a inaintat Biroului Permanent al Senatului un proiect de lege pentru reducerea TVA la 9% pentru unele produse:
„Catre: BIROUL PERMANENT AL SENATULUI
In conformitate cu prevederile art. 85 alin. [2] din Regulamentul Senatului republicat, va inaintam spre dezbatere si adoptare proiectul de lege privind propunerea de modificare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003 (rectificata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 112 din 6 Februarie 2004), cu modificarile si completarile ulterioare.
Solicitam introducerea prezentului proiect de lege spre dezbatere in procedura de urgenta.
INITIATOR
Senator URBAN IULIAN
Grupul Parlamentar al PD-L din Senat
EXPUNERE DE MOTIVE pentru reducerea TVA-ului la 9% pentru produsele de diagnostic similar cu cota de TVA pentru medicamente
Pentru a creste calitatea actului medical si eficientizarea utilizarii fondurilor alocate sistemului sanitar, este necesara uniformizarea cotei de TVA pentru produsele de diagnostic, similar cu cota de TVA de 9% la medicamente.
Cota actuala a TVA-ului de 24% pentru produsele de diagnostic – toti reactivii de diagnostic de laborator si consumabilele – in comparatie cu cota de TVA de 9% la medicamente, a transformat diagnosticul de laborator intr-un produs foarte scump si greu accesibil spitalelor, medicilor si pacientilor.
In acelasi timp, consumul actual de medicamente este incurajat irational prin masuri fiscale, datorita cotei reduse de 9% TVA, adesea neexistand in prealabil un diagnostic complet care ar reduce substantial consumul de medicamente.
Iata un exemplu: in cazul unor infectii respiratorii pe durata tratamentului se prescriu in etape pana la 3 medicamente antibiotice diferite. Daca s-ar face de la bun inceput un diagnostic complet cu antibiograma, ar fi suficient un singur antibiotic pentru tratament, economisindu-se astfel banii cheltuiti cu alte doua antibiotice in plus.
Altfel spus atunci cand mergi cu masina la service cu ceva probleme la motor, in urma unui diagnostic sumar s-ar putea decide schimbarea motorului, insa in urma unui diganostic complet s-ar putea decide schimbarea unei singure piese din motor, care are un cost mult mai mic.
Avantajele acestei corectii de TVA la produsele de diagnostic ar fi multiple:
Avantaje pentru medici:
– vor avea acces la o gama larga de investigatii paraclinice.
– va creste randamentul tratamentelor bazate pe diagnostic complet.
– se va reduce timpul consumat pentru tratarea efectelor colaterale ale tratamentelor bazate pe diagnostic incomplet.
– se va reduce semnificativ riscul de malpraxis.
Avantaje pentru pacienti:
– va creste accesul pacientilor la o gama larga de investigatii paraclinice
– va creste eficienta tratamentelor si, implicit, a eficientei acestora si a cresterii nivelului de sanatate al pacientilor
– va creste gradul de satisfactie al pacientilor.
Avantaje pentru spitale:
– vor putea utiliza pentru alte nevoi cu 15% mai multi bani rezultati din diferenta dintre cota de TVA de 24% si 9%, care sunt consumati acum pentru plata TVA-ului la achizitia produselor de diagnostic.
Avantaje pentru MS si CNAS:
– va genera economii ale fondurilor prin diminuarea achizitiei de medicamente
– va genera economii pentru CNAS prin decontarea unui numar mai mic de zile spitalizate, datorat cresterii calitatii tratamentelor datorat unui diagnostic complet.
Avantaje pentru guvern:
– va creste nivelul sanatatii populatiei prin imbunatatirea nivelului calitatii actului medical, datorita accesului populatiei la un diagnostic complet.
– va reduce blocajul financiar din spitale si farmacii prin transferul sumelor disponibilizate, atat din diferenta dintre cota actuala de 24% TVA si cea propusa a fi de 9%, cat si din achizitiile nejustificate de medicamente care au fost prescrise in baza unui diagnostic incomplet.
Produsele de diagnostic utilizate in diagnosticul de laborator se regasesc la urmatoarele coduri CPV:
24931250-6 – Medii de cultura
33124110-9 – Sisteme de diagnosticare
33124130-5 – Accesorii de diagnosticare
33141000-0 – Consumabile medicale nechimice de unica folosinta si consumabile hematologice
33141625-7 – Truse de diagnosticare
33651510-6 – Antiseruri
33694000-1 – Agenti diagnostici
33696500-0 – Reactivi de laborator
33696100-6 – Reactivi pentru determinarea grupelor sanguine
33696200-7 – Reactivi pentru analize de sange
33696300-8 – Reactivi chimici
33696400-9 – Reactivi izotopici
33696600-1 – Reactivi pentru electroforeza
33696700-2 – Reactivi pentru urologie.
In temeiul art. 74 din Constitutia Romaniei si in conformitate cu prevederile art. 85 alin. [2] din Regulamentul Senatului republicat, inaintam prezentul proiect de lege.
INITIATOR
Senator URBAN IULIAN
Grupul Parlamentar al PD-L din Senat
PARLAMENTUL ROMANIEI
CAMERA DEPUTATILOR SENAT
LEGE
Pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003 (rectificata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 112 din 6 Februarie 2004), cu modificarile si completarile ulterioare.
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:
Articolul I : “Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal se modifica si va avea urmatorul cuprins:
La Art. 140, alineatul 2) se completeaza prin introducerea literei g) cu urmatorul cuprins:
„ART. 140 Cotele
…
(2) Cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele prestări de servicii şi/sau livrări de bunuri:
a) ….;
g) produsele destinate diagnosticului de laborator.
…”
INITIATOR
Senator URBAN IULIAN
Grupul Parlamentar al PD-L din Senat”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro