Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Pozitia UNJR fata de candidatura lui Dan Chiujdea pentru un nou mandat in CSM
30.07.2010 | JURIDICE.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a adresat joi, 29 iulie 2010, o scrisoare deschisa Consiliului Superior al Magistraturuu, facand un apel public la membrii actualului Consiliu Superior al Magistraturii să trateze cu responsabilitate alegerile din acest an, interpretând dispoziţiile legale referitoare la eligibilitatea candidaţilor atât în litera cât şi în spiritul legii.

Conform unui comunicat al UNJR, „potrivit art. 51 alin.1 din Lg. 317/2004, durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii. Acest text este în vigoare, nu a fost contestat niciodata si nu a fost declarat neconstitutional, fiind pe deplin aplicabil si membrilor actuali ai Consiliului Superior al Magistraturii

U.N.J.R. observă că la scurt timp după ce a fost dat publicităţii cel mai dur raport pe justiţie al CE , respectiv  Raportul Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, conduita  unora dintre membrii actuali ai C.S.M. contravine  recomandărilor explicite din cuprinsul raportului referitoare la procedura alegerilor pentru  viitorul C.S.M. şi eligibilitatea  candidaţilor în cadrul acestor alegeri.

Recomandările exprese din cuprinsul raportului sunt încălcate de către actualul CSM, prin nedeclararea eligibilă a tuturor locurilor din Consiliu şi prin candidatura pentru un nou mandat a unora din membrii actuali ai Consiliului, printr-o interpretare forţată şi împotriva spiritului legii a dispoziţiilor legale. Actualii membrii ai CSM s-au dovedit incapabili să gestioneze cu succes problemele justiţiei,în cadrul mandatului lor, în acest sens fiind şi concluziile raportului negativ pe justiţie al CE. În acelaşi fel se gestionează şi problema alegerilor,  depunerea candidaturilor de către actualii membri ai Consiliului, contestată puternic chiar din interiorul sistemului, lipsind de credibilitate sistemul judiciar în general şi instituţia Consiliului în special.

Astfel de acţiuni pun sub semnul întrebării caracterul reprezentativ pentru sistem al Consiliului şi legitimitatea demersurilor pe care magistraţii, ca şi corp profesional, le întreprind pe langă reprezentanţii puterii politice -executive sau legislative- în vederea respectării legilor.

CSM nu mai este garantul independenţei justiţiei ci garantul asigurării propriilor interese.

CONSILIUL DIRECTOR AL UNJR

Judecător Natalia Roman

Preşedinte

Pentru detalii suplimentare

Purtător de cuvânt UNJR

Judecător Monica Trofin”

Redam integral continutul scrisorii deschise:

„Faţă de declaraţiile recente ale unuia dintre membrii actualului C.S.M. – domnul procuror Dan Chiujdea – prin care domnia sa îşi anunţă public candidatura pentru un nou mandat în viitorul Consiliu, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (U.N.J.R.) face un  apel public către membrii actualului C.S.M. să trateze cu multă responsabilitate alegerile din acest an, interpretând dispoziţiile legale atât în litera cât şi în spiritul legii.

Potrivit art. 51 alin.1 din Lg. 317/2004, durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii. Acest text este in vigoare, nu a fost contestat niciodata si nu a fost declarat neconstitutional, fiind pe deplin aplicabil si membrilor actuali ai Consiliului Superior al Magistraturii

U.N.J.R reaminteşte membrilor actualului C.S.M. că în cuprinsul celui mai recent raport de ţară al Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare se menţionează expres obligaţia Consiliului de a respecta dispoziţiile legale în materie de eligibilitate a candidaţilor în cadrul alegerilor pentru viitorul Consiliu, în vederea asigurării „transferului” acestei funcţii de conducere a destinelor justiţiei române.

Consecvenţa faţă de principiile pe care înşişi membrii actualului C.S.M. le-au enunţat pe parcursul celor 6 ani de mandat ar impune evitarea unei interpretări forţate şi împotriva spiritului legii a dispoziţiilor legale în materia alegerilor, prin depunerea unei noi candidaturi de către membrii actuali. Tocmai această situaţie, împreună cu nedeclararea eligibilă a tuturor locurilor din Consiliu, sunt vizate de raportul de ţară al Comisiei Europene prin referirea explicită la necesitatea respectării de către Consiliul Superior al Magistraturii a dispoziţiilor legale în materie de eligibilitate a candidaţilor. Declaraţiile publice făcute de către preşedintele C.S.M. pe marginea raportului CE, în sensul că nu ştie la ce se referă această menţiune sunt surprinzătoare, faţă de menţionarea expresă în cuprinsul raportului a obligaţiei Consiliului (implicit, a membrilor consiliului) de a respecta dispoziţiile legale în materie de eligibilitate a candidaţilor în cadrul alegerilor.

Limitarea ca număr şi ca durată a mandatelor membrilor consiliilor judiciare, recomandare formulată în cuprinsul Avizului nr.10(2007) al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni (punctul 34) are drept scop eliminarea pericolului de pierdere a contactului cu funcţia de magistrat şi, implicit, a caracterului reprezentativ pentru sistem al membrului consiliului.

Chiar dacă prevederile din acest Aviz al C.C.J.E. sunt norme de recomandare ce nu obligă judecătorii şi statele din punct de vedere juridic, ele au fost preluate în legislaţia naţională, iar judecătorii şi procurorii sunt primii chemaţi să înţeleagă raţiunea lor şi să le respecte. O altfel de atitudine a judecătorilor şi procurorilor, ca şi corp profesional, sau ca reprezentanţi ai unei puteri în stat ar lipsi de  legitimitate solicitările acestora de respectare a principiilor de drept de către reprezentanţii puterii politice – executive sau legislative -, cu consecinţa decredibilizării sistemului şi afectării imaginii magistraţilor.

Invocarea reglementărilor internaţionale nu poate fi făcută doar  atunci când  sunt tăiate drepturile salariale  sau pensiile.

Reglementările internaţionale, chiar dacă au caracter de recomandare, trebuie respectate în orice situaţie, fie ea convenabilă sau mai puţin convenabilă, aceasta fiind poziţia corectă, onestă şi lipsită de duplicitate a fiecărui magistrat, cu atât mai mult a unui membru C.S.M.

Onoarea şi demnitatea unui magistrat, deci şi a unui membru C.S.M., presupune ca acesta să aibă aceeaşi poziţie faţă de reglementările internaţionale şi nu să le invoce atunci când îi sunt favorabile şi să le ignore atunci când nu-i sunt favorabile, aşa cum se întâmplă acum cu situaţia noilor candidaturi ale unor vechi membri C.S.M.

U.N.J.R. consideră că argumentele de natură lingvistică (interpretarea termenilor de “înnoire”- al doilea mandat sau  “reînnoire”- al treilea mandat) sau juridică (aplicarea legii în timp) invocate pentru justificarea unei noi candidaturi a actualilor membri în viitorul C.S.M. trebuie folosite cu maximă responsabilitate, pentru a diminua riscurile de a pune în discuţie încrederea publicului în sistemul judiciar, în condiţiile în care ele sunt lansate în spaţiul public de magistraţi care fac parte din actualul Consiliul Superior al Magistraturii.

U.N.J.R. reaminteşte membrilor actualului CSM că judecătorii şi procurorii au datoria de a respecta raţiunea şi spiritul legii şi de a o interpreta cu bună-credinţă, aceste calităţi fiind esenţiale şi definitorii pentru profesia de magistrat.

Interdicţia de a candida pentru un nou mandat instituită în legea în vigoare nu ţine de conţinutul mandatului de membru CSM, ci este un element extrinsec ce vizează procedura alegerilor, astfel că se aplică şi membrilor actualului Consiliul, chiar dacă au fost aleşi anterior intrării în vigoare a legii noi. În consecinţă, argumentul neaplicării imediate a dispoziţiilor din noua lege pentru membrii actualului C.S.M. pe motiv că aceştia au fost aleşi în baza dispoziţiilor legii vechi nu poate fi reţinut.

U.N.J.R. îşi exprimă convingerea că experienţa actualilor membri ai Consiliului acumulată pe durata  mandatului de 6 ani îi va ajuta să promoveze în continuare, cu şi mai multă determinare şi eficienţă, proiectele lor din postura de judecători sau procurori activi în sistem.  Revenirea la postura de judecători sau procurori activi în sistem va asigura actualilor membri ai Consiliului cel mai corect feedback asupra măsurii în care au reuşit să contribuie la îmbunătăţirea sistemului judiciar şi la consolidarea statutului magistratului.

Independent de orice argument de interpretare, depunerea candidaturilor de către actualii membri ai Consiliului, contestată puternic chiar din interiorul sistemului, riscă să lipsească de credibilitate sistemul judiciar în general şi instituţia Consiliului în special, care ar putea pierde caracterul său reprezentativ pentru sistem.

Maturitatea şi experienţa actualilor membri ai Consiliului le va permite cu siguranţă să discearnă corect între interpretările fundamental opuse ale chestiunilor puse în discuţie cu privire la eligibilitatea candidaturilor şi a numărului locurilor din Consiliu, în scopul promovării imaginii unui sistem judiciar capabil să facă faţă provocărilor din interior.

CONSILIUL DIRECTOR AL UNJR

Judecător Natalia Roman

Preşedinte

Pentru detalii suplimentare

Purtător de cuvânt UNJR

Judecător Monica Trofin”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate